OVER CURAÇAO 

Curaçao is een eiland gelegen in de zuidelijke Caribische Zee, en het is een van de eilanden die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, kleurrijke architectuur, rijke cultuur en warme gastvrijheid.

In de levendige straten van Willemstad, de kleurrijke hoofdstad, dansen de gebouwen in pasteltinten als vrolijke schilderijen tegen de hemel. De architectuur draagt de sporen van een geschiedenis doordrenkt met Europese, Afrikaanse en inheemse Amerikaanse invloeden. Smalle geplaveide straten leiden naar de kust, waar koloniale forten als getuigenissen van vervlogen tijdperken oprijzen tegen de horizon.

Naast de idyllische schoonheid kent Curaçao ook uitdagingen op sociaaleconomisch gebied, waaronder armoede. Armoede op Curaçao heeft verschillende oorzaken en manifesteert zich op verschillende manieren. Een aanzienlijk deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft te maken met beperkte middelen en mogelijkheden om in hun basisbehoeften te voorzien.

(Sport) onderwijs en vaardigheden spelen ook een rol bij armoede op Curaçao. Daarom proberen we met onze sportprogramma’s structureel sport aan te bieden voor de kinderen en jongeren van dit eiland. Bij deze sportactiviteiten zitten educatieve lessen aan verbonden. We noemen die: Life skills. Met deze activiteiten leren ze basisvaardigheden en maken ze contact met onze rolmodellen die dezelfde achtergrond hebben als deze jongeren. De lijntjes op het eiland zijn kort dus mocht er iemand uitblinken uit één van onze programma’s dan is er al snel een linkje met het nationale team.

Sporten op Curaçao

Wat veel mensen zal verbazen is dat honkbal de meest populaire sport op Curaçao is. Het eiland heeft een sterke honkbaltraditie en heeft veel getalenteerde spelers voortgebracht die internationaal succes hebben behaald. Op de voet gevolgd is voetbal de tweede sport van het land. Het nationale voetbalteam van Curaçao heeft de afgelopen jaren goede prestaties geleverd in regionale competities, zoals de Caribbean Cup. Lokale voetbalclubs hebben ook een sterke aanhang en er zijn verschillende voetbalvelden en faciliteiten op het eiland. Andere sporten die nog gedaan worden op Curaçao zijn: hockey, windsurfen, duiken, zeilen en wielrennen. 
 
Aanmelden

Rugbytrainer 

Rugby mag dan niet de meest traditionele sport op Curaçao zijn, maar het eiland heeft zeker een groeiende rugbygemeenschap die gepassioneerd is over deze intensieve sport. Rugby heeft in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en heeft een eigen plaats veroverd te midden van de meer traditionele Caribische sporten.

Lokale clubs en teams hebben actief bijgedragen aan de ontwikkeling van rugby op Curaçao. De sport wordt vaak gespeeld op lokale sportvelden en er worden regelmatig wedstrijden en toernooien georganiseerd. Deze evenementen brengen niet alleen lokale spelers samen, maar trekken ook internationale teams aan, waardoor er een dynamische en diverse sfeer ontstaat.

Scholen en jeugdprogramma’s spelen een essentiële rol in het bevorderen van rugby op Curaçao. Door de sport toegankelijk te maken voor jongeren, kunnen lokale rugbyorganisaties de liefde voor de sport aan de volgende generatie doorgeven.

De rugbygemeenschap op Curaçao profiteert ook van de internationale connecties van het eiland. Toernooien en uitwisselingsprogramma’s bieden spelers de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren en zich te meten met teams van over de hele wereld.

Net als in veel andere delen van de wereld, brengt rugby op Curaçao niet alleen sportieve concurrentie met zich mee, maar ook een gevoel van gemeenschap en kameraadschap. Spelers, fans en betrokkenen delen een passie voor de sport en dragen bij aan de groeiende populariteit ervan op het eiland.

Hoewel rugby misschien niet de meest voor de hand liggende sport is in het Caribisch gebied, laat Curaçao zien dat passie en toewijding sporten kunnen overstijgen en een bruisende rugbycultuur kunnen creëren, waar zowel lokale als internationale spelers van kunnen genieten.

Als rugbytrainer werk je samen met het Nationale team van Curaçao en train je de kinderen die afkomstig zijn uit achtergestelde wijken. De nadruk ligt op deelname en plezier. Op deze manier krijgen de kinderen en jongeren de mogelijkheid om vooruitgang te boeken in deze snelgroeiende sport in het Caribisch gebied. .
 

WAT GA JE DOEN?

Bij het rugbyproject is het niet nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Je werkt samen met de Rugby Federation Curaçao. Deze organisatie zorgt ervoor dat je intensief samenwerkt met zeer ervaren spelers, trainers en wedstrijdofficials die jou goed kunnen begeleiden.
 
Vrijwilligers krijgen de kans om op verschillende niveaus training te geven. Dit is afhankelijk van je ervaring en persoonlijke voorkeur. Het werk met de jeugd legt de nadruk op plezier en interactieve deelname. Hierbij probeert men vaardigheden te ontwikkelen via spelletjes en activiteiten. Je hebt de mogelijkheid om de leiding te nemen over sessies of aan specifieke activiteiten mee te werken, afhankelijk van je zelfvertrouwen. Dit is ook een geweldige sportieve kans om ‘talent-spotter’ te zijn voor toekomstige nationale spelers.
 
Daarnaast kun je ook samenwerken met de nationale rugbyteams, zowel mannelijke als de vrouwelijke, om oefeningen en IRB-ranking te ontwikkelen en te verbeteren. 
 
Valerie in Saint Lucia

Voetbaltrainer

Voetbal is diep geworteld in de harten van mensen over de hele wereld, en Curaçao vormt daarop geen uitzondering. Het eiland heeft een bloeiende voetbalcultuur met enthousiaste spelers, gepassioneerde fans en levendige gemeenschappen die samenkomen rondom het spel.
 
Met het voetbalproject op Curaçao help je mee aan de basisontwikkeling van voetbal op het eiland. Je traint kinderen en jongeren in de meest achtergestelde wijken en op scholen. Velen deelnemers komen voort uit armoede wat ook problemen met zich meebrengt. Dankzij het voetbalproject geven we de jongeren een houvast om weg van drugs, criminaliteit en de heersende ‘gang’ cultuur te blijven. Daarnaast werk je nauw samen met populaire voetbalclubs op het eiland en help je de plaatselijke spelers met de voorbereiding op competitiewedstrijden.
 
Voetbal wordt steeds populairder op Curaçao en wordt beoefend door zowel mannen als vrouwen. Er zijn een aantal competities zoals de mannelijke divisies één & twee een vrouwelijke nationale competitie, lokale competities en diverse jeugdcompetities.
 

WAT GA JE DOEN?

Als vrijwilliger maak je onderdeel uit van ons trainersstaf op Curaçao. Je ervaart hoe het is om samen te werken met de belangrijkste sportorganisaties van het eiland. De focus ligt op trainen van jonge voetballers en het ontwikkelen van de sport. Dit doe je door naschoolse voetbaltrainingen te verzorgen aan kinderen en jongvolwassen. Als voetbaltrainer werk je samen met lokale trainers en andere vrijwilligers om trainingssessies te leiden. Omdat voetbal op Curaçao een relatief gevestigde sport is, zullen veel van de kinderen met wie je werkt een natuurlijk talent hebben voor het spel. Echter zal hun begrip van de regels, tactiek en strategie grotendeels onderontwikkeld zijn. Aan jou de taak om deze nieuwe generatie voetballers de regels bij te brengen, ze tactisch inzicht te geven van het spel en  de vaardigheden van de te ontwikkelen.
 
Je vrijwilligerswerk is van groot belang voor de ontwikkeling van de sport op het eiland. Hierdoor zijn de lokale liefdadigheidsorganisaties in staat om te werken met een veel breder scala aan spelers en kunnen ze op een grotere schaal helpen om ook andere jeugdsporten te ontwikkelen.
 

HockeyTrainer

Hockey is een sport die zich gestaag ontwikkelt op Curaçao, met groeiende interesse en betrokkenheid van zowel lokale bevolking als expats. Hoewel het eiland misschien niet zo sterk geassocieerd wordt met hockey als sommige andere landen, heeft de sport hier zeker aan populariteit gewonnen.

Lokale hockeyverenigingen en -clubs hebben actieve bijdragen geleverd aan de bevordering van de sport. Ze organiseren trainingen, wedstrijden en toernooien, waardoor zowel beginners als ervaren spelers de mogelijkheid hebben om hun vaardigheden te ontwikkelen en deel te nemen aan competitieve evenementen.

Een belangrijk aspect van de groei van hockey op Curaçao is de betrokkenheid van de jeugd. Jeugdprogramma’s en schoolinitiatieven spelen een cruciale rol bij het introduceren van jongeren tot de sport en het aanmoedigen van hun deelname. Door deze programma’s kunnen kinderen en tieners niet alleen genieten van de fysieke voordelen van hockey, maar ook van de teamgeest en sociale interactie die de sport bevordert.

Net als bij andere sporten op het eiland profiteert het hockey op Curaçao van internationale connecties. Uitwisselingsprogramma’s, internationale toernooien en deelname aan regionale competities dragen bij aan de ontwikkeling van de lokale hockeygemeenschap en bieden spelers de kans om zich te meten met teams van over de hele wereld.

Hoewel hockey misschien niet zo wijdverbreid is als sommige andere sporten op Curaçao, is de groeiende interesse en inzet van de lokale bevolking veelbelovend. Hockey biedt niet alleen een gelegenheid voor fysieke activiteit, maar draagt ook bij aan de opbouw van gemeenschap en teamgeest op het eiland.

Wat ga je doen

Het doel van het hockeyproject is om ook de sport aantrekkelijk te maken voor de lokale bevolking. Dit doe je door de sport te promoten op scholen. De kinderen en jongeren die het leuk vinden kunnen gratis gebruik maken van onze naschoolse hockeytrainingen en uiteindelijk deel uitmaken van de goed gevestigde hockeyclubs op het eiland.
 
Vooralsnog is de sport vooral populair bij Nederlandse expats die vrijwel geen connectie hebben met de lokale bevolking. Door sport als middel in te zetten, realiseren we verbroedering en communicatie tussen de twee bevolkingsgroepen en geven we de kans om de lokale bevolking te laten hockeyen, een sport die vaak als ‘te duur’ wordt ervaren. 

Accommodatie

Op Curaçao zul je verblijven in onze prachtige villa. De villa heeft twee verdiepingen, op de eerste verdieping is de woonkamer, keuken, badkamer en 2 slaapkamers. Op de tweede verdieping bevinden zich de andere 2 slaapkamers, 1 badkamer en een balkon met een mooi oceaan uitzicht. In de buurt gelegen van een aantal van de mooiste plekken van het eiland, zoals Mambo Beach, een aantal nachtclubs, bars en bovendien is het slechts 3 minuten van de hoofdstad verwijderd. 

AANKOMSTWEEKENDEN 

Het is zeer aan te raden bij een van onderstaande aankomstweekenden aan te sluiten. Dit zijn weekenden waarin veel vrijwilligers/stagiairs tegelijk aankomen en er een introductie, oriëntatie en ijsbrekersactiviteiten plaatsvinden. Bovendien heb je dan het weekend om te acclimatiseren. Het is dus altijd beter als je op een van deze vrijdagen aankomt. 

Curaçao 
2024
09 februari 
23 februari 
15 maart
29 maart
12 april
26 april
10 mei
24 mei
7 juni
 
 
 
Curaçao 
2025
03 januari
24 januari
14 februari
7 maart
28 maart
18 april
9 mei
30 mei
20 juni
 
(Zomervakantie vanaf 5 juli)
 
5 september
26 september
17 oktober
7 november
28 november
 
(Kerstvakantie vanaf 20 december) 
 

WAAROM DE KRACHT VAN SPORT

 • Geen inschrijfgeld en een vrijblijvend intakegesprek.
 • Het project in Indonesië ‘E Poder di Deporte’ (De Kracht van Sport in het Papiaments) is door onszelf opgericht.
 • Vrijwilligerswerk in het buitenland zijn betaalbaar, vooral als je kijkt wat je er allemaal voor terugkijkt.
 • Als de enige Nederlandse reisorganisatie die zich volledig richt op sociale sportreizen.
 • We vertellen een eerlijk verhaal en beoordelen of je geschikt bent voor het project.
 • Onze programma’s worden op verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact.
 • Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
 • Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je met fundraising.
 • We bieden goede persoonlijke begeleiding, zowel in Nederland als in het buitenland.
 • We zijn oprichters en onderdeel van het keurmerk ‘volunteer aware’.  Wij willen hiermee benadrukken dat onze projecten geworteld zijn in een oprechte toewijding aan een nobel doel.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar de nieuwe topsporters maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te sporten in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer op Curaçao.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Op Curaçao wordt alleen het ontbijt vergoed, hier wordt ook rekening met de vegetariër gehouden.

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Kan ik ook eerder/later aankomen dan een aankomstweekend?
– Dit is mogelijk maar wordt sterk afgeraden. Niet alleen mis je dan de introductie en de oriëntatie ook treed je dan toe tot een bestaande vaak hechte groep en het is altijd moeilijker een groep te behagen als de groep al gemaakt is. Mocht je echt niet eerder/laten kunnen of is de vlucht veel goedkoper dan is het ook aan te raden de eerste paar dagen voor een hostel te nemen voordat je naar onze accommodatie gaat. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie op Curaçao zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 5 en 12 man. Deze komen vaak allemaal uit Nederland maar het kan ook zijn dat er mensen zijn uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Julian Olffers

Julian Olffers is projectcoördinator van het project op Curaçao. Na een succesvolle en leerzame stage in 2019 in Buenos Aires, Argentinië wist Julian dat hij wilde terugkeren bij De Kracht van Sport. Julian heeft een sociale en georganiseerde persoonlijkheid. Hij zal ervoor zorgen dat hij altijd voor je klaarstaat gedurende de tijd op het eiland. Verder is Julian een een groot sportliefhebber en een fanatiek aanhanger van ADO Den Haag en Fc Barcelona.

 

Een verblijf van vier weken is €1190,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up.
 • Ontbijt.
 • Mountainbike
 • Gratis VOG.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken


  Elke extra week is €240,-

  10 + weken = €2630 + €150 voor elke extra week
  16 + weken = €3530 + €100 voor elke extra week

Aanmelden