Stage in Costa Rica

Costa Rica een land in Midden-Amerika met ongeveer 5 miljoen inwoners. Er wonen naar schatting 333.980 mensen in de hoofdstad, San José, met ongeveer 2 miljoen mensen in het omliggende grootstedelijk gebied waar ons project zich ook bevindt. Costa Rica is de afgelopen jaren een toevluchtsoord voor reizigers geworden vanwege de diverse avontuurlijke mogelijkheden en onovertroffen natuurlijke schoonheid.

Costa Rica is een relatief welvarend land in Midden-Amerika, maar toch kampt het met armoede en ongelijkheid. Volgens gegevens van de Wereldbank leefde in 2020 ongeveer 21% van de Costa Ricaanse bevolking onder de armoedegrens.

Wat minder bekend is over Costa Rica is dat het een van de meest progressieve landen in de wereld is en heeft op veel gebieden vooruitgang geboekt in termen van mensenrechten, democratie en milieubescherming. Op het gebied van mensenrechten heeft Costa Rica bijvoorbeeld een lange geschiedenis van politieke stabiliteit en burgerrechten, inclusief gelijke rechten voor mannen en vrouwen en de bescherming van de rechten van inheemse gemeenschappen. Het was ook het eerste land ter wereld dat constitutioneel werd gedemilitariseerd en heeft een van de meest progressieve regelingen voor het homohuwelijk. Bovendien op het moment (2020) staat het op de eerste plaats in de happy planet index. 

Als stagiair in Costa Rica ga je aan de slag op lokale scholen en wijken van Esparza. Jij gaat hier sporttraining geven aan kinderen uit achtergestelde gemeenschappen. De stichting zet sport in als middel om kinderen met alle sociale achtergronden te helpen, sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen. Als stagiair wordt je ook betrokken bij andere community building projecten. 

Aanmelden

Costa Rica

VOOR WIE IS DEZE STAGE GESCHIKT?

Je doel als stagiair is niet om de volgende Bryan Ruiz van Costa Rica op te leiden, hoewel dit altijd zomaar kan gebeuren. Je hoeft daarom geen doorgewinterde trainer te zijn of certificaten te bezitten. Een basiskennis van de door jouw gegeven sport is wel handig maar het allerbelangrijkste is dat je enthousiasme uitstraalt bij het geven van jouw lessen. 
 
Deze stage is ideaal voor sportgerelateerde studies maar ook voor event/vrijetijdsmanagement, marketing, educatieve en culturele studies. Belangrijk om te weten is dat je altijd ingezet wordt als sporttrainer. Je kan in Costa Rica kiezen om sommige dagen op kantoor door te brengen om aan je school/stage opdrachten te werken. Enkele leuke stageopdrachten zijn: grootschalig sportevenement opzetten / eigen sport inbrengen in het curriculum / onderzoek / fundraise evenement opzetten.  
 

We kunnen altijd rekening houden met je eigen wensen. Het is ook mogelijk om in Costa Rica een onderzoek te doen, contacteer ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

AANKOMSTWEEKENDEN 

In Costa Rica kun je elk weekend aankomen. Bij voorkeur op een zondag na 8.00 en voor 22.00. Houd er rekening mee dat er tijdens de paasvakantie, de eerste twee weken van juli en de kerstvakantie geen sportprojecten zijn.

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Costa Rica rekening mee houden.  

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Moet ik Spaans spreken voor mijn stage in Costa Rica?
– 
Het is geen must maar het zal je stage wel aanzienlijk makkelijker maken. Medewerkers van onze stichting spreken goed Engels maar in Costa Rica kunnen de mensen nog vrij slecht Engels. Wij zullen daarom ook aanmoedigen om een Spaanse cursus van te voren te nemen. We kunnen je daarbij helpen en mogelijk vergoeden we deze zelfs. Gelukkig is sport een taal die iedereen spreekt dus met je handen en voeten kom je ook een heel eind :).

Hoe ziet mijn Spaanse lesweek eruit?
-Voor stagiairs die 10 weken of langer blijven vergoeden we een Spaanse lesweek in Costa Rica. Ga je korter kun je ervoor kiezen om deze erbij te nemen. Deze is €200,-. Mocht je ver van te voren weten dat je stage wil lopen in Costa Rica, kunnen we kijken of we een Spaanse cursus in Nederland kunnen vergoeden zodat je de Spaanse taal al een beetje machtig bent voordat je aankomt.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Costa Rica zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 15. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Sporten in Costa Rica

Er zijn verschillende sporten die populair zijn in Costa Rica. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Voetbal (of “futbol” in het Spaans) is veruit de populairste sport in Costa Rica. Het nationale voetbalteam heeft een sterke reputatie en heeft deelgenomen aan verschillende Wereldbekers.

 2. Basketbal is ook een populaire sport in Costa Rica, vooral onder jongeren. Er zijn verschillende professionele basketbalteams en er zijn ook veel lokale competities.

 3. Surfen is een populaire watersport in Costa Rica vanwege de lange kustlijn en de goede golven. Er zijn veel surfspots langs de kust en het land trekt veel surfers van over de hele wereld aan.

 4. Tennis is ook een populaire sport in Costa Rica en er zijn veel tennisclubs en toernooien in het hele land.

 5. Atletiek en hardlopen zijn ook populair in Costa Rica, met veel lokale en nationale races en marathons.

 6. Andere populaire sporten in Costa Rica zijn onder meer volleybal, boksen, zwemmen en fietsen.

Kortom, er zijn veel verschillende sporten en activiteiten waar je in Costa Rica van kunt genieten, of je nu een professionele atleet bent of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om fit te blijven en te genieten van de prachtige omgeving van het land.

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

Een verblijf van vier weken is €1295,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten.
 • Bij een verblijf van 10+ weken een gratis Spaanse cursus (15 uur), anders is deze €200,-.
 • Gratis VOG
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning.
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina.
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken.

  Elke extra week is €255,-

Over Costa Rica

Costa Rica staat op de eerste plaats bekend om zijn prachtige natuur, biodiversiteit en avontuurlijke activiteiten. Het land heeft een lange kustlijn met prachtige stranden en is de thuisbasis van enkele van ‘s werelds meest indrukwekkende regenwouden en nationale parken. Costa Rica heeft voor elk wat wils. De populairste activiteiten zijn onder andere surfen, ziplinen, raften, bergbeklimmen, wandelen en het verkennen van de vulkanen.

Naast de natuurlijke schoonheid heeft Costa Rica ook een rijke cultuur en geschiedenis. Het land heeft een grote verscheidenheid aan festivals en feesten, van het carnaval in Limon tot het Festival of the Little Devils in Masaya.

Costa Rica is ook een voorloper op het gebied van duurzaamheid en ecotoerisme. Het land heeft ambitieuze doelen gesteld om klimaatneutraal te worden en investeert veel in het behoud van zijn natuurlijke hulpbronnen. Dit maakt het een ideale bestemming voor milieubewuste reizigers die willen genieten van de natuur zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten.

Als je van lekker eten houdt, dan is Costa Rica ook een geweldige bestemming. Het land heeft een gevarieerde keuken met veel verse vis, tropisch fruit en groenten. Probeer zeker de “gallo pinto”, een traditioneel gerecht van rijst en bonen dat wordt geserveerd bij bijna elke maaltijd. Ook gerechten zoals “casado” en verse ceviche zijn lokale favorieten die je niet mag missen.

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke bestemming met adembenemende natuurlijke schoonheid, spannende activiteiten en een rijke cultuur, dan is Costa Rica zeker een plek om te overwegen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning op het strand, avontuur in de bergen, of een culturele ervaring in de steden, Costa Rica heeft het allemaal.

Accommodatie

De accommodatie ligt in het centrum van Esparza en je zult hier één van de twee eco-huizen betrekken genaamd: Jaguar House en Toucan House. Deze huizen kunnen maximaal 22 personen betrekken. De kamers zijn voor vier personen en je zult slapen in stapelbedden. Mocht je behoefte hebben aan extra privacy of ga je samen met je vriend of vriendin dan hebben we ook twee privékamers beschikbaar. Elk huis heeft twee westerse toiletten / doucheruimtes met koud water, wat verfrissend is in de hitte van Esparza. Verder zijn de kamers voorzien van horren en twee ventilatoren. Er zijn wasfaciliteiten, een keuken, een grote eetzaal, chillruimte, gemeenschappelijke ruimte die door beide huizen wordt gedeeld, gratis WiFi, tv en tafeltennis, plus een grote tuin met tropische planten, waaronder kokospalm, papaja, banaan en citrus.

Aanmelden
Foto’s
Accommodatie

Ervaring Costa Rica