Stage in Zuid-Afrika

Een groot deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking heeft nog steeds geen toegang tot educatie. Door armoede in het land is er soms geen onderwijs mogelijk of is de kwaliteit slecht. Zo ook in Port Elizabeth; een havenstad met veel maatschappelijke problemen in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika.

Onze werkzaamheden vinden plaats in de achtergestelde wijken (ook wel townships genoemd) van Port Elizabeth. Omdat er geen gymlessen worden gegeven op scholen in deze wijken verzorgen wij die. Je zal sporttraining geven aan kinderen en jongeren. Onze stichting zet sport als middel in om maatschappelijke problemen in deze wijken aan te pakken zoals voorlichting over HIV, AIDS en gendergelijkheid. Bovendien zijn de lessen bedoeld om de kinderen belangrijke competenties bij te leren zoals samenwerking, besluitvaardigheid en leiderschap. Daarnaast bieden wij kinderen educatie aan om hun talent te kunnen ontwikkelen. Jaarlijks nemen al zo’n 18.000 kinderen deel aan onze projecten en activiteiten!

Het is als stagiair mogelijk lessen te geven in je favoriete sport (voetbal, hockey, rugby, zwemmen, tennis etc.). Daarnaast mag je ook assisteren bij lessen op diverse scholen die wij ondersteunen, aangezien er een onderbezetting van docenten is. Wij kunnen de hulp van stagiairs goed gebruiken bij het managen van onze projecten.

Het stageadres bevindt zich in Port-Elizabeth (P.E.) een stad met ruim 300.000 inwoners (1.300.000 als je de aangrenzende plaatsen meerekent). De havenstad is gelegen in de Oost Kaap en wordt ook wel de ‘Windy City’ genoemd, ideaal om te surfen dus! In Port Elizabeth worden drie talen gesproken: Engels, Afrikaans en Xhosa.

Aanmelden

Zuid-Afrika

VOOR WIE IS DEZE STAGE GESCHIKT?

Je doel als stagiair is niet om de volgende international van Zuid-Afrika op te leiden, hoewel dit altijd zomaar kan gebeuren. Je hoeft daarom geen doorgewinterde trainer te zijn of certificaten te bezitten. Een basiskennis van de door jouw gegeven sport is wel zo fijn. Maar het allerbelangrijkste is dat je enthousiasme uitstraalt bij het geven van jouw lessen. 
 
Deze stage is ideaal voor sportgerelateerde studies maar ook voor event/vrijetijdsmanagement, marketing, educatieve, sociale en culturele studies. Belangrijk om te weten is dat je altijd ingezet wordt als sporttrainer en/of docent. Je kan in Zuid-Afrika kiezen om sommige dagen op kantoor door te brengen om aan je school/stage opdrachten te werken. Enkele leuke stageopdrachten zijn: Grootschalig sportevenement opzetten / eigen sport inbrengen in het curriculum / onderzoek / fundraise evenement opzetten.  
 

We kunnen altijd rekening houden met je eigen wensen. Het is ook mogelijk om in Zuid-Afrika een onderzoek te doen, contacteer ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

AANKOMSTWEEKENDEN 

Het is zeer aan te raden bij een van onderstaande aankomstweekenden aan te sluiten. Dit zijn weekenden waarin veel vrijwilligers/stagiairs tegelijk aankomen en er een introductie, oriëntatie en ijsbrekersactiviteiten plaatsvinden. Het is dus altijd beter als je op een van deze zaterdagen aankomt. 

Een sessie sluit altijd af met een vakantieweek. Het is mogelijk om deze week op de accommodatie te blijven of ervoor te kiezen om een week op vakantie te gaan. Je kunt de week erop weer aansluiten met een nieuwe sessie.

2024

13 januari – 4 tot 12 weken
10 februari – 4 tot 7 weken
02 maart – 4 weken
30 maart – 4 tot 12 weken
27 april – 4 tot 8 weken
25 mei – 4 weken
13 juli – 4 weken
17 augustus – 4 tot 12 weken
14 september – 4 tot 8 weken
12 oktober – 4 weken
 
Het zwemprogramma loopt van januari tot aan maart en van oktober tot november.
2025
 

11 januari – 4 tot 12 weken
8 februari – 4 tot 8 weken
8 maart – 4 weken
12 april – 4 tot 12 weken
10 mei – 4 tot 8 weken
7 juni – 4 weken
26 juli – 4 weken
30 augustus – 4 tot 12 weken
27 september – 4 tot 8 weken
25 oktober – 4 weken

Het zwemprogramma loopt van januari tot aan maart en van oktober tot november.

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Zuid-Afrika rekening mee houden. 

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Kan ik ook eerder/later aankomen dan een aankomstweekend?
– Dit is mogelijk maar wordt sterk afgeraden. Niet alleen mis je dan de introductie en de oriëntatie ook treed je dan toe tot een bestaande vaak hechte groep en het is altijd moeilijker een groep te behagen als de groep al gemaakt is. Mocht je echt niet eerder/laten kunnen of is de vlucht veel goedkoper dan is het ook aan te raden de eerste paar dagen voor een hostel te nemen voordat je naar onze accommodatie gaat. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Zuid-Afrika zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 15 en 35. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Sporten in Zuid-Afrika

Er zijn verschillende sporten populair in Zuid-Afrika, maar de meest populaire sporten zijn:

 1. Voetbal: Dit is de meest populaire sport in Zuid-Afrika, met het nationale voetbalteam, Bafana Bafana, die enorme aanhang heeft. Het land heeft ook een zeer competitieve nationale voetbalcompetitie, de Premier Soccer League (PSL).

 2. Rugby: Rugby is ook een populaire sport in Zuid-Afrika, vooral onder de witte bevolking. Het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika, de Springboks, is een van de meest succesvolle rugbyteams ter wereld en heeft de Rugby World Cup drie keer gewonnen.

 3. Cricket: Cricket is een andere populaire sport in Zuid-Afrika, vooral onder de Indiase en witte gemeenschappen. Het nationale cricketteam van Zuid-Afrika, de Proteas, is een sterke internationale speler en heeft een aantal getalenteerde spelers voortgebracht.

 4. Netbal: Netbal is de meest populaire sport voor vrouwen in Zuid-Afrika en het nationale netbalteam, de Spar Proteas, heeft internationaal succes behaald.

 5. Atletiek: Atletiek is een populaire sport in Zuid-Afrika en het land heeft verschillende succesvolle atleten geproduceerd, waaronder Wayde van Niekerk, Caster Semenya en Oscar Pistorius.

Andere populaire sporten in Zuid-Afrika zijn zwemmen, golf, hockey, boksen en motorsporten zoals motorcross en autoraces.

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten (ook in de weekenden).
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Gratis VOG.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken


  Elke extra week is €195,- 
  * Elke extra week boven 12 weken is €150,-

vrijwilligerswerk Zuid Afrika

Over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land van ongekende schoonheid en diversiteit. Van de uitgestrekte savannes tot de prachtige kustlijnen en de bruisende steden, er is voor elk wat wils in dit land.

Een van de grootste trekpleisters van Zuid-Afrika zijn de wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Het Kruger National Park, gelegen in het noordoosten van het land, is een van de beste plekken om de Big Five (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard) te spotten. Het park heeft ook een scala aan andere dieren en planten, en biedt safari’s en accommodatie opties voor alle budgetten.

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid is de Tafelberg in Kaapstad. Dit iconische gebergte, dat boven de stad uitrijst, biedt een prachtig uitzicht en is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Het is ook een UNESCO-werelderfgoed en biedt verschillende avontuurlijke activiteiten zoals abseilen en paragliden.

Zuid-Afrika heeft verschillende bruisende steden met veel te bieden. Kaapstad, gelegen aan de voet van de Tafelberg, is een van de mooiste steden ter wereld en biedt verschillende bezienswaardigheden, waaronder de historische Bo-Kaap, de beroemde Victoria & Alfred Waterfront en de prachtige stranden van Camps Bay.

In de geschiedenis van Zuid-Afrika zijn er vele jaren van raciale ongelijkheid en discriminatie geweest, met de apartheid als het meest bekende voorbeeld. Dit heeft geleid tot spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen en heeft bijgedragen aan de huidige situatie van sociale en economische ongelijkheid.

Het is verstandig om iets van de geschiedenis van Zuid-Afrika te weten omdat de erfenis van de apartheid nog steeds invloed hebben op de huidige sociale en politieke situatie van het land. Het is dus belangrijk om respectvol om te gaan met de verschillende bevolkingsgroepen en te streven naar een betere toekomst voor alle Zuid-Afrikanen, ongeacht hun etnische achtergrond.

Accommodatie

Op deze accommodatie in Port Elizabeth is ruimte genoeg voor jou en je vrienden om te verblijven. Je zult altijd je kamer moeten delen met anderen. Als je voor een langere periode gaat, kan het zijn dat je een kamer voor jezelf krijgt hier zitten wel extra kosten bij verbonden. Je verblijfplaats is voorzien van een woonkamer, relax ruimte, zwembad, keuken en er is 24/7 beveiliging aanwezig. Aan de accommodatie zit ook een kantoor waar je aan je schoolopdrachten kan werken.

Aanmelden
Foto’s
Accommodatie