OVER SAINT LUCIA 

Saint Lucia is een klein tropisch eiland in het Caribisch gebied met een bevolking van ongeveer 180.000 mensen. Saint Lucia betovert bezoekers met zijn weelderige schoonheid, culturele rijkdom en warme gastvrijheid. Het eiland is een toevluchtsoord van vulkanische oorsprong, met dramatische landschappen en een uitbundige flora en fauna. De hoofdstad, Castries, verwelkomt reizigers met kleurrijke markten waar lokale handelaren hun waren uitstallen. Hier ontvouwt zich de culturele smeltkroes van Saint Lucia, waar Afrikaanse, Franse en Britse invloeden samenkomen. De geur van exotische specerijen en vers fruit hangt in de lucht, terwijl traditionele muziek de straten vult met een levendige sfeer.

Het eiland is een populaire bestemming voor huwelijksreizen maar helaas kent het  grote maatschappelijke problemen en is er armoede onder bepaalde doelgroepen. 26% van de bevolking van Saint Lucia leeft onder de armoedegrens, wat betekent dat ze minder dan $5,50 per dag verdienen. Armoede is vooral een probleem in de landelijke gebieden van Saint Lucia, waar de werkloosheid hoger is en er minder toegang is tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Door deze omstandigheden komen kinderen en jongeren in aanraking met bendes. Onze stichting pakt deze problemen aan met de kracht van sport en gebruikt dit als middel om kinderen en jongeren op het goede pad te krijgen/houden. Met sportieve activiteiten bieden wij ze een andere uitlaatklep en leren we ze belangrijke competenties zoals samenwerken, keuzes maken, leiderschap en communicatie. Daarnaast verzorgen we ook zwemlessen omdat, ondanks dat het een eiland is, er toch veel kinderen/jongeren verdrinken doordat ze simpelweg niet kunnen zwemmen. Bovendien is er een speciale ‘Women empowerment’ programma dat ervoor moet zorgen dat meer vrouwen gaan participeren in de sport.

Op het eiland werk je nauw samen met de nationale teams en mag je deze internationals inzetten bij de door jouw georganiseerde activiteiten. Je werkt in achtergestelde buurten en in het nationale stadion van Saint Lucia.

Sporten op Saint Lucia

Cricket is veruit de meest populaire sport op het eiland, er worden dan ook veel wedstrijden en toernooien georganiseerd. Veel mannen als vrouwen spelen deze sport. Daarnaast is uiteraard voetbal een graag beoefende sport op Saint Lucia. Je zal dan ook veel kinderen op straat zien voetballen. Ook netbal is hier populair. Deze sport is voor Nederlanders vrij onbekend. Je moet hierbij denken aan een combinatie van korfbal en basketbal en wordt uitsluitend gespeeld door dames. Verder worden atletiek, rugby, basketbal en zwemmen veel beoefend door de lokale bevolking. 

Aanmelden

basketbaltrainer 

Een basketbaltrainer biedt kinderen uit de meest achtergestelde wijken van Saint Lucia de mogelijkheid om te spelen en trainen in een veilige omgeving. Aan jou de taak om je vaardigheden en kennis van de sport over te brengen aan de jeugd op dit eiland.
 
Basketbal is een populaire sport onder de jeugd van Saint Lucia. Echter krijgt basketbal weinig financiën van de overheid en heeft het daardoor minder goede faciliteiten in vergelijking met de andere populaire sporten. Basketbalclubs en competities bestaan ​​op het eiland wel maar er is weinig aandacht voor de ontwikkeling van de jeugd. Zo zijn er bijvoorbeeld maar weinig jeugdteams. Ook de vrouwelijke deelname aan het spel is laag. De focus van jou als vrijwilliger is dan ook om de lokale kinderen en jongeren te motiveren om de sport te spelen.
 

WAT GA JE DOEN?

De meerderheid van de trainingen zal plaatsvinden tijdens de naschoolse activiteiten van het basis- en voortgezet onderwijs bij de arme gemeenschappen van het eiland.  Samen met de plaatselijke trainers probeer je zo veel mogelijk kinderen aan het basketballen te laten deelnemen, dit alles met op de eerste plaats de nadruk op plezier te leggen.
 
Als onderdeel van je vrijwilligerswerk train je diverse basketbalteams om hun vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen. We zijn verbonden met lokale clubs waar je de kans krijgt om meer trainers en spelers te ontmoeten van een hoger niveau. Dit is je kans om een team wat tactische kennis bij te brengen en te trainen voor een competitiekampioenschap.
 
Tijdens trainingen van de lokale teams is het aan jou om te bepalen hoeveel verantwoordelijkheid je neemt. Vrijwilligers worden meestal geplaatst in jonge teams. Hierdoor krijgen jongen spelers de kans om in teamverband te spelen. Door de basisprincipes te introduceren, zul je zien dat zij hun spel snel verbeteren.
We willen dat vrijwilligers zo veel mogelijk betrokken raken bij de teams en individuele spelers. Je krijgt begeleiding en ondersteuning van lokale coaches. Zij zullen je ook aanmoedigen om deel te nemen aan trainingssessies en wedstrijden.
 
Langzamerhand zul je beter in staat zijn om steeds meer van je eigen ideeën toe te passen. Je introduceert je eigen trainingsprogramma’s en wordt in staat gesteld om eventueel zelf toernooien voor je team te organiseren. Je moet er alleen niet van uitgaan dat je spelers van wereldklasse zult tegenkomen. We willen gewoon dat je het spel leuk en plezierig maakt terwijl je de spelers een gevoel van veiligheid biedt.
Vrijwilligerswerk

Rugbytrainer 

Rugby werd begin jaren 70 naar St. Lucia gebracht en heeft sindsdien veel ups en downs gekend. Op het moment is Saint Lucia erg bezig ze te plaatsen op het wereldtoneel maar hebben ze net elke keer de boot gemist. 
 
Als rugbytrainer werk je samen met het Nationale team van Saint Lucia en train je de kinderen in de jeugd die afkomstig zijn uit achtergestelde wijken. De nadruk ligt op deelname en plezier. Op deze manier krijgen de kinderen en jongeren de mogelijkheid om vooruitgang te boeken in deze snelgroeiende sport in het Caribisch gebied. .
 

WAT GA JE DOEN?

Bij het rugbyproject is het niet nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Je werkt samen met de Saint Lucian RFU en de Saint Lucia Referee Society. Deze organisaties zorgen ervoor dat je intensief samenwerkt met zeer ervaren spelers, coaches, fysiotherapeuten en wedstrijdofficials die jou goed kunnen begeleiden.
 
Vrijwilligers krijgen de kans om op verschillende niveaus training te geven. Dit is afhankelijk van je ervaring en persoonlijke voorkeur. Het werk met de jeugd legt de nadruk op plezier en interactieve deelname. Hierbij probeert men vaardigheden te ontwikkelen via spelletjes en activiteiten. Je hebt de mogelijkheid om de leiding te nemen over sessies of aan specifieke activiteiten mee te werken, afhankelijk van je zelfvertrouwen. Dit is ook een geweldige sportieve kans om ‘talent-spot’ te zijn voor toekomstige nationale spelers.
 
Daarnaast kun je ook samenwerken met de nationale rugbyteams, zowel mannelijke als de vrouwelijke, om oefeningen en IRB-ranking te ontwikkelen en te verbeteren. Je krijgt de gelegenheid om naar aspecten te kijken zoals sportschoolroutines en voedingsadviezen. Je hebt ook de mogelijkheid om hele trainingen uit te werken of aandacht te besteden aan specifieke oefeningen en vaardigheden.
 
Als het nationale team deelneemt aan een toernooi tijdens jouw verblijf in Saint Lucia, krijg je de kans om op tournee te gaan. Met als hoogtepunt een Caribisch feestje … iets dat je niet mag missen!

tennistrainer

Vroeger werd tennis op Saint Lucia voornamelijk gespeeld door de rijkere bewoners, expats en vakantiegangers. Helaas waren de kansen voor de lokale mensen om het spel te spelen beperkt. Maar met de komst van een nieuw state-of-the-art nationaal tenniscentrum in Beausejour, zijn er nu meer kansen voor lokale spelers omdat onze stichting daar gebruik van mag maken. Dankzij de opkomst van een aantal getalenteerde lokale sterren en de oprichting van een nationale tenniscompetitie beoefenen nu veel meer mensen deze sport.
 
Het National Tennis Center beschikt over zes prachtige banen. De tennisvereniging profiteert van de interesse van onze jeugd en steunt hiermee de lokale gemeenschappen op het eiland. Daarom hebben zij ook besloten tennisprogramma’s in het basisprogramma van de scholen opgenomen. Via deze programma’s heb je de mogelijkheid om je als tennistrainer in te zetten om de sport in Saint Lucia te stimuleren
.

WAT GA JE DOEN?

Als tennistrainer in Saint Lucia zul je nauw samenwerken met de Tennis Association om trainingssessies te bieden aan jongeren over het hele eiland. Het grootste deel van je verblijf werk je in het National Tennis Center in Beausejour. Ook bezoek je scholen om tennislessen te geven aan kinderen van 6 tot 11 jaar oud. De belangrijkste focus van deze sessies is het stimuleren van deelname en het introduceren van basisvaardigheden/technieken. Veel van de scholen waarmee we werken behoren tot de meest arme scholen op het eiland en daarom moeten trainers zich aanpassen aan de voorzieningen die er zijn.
 
Je rol als tennistrainer varieert van sessie tot sessie omdat je je moet aanpassen aan de verschillende spelers en faciliteiten waarmee je werkt. Bij het merendeel van de scholen en gemeenschapscentra heb je de mogelijkheid om het voortouw te nemen in de trainingsessies maar het lokale personeel zal altijd dichtbij zijn om je te ondersteunen.

De bestaande trainersbond werkt nauw met je samen zodat zij nuttige tips kunnen opdoen en nieuwe trainingstechnieken kunnen bekijken. Zodoende zullen zij jouw trainingsmethode voortzetten nadat je vrijwilligerswerkperiode erop zit.

 
Als tennistrainer krijg je de gelegenheid om tijdens je vrije tijd gebruik te maken van de ultramoderne faciliteiten van het Tenniscentrum in Beausejour. We kunnen je ook helpen om wedstrijden te spelen tegen lokale spelers als je je vaardigheden op de proef wilt stellen.

Ultimate Frisbee

Frisbee in Saint Lucia is een momenteel niet een erg bekende sport maar er is wel een erg grote potentie dat dit een upcomming sport wordt. Niet alleen is het een populaire strandsport, het zal met alle waarschijnlijkheid ook meedoen op de Olympische Spelen van 2024 en 2028. En wellicht zou Saint Lucia dan wel meedoen!
 
Ultimate Frisbee is in Saint Lucia geïntroduceerd door een oud stagiair van onze stichting, het staat dus nog in zijn kinderschoenen. De focus ligt daarom ook op het promoten van deze sport. Daarnaast is het belangrijk dat de deelnemers de spelregels goed begrijpen zodat de sport ook zelfstandig beoefend kan worden en competities ontstaan. Gedurende je verblijf helpt het team met de ondersteuning.
 
Hoewel de focus van ultimate frisbee zich vooral op de kleuterschool en de naschoolse sessies zal bevinden, is er ook de mogelijkheid om dit te combineren met het trainerschap in  rugby, voetbal, tennis, netbal en cricket. Ultimate Frisbeeën in een veilige omgeving is belangrijk om kernwaarden bij de deelnemers te brengen en om hen te helpen groeien in hun ontwikkeling evenals sporters en vrouwen.
 

Wat ga je doen

Je week als vrijwilliger is van zondag tot donderdag. Dagelijkse werkschema’s variëren, maar over het algemeen zijn de dagen: Preschoolsessie 11:00 – 12:00 dan een pauze voor de lunch daarna een schoolsessie 13:00 – 15:00 afsluitend met een after school sessie  15.15 – 17.00. 
Valerie in Saint Lucia

Voetbaltrainer

Met het voetbalproject op Saint Lucia help je mee aan de basisontwikkeling van voetbal op het eiland. Je traint kinderen en jongeren in de meest achtergestelde wijken en op scholen. Alle deelnemers komen voort uit extreme armoede wat ook extreme problemen met zich meebrengt. Dankzij het voetbalproject geven we de jongeren een houvast om weg van drugs, criminaliteit en de heersende ‘gang’ cultuur te blijven. Daarnaast werk je nauw samen met populaire voetbalclubs op het eiland en help je de plaatselijke spelers met de voorbereiding op competitiewedstrijden.
 
Voetbal wordt steeds populairder op Saint Lucia en wordt beoefend door zowel mannen als vrouwen. Er zijn een aantal competities zoals de mannelijke divisies één & twee een vrouwelijke nationale competitie, lokale competities en diverse jeugdcompetities.
 

WAT GA JE DOEN?

Als vrijwilliger maak je onderdeel uit van ons trainersstaf in Saint Lucia. Je ervaart hoe het is om samen te werken met de belangrijkste sportorganisaties van het eiland. De focus ligt op trainen van jonge voetballers en het ontwikkelen van de sport. Dit doe je door naschoolse voetbaltrainingen te verzorgen aan kinderen en jongvolwassen. Als voetbaltrainer werk je samen met lokale trainers en andere vrijwilligers om trainingssessies te leiden. Omdat voetbal op Saint Lucia een relatief gevestigde sport is, zullen veel van de kinderen met wie je werkt een natuurlijk talent hebben voor het spel. Echter zal hun begrip van de regels, tactiek en strategie grotendeels onderontwikkeld zijn. Aan jou de taak om deze nieuwe generatie voetballers de regels bij te brengen, ze tactisch inzicht te geven van het spel en  de vaardigheden van de te ontwikkelen.
 
Je vrijwilligerswerk is van groot belang voor de ontwikkeling van de sport op het eiland. Hierdoor zijn de lokale liefdadigheidsorganisaties in staat om te werken met een veel breder scala aan spelers en kunnen ze op een grotere schaal helpen om ook andere jeugdsporten te ontwikkelen.
 
 

zwemleraar

Saint Lucia is een eiland omgeven door zandstranden en zeeën met helder blauw water. Veel van de bewoners kunnen echter niet zwemmen en het is helaas niet ongewoon dat kinderen verdrinken. Er is een grote behoefte aan zwemlessen in de armste gemeenschappen van het eiland waar veel kinderen de techniek niet beheersen. Door de achtergestelde kinderen op Saint Lucia te leren zwemmen, leer je ze vaardigheden die mogelijk levens kunnen redden. Zwemleraar worden is dus een ongelooflijk lonende ervaring voor jou en de kinderen die je les geeft.
 
Tijdens je werkzaamheden ga je zwemles geven in zwembaden en op stranden aan kinderen tussen de 6 en 14 jaar oud. Er zijn ook mogelijkheden om op wedstrijdniveau zwemmers te coachen. De belangrijkste focus ligt wel op het leren van beginnerstechnieken aan kinderen uit achtergestelde gemeenschappen zodat zij veilig zijn in zwembaden en in de zee.
 
Ons zwemproject is erop gericht om zoveel mogelijk kinderen te leren zwemmen zodat zij veilig in de zee kunnen zwemmen (wel zo handig als je op een eiland woont). Daarnaast hopen wij dat het kinderen aanmoedigt om hun nieuw verworven vaardigheden aan te scherpen en de sport voort te zetten door lid te worden van het lokale zwemteam.
 

Wat ga je doen

Je werkt tijdens je verblijf samen met onze gekwalificeerde medewerkers. Deze zullen je in staat stellen om relaties op te bouwen met de kinderen. De zweminstructeurs zullen je altijd ondersteuning bieden maar je hebt ook de mogelijkheid om je eigen zwemlessen te geven. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van één-op-één training. Of je voor het eerst gaat trainen binnen de club of nieuwkomers mee naar het strand neemt, je bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen leeft nog lang door nadat jij weer naar huis bent gegaan.
 
Houd er rekening mee dat de zwemlocatie plaatsvindt in buitenzwembaden en in de zee. Het is dus zeer beïnvloedbaar door slecht weer. Als een zwemles wordt geannuleerd kun je deelnemen bij andere sporten in de omgeving of de vrije tijd gebruiken voor persoonlijke ontspanning.

Accommodaties

Op Saint Lucia hebben we een prachtige villa tot onze beschikking. Deze accommodatie ligt vlakbij een typisch Caribisch strand en is gelegen net even buiten het centrum van de hoofdstad Castries. Op één kamer kunnen tot vier personen slapen. Dus houdt er rekening mee dat je je kamer moet delen.

De villa wordt bewoond door een internationaal gezelschap waardoor vrijwilligers vaak samen activiteiten ondernemen. Ze gaan bijvoorbeeld samen op stap, eiland-hoppen of samen naar het strand.

AANKOMSTWEEKENDEN 

Het is zeer aan te raden bij een van onderstaande aankomstweekenden aan te sluiten. Dit zijn weekenden waarin veel vrijwilligers/stagiairs tegelijk aankomen en er een introductie, oriëntatie en ijsbrekersactiviteiten plaatsvinden. Bovendien heb je dan het weekend om te acclimatiseren. Het is dus altijd beter als je op een van deze vrijdagen aankomt. 

Alleen op een vrijdag kan er een airport-pick-up geregeld worden. Kom je eerder dan is er altijd nog een optie om een paar dagen vlak bij de vlieghaven te slapen om vervolgens vrijdag gebruik te maken van de airport pick-up. 

Saint Lucia  
2024
2 februari
16 februari
1 maart
15 maart
29 maart
12 april
26 april
10 mei
24 mei
7 juni
21 juni 
5 juli 
19 juli
2 augustus
16 augustus
Saint Lucia  
2025
31 januari
14 februari
29 maart
14 maart
28 maart
11 april
25 april
9 mei
23 mei
6 juni
20 juni
4 juli
18 juli
1 augustus
15 augustus

Waarom De Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar de nieuwe topsporters maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te sporten in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer op de Caraïben.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Op Saint Lucia wordt alleen het ontbijt vergoed, hier wordt ook rekening met de vegetariër gehouden.

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Kan ik ook eerder/later aankomen dan een aankomstweekend?
– Dit is mogelijk maar wordt sterk afgeraden. Niet alleen mis je dan de introductie en de oriëntatie ook treed je dan toe tot een bestaande vaak hechte groep en het is altijd moeilijker een groep te behagen als de groep al gemaakt is. Mocht je echt niet eerder/laten kunnen of is de vlucht veel goedkoper dan is het ook aan te raden de eerste paar dagen voor een hostel te nemen voordat je naar onze accommodatie gaat. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie op Saint Lucia zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 20. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Joël A. Martin

Joël zal je coördinator zijn op de Caraïben. Hij is half Saint Luciaans en half Engels. Op Saint Lucia heeft hij veel goede contacten met de nationale teams van het eiland waardoor je snel in contact komt met internationals. Joël is erg betrokken en zal ervoor zorgen dat je een onvergetelijke tijd op het tropisch eiland zal hebben. Als oud profvoetballer weet Joël alles over voetbal en nog meer over zijn club ‘Arsenal’. 

 

Een verblijf van vier weken is €1190,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up.
 • Ontbijt.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Gratis VOG.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken

   

  Elke extra week is €240,-

  10 + weken = €2630 + €150 voor elke extra week
  16 + weken = €3530 + €100 voor elke extra week

Aanmelden