OVER COSTA RICA

Costa Rica een land in Midden-Amerika met ongeveer 5 miljoen inwoners. Er wonen naar schatting 333.980 mensen in de hoofdstad, San José, met ongeveer 2 miljoen mensen in het omliggende grootstedelijk gebied waar ons project zich ook bevindt. Costa Rica is de afgelopen jaren een toevluchtsoord voor reizigers geworden vanwege de diverse avontuurlijke mogelijkheden en onovertroffen natuurlijke schoonheid.

Wat minder bekend is over Costa Rica is dat het eigenlijk erg goed gaat. Zo presteert het consistent positief in de Human Development Index (HDI) Heeft het een vooruitstrevend milieubeleid dat als enige voldoet aan alle vijf UNDP-criteria die zijn vastgesteld om de ecologische duurzaamheid te meten én staat het bovendien op het moment (2020) op de eerste plaats in de happy planet index. Opmerkelijk is ook dat Costa Rica geen leger heeft – vrediger kan niet! 

Als vrijwilliger in Costa Rica ga je aan de slag op lokale scholen en wijken van Esparza. Jij gaat hier sporttraining geven aan kinderen uit achtergestelde gemeenschappen. De stichting zet sport in als middel om kinderen met alle sociale achtergronden te helpen, sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen. 

Sporten in Costa Rica

Fútbol zoals ze het Spaans uitspreken is verre weg de meest populaire sport in Costa Rica. De Ticos (Costa Ricanen) voetballen al rond 1876 toen Spaanse kolonisten hun liefde voor het spel naar Costa Rica brachten. Costa Rica doet het internationaal verdienstelijk en doen vaak mee op het WK met de voor ons bekende aanvoerder ‘Bryan Ruiz’. Als je snel vrienden wilt maken met een Tico, vraag ze dan gewoon naar hun favoriete fútbol-team – en spreek hem vooral niet tegen! Op de tweede plaats surfen Tico’s ook graag, vooral voor degenen die aan de Pacifische of Atlantische kust wonen. Costa Rica is al decennia een van de beste plekken ter wereld om te surfen en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar de 40 in kaart gebrachte surfstranden van het land. Net zoals andere voormalige Spaanse koloniën zijn de fel bekritiseerde stierenvechten populair. Costa Rica heeft echter zijn eigen progressieve kijk op de ‘sport’. In feite zijn er stierengevechten in Costa Rica, maar de stier wordt NOOIT geschaad!
Aanmelden

Voetbaltrainer 

Misschien ken je Los Tico’s nog herinneren toen ze tegen Nederland moesten in de halve finale dat uiteindelijk werd beslist met penalties. Internationaal stoot Costa Rica altijd boven hun gewicht uit. De Costa-Ricanen hebben absoluut een echte passie voor voetbal. Ze hebben uitstekende spelers zoals, de ook voor ons bekende aanvoerder, ‘Bryan Ruiz’. 
 
Overal in Costa Rica wordt voetbal gespeeld en bediscussieerd, maar zelden is het mogelijk om gestructureerd te spelen of deel te nemen aan trainingssessies. Daarom is het geven van voetbaltraining in Costa Rica een uitstekende manier om een betekenisvolle tijd te hebben om de volgende generatie te helpen de basis naar een hoger niveau te tillen terwijl je jezelf onderdompelt in de Costa Ricaanse cultuur en de ‘pura vida’ manier van leven. 
 

wat ga je doen?

Als vrijwillige voetbaltrainer in Costa Rica ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle trainingen en voetbalwedstrijden voor de jonge spelers. De beloning die je eruit haalt is geweldig omdat het talent er vaak is maar de kennis over de regels en de structuur ontbreekt. Door structuur aan te brengen en leuke trainingen te verzorgen, ontwikkelen de spelers zich snel. Je krijgt veel steun van de andere vrijwilligers en onze lokale medewerkers/partners.
 
De voetbaltrainingen zijn vijf dagen in de week en vinden plaats op lokale scholen of op onze sportvelden. Deze scholen trekken kinderen uit de hele omgeving maar krijgen vaak weinig sporttrainingen of gymlessen en waarderen het daarom des te meer dat jij als vrijwilliger gestructureerde oefeningen/wedstrijden uitzet. Je zult snel een lokale bekende worden en vrienden maken.
 
Elke dag geef je rond de drie uur training aan kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar. Dit zijn vrij intensieve activiteiten maar er is nog genoeg tijd over om je dag te vullen. We raden daarom aan om ook deel te nemen aan andere projecten die ten behoeve van de lokale bevolking zijn. Het is erg populair om naast de voetbaltrainingen ook Engelse lessen te geven maar je kunt ook meehelpen bij het ‘constructie’ project, ‘farming’ project of het ‘ouderen’ project. 
 
In de weekenden ben je vrij en kun je gaan en staan waar je wilt maar het is zeer aan te raden ook gebruik te maken van onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn ervoor om het land beter te leren kennen en zijn altijd ten behoeve van de lokale mensen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen. Dus ben je wat avontuurlijker aangelegd dan zijn dit leuke bijkomstigheden van je vrijwilligerswerk in Costa Rica. 
 

SeniorenSport

Seniorensport en het bevorderen van een actieve levensstijl voor ouderen wordt steeds als belangrijker gezien. Het zorgt namelijk voor een verbeterde fysieke gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren, de spierkracht te behouden en het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en osteoporose te verminderen. Maar ook het sociale  aspect is zeer belangrijk: Sporten voor senioren bieden een geweldige gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, sociale contacten te onderhouden en gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Maar denk ook aan de geestelijke gezondheid: Fysieke activiteit kan bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid, stress verminderen en de stemming verbeteren. Daarnaast is het ook ter bevordering van het zelfvertrouwen: Door deel te nemen aan sportieve activiteiten kunnen senioren hun zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van voldoening ervaren. En als laatste is het goed voor de mobiliteit en onafhankelijkheid: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de mobiliteit te behouden en ouderen in staat te stellen langer zelfstandig te blijven functioneren.
 
Dit programma is een initiatief van Baowei Mooren een oud HBO student die een half jaar in Costa Rica heeft gezeten en dit programma heeft opgezet.  

wat ga je doen?

Als vrijwilliger bij het seniorensportprogramma in Costa Rica ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle sport en spelactiviteiten voor de oudere spelers.
 
De beloning die je eruit haalt is geweldig omdat dit het enige sport en spel aanbod is die de ouderen aangeboden krijgen. Door structuur aan te brengen en leuke activiteiten te verzorgen wordt het al gauw een gezellige sociale aangelegenheid. Je krijgt veel steun van de andere vrijwilligers en onze lokale medewerkers/partners.
 
De sport en spelactiviteiten zijn 2-3 keer in de week en vinden plaats op de binnenplaats van een instelling voor armere ouderen. Er doen per sessie ongeveer 10 ouderen mee die tussen de 70 en 90 jaar zijn. Aangezien de activiteiten zeer positief worden ervaren, zul je al snel een lokale bekende worden.
 
In de ochtend, wanneer de ouderen nog fit zijn, worden er sportactiviteiten aangeboden. Denk aan fitnessen, boksen en spierkrachtoefeningen. In de middag worden er meer spelactiviteiten aangeboden. Denk aan kegelen, sjoelen en schilderen. Er is een draaiboek als ondersteuning welke activiteiten je kan aanbieden maar je mag uiteraard ook zelf activiteiten bedenken en uitvoeren.
 
Omdat je 2-3 dagen per week aan dit ouderenproject kan deelnemen, raden we je aan om ook deel te nemen aan andere projecten die ten behoeve van de lokale bevolking zijn. Het is erg populair om naast dit project ook Engelse lessen te geven maar je kunt ook meehelpen bij het ‘constructie’ project.
 
In de weekenden ben je vrij en kun je gaan en staan waar je wilt maar het is zeer aan te raden ook gebruik te maken van onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn ervoor om het land beter te leren kennen en zijn altijd ten behoeve van de lokale mensen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen. Dus ben je wat avontuurlijker aangelegd dan zijn dit leuke bijkomstigheden van je vrijwilligerswerk in Costa Rica. 
 

Eigen Sport

In de afgelopen jaren hebben velen vrijwilligers een eigen sport gepromoot in Costa Rica. Dit is leuk en heeft een grote impact aangezien de kinderen dan een meer gevarieerd sportaanbod krijgen. De Kracht van Sport wil je daarbij ook helpen deze te introduceren. Er zijn veel mogelijkheden. In 2023 is er zelfs een succesvol sportprogramma voor de ouderen van start gegaan in Esparza. Heb je dus interesse om een andere sport te introduceren, laat het ons weten en we vertellen je er alles over.
 
Je eigen sport kun je afwisselen met andere sociale activiteiten. Het is erg bijvoorbeeld erg populair om naast je eigen gegeven trainingen ook Engelse lessen te geven maar je kunt ook meehelpen bij het ‘constructie’ project, ‘farming’ project of het ‘ouderen’ project’. 
 

wat ga je doen?

Als vrijwilliger in Costa Rica ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle trainingen voor de jonge spelers. De beloning die je eruit haalt is geweldig omdat het talent er vaak is maar de kennis over de regels en de structuur ontbreekt. Door structuur aan te brengen en leuke trainingen te verzorgen, ontwikkelen de spelers zich snel. Je krijgt veel steun van de andere vrijwilligers en onze lokale medewerkers/partners.
 
De trainingen zijn vijf dagen in de week en vinden plaats op lokale scholen of op onze sportvelden. Deze scholen trekken kinderen uit de hele omgeving maar krijgen vaak weinig sporttrainingen of gymlessen en waarderen het daarom des te meer dat jij als vrijwilliger gestructureerde oefeningen/wedstrijden uitzet. Je zult snel een lokale bekende worden en vrienden maken.
 
Elke dag geef je rond de drie uur training aan kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar. Dit zijn vrij intensieve activiteiten maar er is nog genoeg tijd over om je dag te vullen. We raden daarom aan om ook deel te nemen aan andere projecten die ten behoeve van de lokale bevolking zijn. 
 
In de weekenden ben je vrij en kun je gaan en staan waar je wilt maar het is zeer aan te raden ook gebruik te maken van onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn ervoor om het land beter te leren kennen en zijn altijd ten behoeve van de lokale mensen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen. Dus ben je wat avontuurlijker aangelegd dan zijn dit leuke bijkomstigheden van je vrijwilligerswerk in Costa Rica. 
 

Accommodatie

De accommodatie ligt in het centrum van Esparza en je zult hier één van de twee eco-huizen betrekken genaamd: Jaguar House en Toucan House. Deze huizen kunnen maximaal 22 personen betrekken. De kamers zijn voor vier personen en je zult slapen in stapelbedden. Mocht je behoefte hebben aan extra privacy of ga je samen met je vriend of vriendin dan hebben we ook twee privékamers beschikbaar. Elk huis heeft twee westerse toiletten / doucheruimtes met koud water, wat verfrissend is in de hitte van Esparza. Verder zijn de kamers voorzien van horren en twee ventilatoren. Er zijn wasfaciliteiten, een keuken, een grote eetzaal, chillruimte, gemeenschappelijke ruimte die door beide huizen wordt gedeeld, gratis WiFi, tv en tafeltennis, plus een grote tuin met tropische planten, waaronder kokospalm, papaja, banaan en citrus.

Mocht je het leuker vinden om bij lokale Costa Ricanen in te wonen, is dit ook mogelijk.

AANKOMSTWEEKENDEN 

In Costa Rica kun je elk weekend aankomen. Bij voorkeur op een zondag na 8.00 en voor 22.00. Houd er rekening mee dat er tijdens de paasvakantie, de eerste twee weken van juli en de kerstvakantie geen sportprojecten zijn.

Waarom De Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare projecten in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar het nieuwe supertalent van Costa Rica maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te sporten in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer in Costa Rica.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. Ook is het geen vereiste om de Spaanse taal machtig te zijn maar dit zou wel handig zijn. Je kan ervoor kiezen Spaanse lessen in Costa Rica te nemen maar gelukkig spreekt iedereen de taal van sport!

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Costa Rica rekening mee houden.  

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Moet ik Spaans spreken voor mijn stage in Costa Rica?
– 
Het is geen must maar het zal je vrijwilligerswerk wel aanzienlijk makkelijker maken. Medewerkers van onze stichting spreken goed Engels maar in Costa Rica kunnen de mensen nog vrij slecht Engels. Wij zullen daarom ook aanmoedigen om een Spaanse cursus van te voren te nemen. We kunnen je daarbij helpen en mogelijk vergoeden we deze zelfs. Gelukkig is sport een taal die iedereen spreekt dus met je handen en voeten kom je ook een heel eind :).

Hoe ziet mijn Spaanse lesweek eruit?
-Voor vrijwilligers die 10 weken of langer blijven vergoeden we een Spaanse lesweek in Costa Rica. Ga je korter kun je ervoor kiezen om deze erbij te nemen. Deze is €200,-. Mocht je ver van te voren weten dat je stage wil lopen in Costa Rica, kunnen we kijken of we een Spaanse cursus in Nederland kunnen vergoeden zodat je de Spaanse taal al een beetje machtig bent voordat je aankomt.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Costa Rica zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 15. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Andrew John Hoyle

Andrew John Hoyle (Andy) is van origine een Brit die het grootste deel van zijn leven in verschillende landen in de wereld heeft gewoond. Uiteindelijk is hij neergestreken in Costa Rica waar hij zich enorm thuis voelt en vastberaden is om de lokale jeugd te ondersteunen o.a. door middel van sport. Andrew gelooft dat hij hier een grote impact heeft op de gezondheid en het plezier van kinderen/jongeren en hen echt kunnen helpen hun Engels te verbeteren. Hij gelooft sterk in culturele uitwisseling, dat mensen uit Europa van ons kunnen leren, en wij van hen, en dat deelnemers zich moeten vermengen met de hele gemeenschap en niet zoals het wordt gepresenteerd aan toerisme.  

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten.
 • Bij een verblijf van 10+ weken een gratis Spaanse lesweek, anders is deze €200,-.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Gratis VOG
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning.
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken.

  Elke extra week is €240,-

Aanmelden