OVER GHANA

De Republiek Ghana is een land in West-Afrika waar je als sportvrijwilliger aan de slag gaat in de hoofdstad Accra. De stad heeft circa 2 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Het centrum van Accra is compact en gecentreerd dankzij de historische Britse, Deense en Nederlandse forten. Door de jaren heen, met immigratie uit plattelandsgebieden, is de stad echter flink uitgebreid. Je zult nooit ontkomen aan de drukte van de stad en dat is ook wel even wennen. Verder staat de Ghanese bevolking  bekend als warme, vriendelijke en gezellige mensen. 

Veel van de jongeren in Accra komen uit gezinnen waar extreme armoede heerst. De Kracht van Sport streeft ernaar om elk individu een opleidingsmogelijkheid te bieden om zo hun echte potentieel te bereiken. Alle deelnemers uit de programma’s krijgen naast hun sportieve ontwikkeling ook kwalitatief goed onderwijs. Het doel is dat studenten zowel academisch als sportief kunnen groeien, waardoor ze de beste kansen krijgen om succesvol te worden. 

Naast dat we ontzettend veel kinderen sportonderwijs aanbieden hebben we in Ghana ook een eigen football academy, in deze academy zitten jongens die uitblinken in voetbal en opgeleid worden voor een carrière in het topvoetbal. Naast het voetbal krijgt ieder van hen ook een opleiding aangeboden. De academy heeft momenteel twee klaslokalen met studenten.

Sporten in Ghana

In Ghana speelt sport een belangrijke rol in de samenleving. Voetbal is veruit de meest populaire sport in Ghana en heeft een enorme aanhang. Het nationale voetbalteam van Ghana staat bekend als de “Black Stars” en heeft een rijke geschiedenis in het internationale voetbal. Naast voetbal wordt er ook veel aandacht besteed aan andere sporten in Ghana. Basketbal, atletiek en boksen zijn bijvoorbeeld ook erg populair. 

Ghana heeft ook een sterke traditie in het beoefenen van traditionele sporten en spelletjes. Een bekend traditioneel spel is “lukasa” of “awalé”, een bordspel dat veel wordt gespeeld in de dorpen en gemeenschappen van het land.

Over het algemeen heeft sport een positieve invloed op de bevolking van Ghana. Het biedt kansen voor fysieke activiteit, competitie, entertainment en gemeenschapsopbouw. Het is een bron van trots voor veel Ghanezen en heeft bijgedragen aan het succes en de erkenning van het land op internationale sportevenementen.

Aanmelden
Stage lopen Ghana
Sport vrijwilligerswerk Ghana

ATLETIEK TRAINER

In Ghana is het niet zo simpel om jezelf te ontwikkelen in de atletiek. Scholen ontvangen weinig geld voor sportactiviteiten. De lokale clubs die er zijn, hebben geen fatsoenlijke uitrusting en te weinig toegewijd personeel. Dit is waar jij als vrijwilliger een enorm verschil kunt maken als atletiektrainer. Je hebt geen erkende kwalificaties nodig, alleen de wil om atletiektrainingen te verzorgen is bij wijze van spreken genoeg. Het is natuurlijk wel praktisch als je wat ervaring hebt binnen deze sport.
 
Onze atletiekprogramma’s zijn gevestigd in en rond Accra. Als vrijwillige atletiektrainer word je toegewezen aan een van de atletiekclubs of scholen in de lokale gemeenschap. De atleten zijn tussen de 10 en 16 jaar oud en variëren in talent en ervaring. Je zult echter verrast worden door de niveaus van snelheid, kracht en uithoudingsvermogen die veel van de kinderen bezitten. De jonge atleten trainen hard en dromen ervan om de volgende atleet te zijn die Ghana vertegenwoordigt tijdens de Olympische Spelen of wereldkampioenschappen.
 
Het belangrijkste doel is om meer jongeren de mogelijkheid te geven ​​om te trainen in een leuke en gestructureerde omgeving. Hierdoor krijgen ze de kans om bij een team te horen, te genieten van sport en zich te ontwikkelen in de atletiekevenementen. De evenementen die je bijvoorbeeld kan trainen kiezen staan ​​hieronder.
 
• Verspringen       • Hoogspringen     • Hinkstapsprong
• Kogelstoten       • Speerwerpen       • Discuswerpen
• 100m sprint       • 200m sprint          • 400m sprint
• 800m sprint       • 1500m sprint       • 3000m sprint
• Marathon
 

WAT GA JE DOEN?

Tijdens je project zul je onze lokale trainers ondersteunen bij trainingssessies. Je zult merken dat de jonge sportievelingen graag willen leren. De beloningen zijn geweldig omdat het talent er vaak is, maar de ervaring van een gestructureerde trainingsomgeving ontbreekt. Door kracht- en conditietrainingen ontwikkelen de atleten zich snel.
Bovendien word je niet alleen gelaten. Je werkt samen met ons lokale team en onze andere vrijwillige sporttrainers. Samen met onze andere trainers is er ook een mogelijkheid om sportdagen te organiseren. Scholen en atleten komen samen om te presteren in een leuke en concurrerende omgeving. Niet alleen de atleten gaan de strijd aan, want uit ervaring weten we dat de competitie tussen de vrijwilligers ook behoorlijk verhit kan worden.
Vrijwilligerswerk Ghana
vrijwilligerswerk Ghana

BASKETBALTRAINER 

Basketbal wordt beschouwd als de volgende opkomende sport in Ghana. Er is een overvloed aan talent in het land en de Ghana Basketball Association (GBA) heeft hard gewerkt om een opleidings- en ontwikkelingsprogramma te ontwikkelen. Een rol als vrijwillige basketbaltrainer geeft je de mogelijkheid om onderdeel uit te maken van de trainingen en wedstrijden van enkele van de beste atleten van Ghana.
Dit is echter slechts één kant van het spel en je kunt zelf kiezen hoe betrokken je wilt zijn. Je kunt je natuurlijk ook focussen op jonge en enthousiaste spelers op een meer ontspannen niveau. Hierbij ligt de nadruk op plezier en het ontwikkelen van vriendschappen.
 
We hebben banden met een aantal lokale scholen en divisieteams van diverse niveaus. We werken nauw samen met de Ghana Basketball Association en kunnen basketbaltrainers in de betere trainingskampen plaatsen. Natuurlijk alleen als je dit leuk lijkt.
 

WAT GA JE DOEN?

Als je betrokken bent bij een lokaal team is het aan jou om te bepalen hoeveel verantwoordelijkheid je wil nemen. Vrijwilligers worden meestal geplaatst in leuke en sociale teams waar ze spelers leren om in teamverband te spelen.
Door de basisvaardigheden te introduceren zie je al snel dat de jonge atleten hun spel verbeteren. We willen dat vrijwilligers zo veel mogelijk betrokken raken bij hun teams en de competitie. Je krijgt begeleiding en ondersteuning van de lokale coaches die je betrekken in trainingen en wedstrijden. Je mag uiteraard je eigen ideeën introduceren, graag zelfs! Denk aan toernooien organiseren voor je team en zelf trainingen samenstellen.
Vrijwilligers moeten echter onthouden dat er geen hoge verwachtingen zijn om spelers van wereldklasse te produceren! We willen gewoon dat je het spel leuk en plezierig maakt terwijl je de spelers het gevoel geeft dat ze erbij horen!
 
Vrijwilligerswerk Ghana

BOKSTRAINER 

Ghanezen hebben een intense passie voor boksen en het is de populairste sport van Ghana na voetbal. Door een rol als vrijwilliger in de bokswereld ervaar je deze passie uit de eerste hand door te trainen met Afrikaanse vechters. Sommigen van hen hebben gevochten en zelfs gewonnen op Commonwealth-standaard.
De nadruk bij deze plaatsing ligt niet zozeer op je trainingsideeën, maar op je persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt de mogelijkheid vriendschappen te sluiten met een paar van de beste atleten in Ghana. Hierdoor krijg je een veel dieper inzicht in de wereld van de West-Afrikaanse bokser.

Dit is een fantastische plaatsing om betrokken te raken bij de verschillende niveaus van het boksen. Na een nieuwe manier van leven in de bokswereld te hebben meegemaakt ben je er zeker van om naar huis te gaan met extra vrienden.

WAT GA JE DOEN?

De overgrote meerderheid van de boksers in Ghana komt uit een gebied van twee vierkante mijl van de hoofdstad, Accra. Er zijn meer dan 26 sportscholen in deze regio waar getalenteerde jongeren trainen. Deze jongeren hebben een brandend verlangen naar een beter leven en kunnen zichzelf naar de top van hun vermogen duwen. Hoewel de passie nooit vervaagt zijn de faciliteiten en financiering zeer beperkt. Het zijn deze sportscholen die je als mede-bokser verwelkomen.

Je krijgt tijdens deze ervaring een voorproefje van de Ghanese bokscultuur terwijl je de mogelijkheid hebt om je eigen fitness- en vechtvaardigheden te verbeteren. Hoewel we graag ervaren trainers en vechters verwelkomen, is er geen verwachting dat je over een enorme kennis van boks- en trainingstechnieken beschikt. Er zijn veel ervaren Ghanese trainers die je ondersteuning en begeleiding op kunnen bieden. Het is aan jou om te bepalen hoe betrokken zij uiteindelijk zijn bij het uitvoeren van trainingen en fitnessprogramma’s. Als de timing goed is, krijg je ook de kans om betrokken te raken bij de organisatie, promotie en uitvoering van een nationaal evenement op het gebied van boksen.

Naast je eigen persoonlijke ontwikkeling heb je zeker de kans om een ​​verschil te maken voor de  de jongeren die trainen op de sportscholen. Veel van de jonge vechters in Ghana hebben de hoop om professioneel te worden, ondanks het feit dat de meesten dit nooit zullen halen. Je zult dus merken dat je optreedt als een mentor of vriend om hun geest open te stellen voor kansen buiten de sportschool.

Stage Ghana
Ghana Vrijwilligerswerk

VOETBALTRAINER 

Voetbal is de nummer één sport in Ghana. We hebben een uitstekende relatie met een aantal lokale jeugdclubs en grote academies in de hoofdstad, Accra.
 
We verwelkomen vrijwilligers met elk niveau van voetbalervaring en vinden een passende plek voor iedereen. Het maakt niet uit of je nu een enthousiaste voetballer bent of een gekwalificeerde en erkende trainer.
Zolang je een basiskennis hebt van het spel en af en toe zelf een potje voetbalt, heb je vaardigheden genoeg. Enthousiasme en betrokkenheid is alles wat er nodig is om jou en jouw team te laten slagen. Veel vrijwilligers hebben een zeer beperkte trainerservaring, maar toch dragen zij intensief bij aan het spel en aan degenen die het spelen.
 
Vrijwilligers worden toegewezen aan een van de vele jeugdteams in en rond Accra. Deze teams variëren van U12, U14, U17 én talent. Je gaat een enorme hoeveelheid vaardigheden en passie zien die je niet vaak tegenkomt in het Westen. Veel van de clubs hebben opgeleide jongeren die een professionele loopbaan in het spel hebben gevolgd. Dit is zowel in het Ghana als op het internationale toneel gebeurd.
Veel van de vrijwilligers die we naar Ghana sturen gaan jongeren trainen en verzorgen die zijn bestemd voor een toekomst in het topvoetbal. Naast dit verlangen naar ontwikkeling, zit echter een immense liefde voor het spel. Trainen in Ghana gaat niet alleen over serieuze trainingsoefeningen en onbetwistbare focus. Je zult eenvoudigweg meer jongeren de kans bieden ​​om als onderdeel van een team te spelen waardoor ze een structuur en een gevoel van verbondenheid krijgen dat zo belangrijk is voor elke voetballer.
 

WAT GA JE DOEN?

Als trainer in Ghana heb je de verantwoordelijkheid om alle trainingen en wedstrijden voor je clubteam te leiden. Dit is in het begin misschien spannend, maar gaat merken dat de beloningen geweldig zijn. Het talent is er, maar de ervaring van een teamstructuur niet. Door de basisbeginselen van teamspel, beweging en positiebepaling te introduceren ontwikkelt je team zich snel.
Bovendien worden vrijwilligers niet alleen gelaten en werk je naast ons lokale team en lokale coaches ook met de andere vrijwilligers. Hierdoor zul je zien dat de competitie tussen de vrijwilligers ook heel gepassioneerd kan worden!

ZWEMLERAAR

De meeste Ghanezen kunnen niet zwemmen. Dit terwijl de hele breedte van het land aan de kust ligt en er veel openbare zwembaden beschikbaar zijn in het land. Hoewel veel gemeenschappen afhankelijk zijn van vissen als hun levensonderhoud, zijn veel mensen bang voor de zee. Deze angst komt omdat velen zich niet comfortabel voelen in het water, laat staan ​​erin kunnen zwemmen. Ouders zijn ook erg streng en laten hun kinderen niet in de buurt van het water. Daarnaast zijn de zwembaden over het algemeen erg duur.
 

WAT GA JE DOEN?

Je gaat werken met kinderen van 5 tot 15 jaar die nog nooit zwemles hebben gehad. Deze kinderen komen uit een aantal townships in Accra en onze eigen sportscholen.
 
Gedurende dit project zal je je eigen volledige zwemlessen geven voor groepen van ongeveer 10 kinderen per sessie. Je werkt samen met andere vrijwillige zwemtrainers om leuke lessen te geven. Je zult zien dat de kinderen vertrouwen krijgen in het water en dat ze gestaag uitgroeien tot competente zwemmers.
 
De bekwaamheid van de kinderen worden door jou beoordeeld wanneer je ze ontmoet. We zullen je voorzien van alle geschikte en noodzakelijke uitrusting zoals armbanden en drijvers, zodat je frisse en leuke ideeën kunt inbrengen om de kinderen positief en gefocust in het water te houden.
 
Er kunnen ook mogelijkheden zijn om te werken aan het geven van theorielessen aan de kinderen. Lessen over belangrijke onderwerpen zoals eerste hulp, gezondheid, veiligheid en ademhalingstechnieken.
Met enthousiasme en begeleiding geef je deze kinderen echt een cadeautje. Ze raken vertrouwd in het water en zullen wekelijks zwemlessen volgen om hun zwemtechniek te verbeteren. Je krijgt ook veel steun van ons lokale team om zwemlessen te geven voor ongeveer 4 uur per dag. Hierdoor heb je voldoende gelegenheid om mee te doen met andere projecten en activiteiten. Je kunt uiteraard ook gewoon relaxen op de mooie stranden van Ghana of de lokale markten bezoeken om wat souvenirs te kopen.
 

Accommodatie

Het appartement is gelegen op een toplocatie en er is plek voor veel vrijwilligers. De accommodatie is voorzien van een geweldig dakterras met keuken.

Het appartement wordt bewoond door een internationaal gezelschap waardoor vrijwilligers vaak samen optrekken: samen op stap, reizen door het land of samen door de stad slenteren.

AANKOMSTWEEKENDEN 

In Ghana kun je op elk weekend aankomen. Houd er rekening mee dat er in de  kerstvakantie geen sportprojecten zijn. Verder kun je het hele jaar door in Ghana Vrijwilligerswerk doen.

Waarom De Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar de nieuwe Ghanese internationaal maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te voetballen in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer in Ghana.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. Het is wel een vereiste dat je een aardig woordje Engels kan en dat je het goed verstaat.

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Ghana rekening mee houden. 

Ik zie vaak United Through Sport staan wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak! Zo ondersteunen we nu ook het project in Ghana wat door ‘Rising Stars of Africa wordt uitgevoerd.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie van Ghana zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 20. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

James Dzandza

James Dzandza is een Ghanese inwoner die momenteel zowel in Ghana als in het VK woont. Hij is in Ghana vooral bekend doordat hij een professionele voetbal academie op heeft gericht die achtergestelde jongeren ondersteuning biedt in het onderwijs en sport. (www.risingstarsofafrica.com)
 
James heeft de afgelopen 20 jaar ook in de reisindustrie gewerkt en kan geweldige avontuurlijke ervaringen bieden aan vrijwilligers en stagiairs in Ghana. Hij weet erg veel over de Afrikaanse cultuur en wil die ook graag met jou delen.

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Gratis VOG.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning.
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator en voormalige stagiairs om van te voren kennis te maken.
 • Elke extra week is €210,-

Aanmelden