OVER INDONESIË 

—Het programma op Java zal vanaf april 2025 van start gaan. Om het programma een boost te geven zullen we deze mogelijkheid voor een gereduceerd bedrag aanbieden—

Semarang is een bruisende stad op Java, Indonesië, waar je ons project kan ondersteunen om de kinderen en jongeren uit achtergestelde wijken te voorzien van sportlessen in de sport die zij het liefste doen. In deze gebieden word je geconfronteerd met (beweeg)armoede, waar kinderen vaak beperkte toegang hebben tot sport en lichaamsbeweging.

Als sporttrainers hebben jullie de mogelijkheid om deze kinderen te inspireren en te motiveren om actief te worden en een gezonde levensstijl te omarmen. Door sportlessen te geven in de sport die zij het liefst doen, kunnen jullie niet alleen hun fysieke gezondheid verbeteren, maar ook hun zelfvertrouwen vergroten en hen belangrijke vaardigheden (life skills) bijbrengen.

Semarang zelf biedt een levendige en stimulerende omgeving voor je stage. Met haar rijke geschiedenis, culturele bezienswaardigheden en vriendelijke gemeenschap, is het de perfecte plek om een verschil te maken en tegelijkertijd zelf een onvergetelijke ervaring op te doen.

Op Semarang is armoede een uitdaging waarmee veel mensen worden geconfronteerd. Hoewel Semarang een belangrijk economisch centrum is in Centraal-Java, hebben delen van de stad te maken met ernstige armoede, vooral in de achtergestelde wijken. Gezinnen hebben vaak geen toegang tot sportvoorzieningen.

Door samen te werken met lokale organisaties en lokale scholen kun je een positieve impact hebben op het leven van deze kinderen, terwijl jullie zelf waardevolle levenslessen leren en herinneringen creëren die een leven lang meegaan. Samen kunnen we de cyclus van armoede en beweegarmoede doorbreken en een gezondere toekomst creëren voor de kinderen van Semarang.

Sporten in Indonesië

Voetbal is populair, met een passie vergelijkbaar met Europese landen. Badminton is een nationale trots, met Indonesische spelers die vaak domineren op internationaal niveau. Pencak Silat, een traditionele vechtsport, wordt beoefend voor zelfverdediging en als culturele uitdrukking. Sepak Takraw, een variant van volleybal gespeeld met de voeten, is ook geliefd. Surfing trekt veel liefhebbers naar de prachtige kustlijn. Indonesië heeft ook een sterke traditie in houten bootraces en lokale varianten van polo. Deze diverse mix van sporten weerspiegelt de rijke cultuur en gevarieerde landschappen van het land.
 
Aanmelden

Voetbaltrainer 

Voetbal heeft diepe wortels in de harten van mensen wereldwijd, en Indonesië vormt daarop geen uitzondering. Het land kent een bloeiende voetbalcultuur met gepassioneerde spelers, enthousiaste fans en levendige gemeenschappen die samenkomen rondom het spel.

Met het voetbalproject in Indonesië draag je bij aan de basisontwikkeling van voetbal in het land. Je traint kinderen en jongeren in de meest achtergestelde wijken en op scholen. Veel deelnemers komen uit achterstandsituaties, waardoor het project hen een positieve uitlaatklep biedt, weg van mogelijke valkuilen als drugs, criminaliteit en de ‘bende’-cultuur.

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger maak je deel uit van het trainersgezelschap in Indonesië. Je werkt samen met belangrijke sportorganisaties op het eiland, gericht op het trainen van jonge voetballers en het ontwikkelen van de sport. Dit omvat het verzorgen van naschoolse voetbaltrainingen en het leiden van trainingssessies in samenwerking met lokale trainers en andere vrijwilligers.

Omdat voetbal in Indonesië al populair is, beschikken veel kinderen over natuurlijk talent. Echter, hun begrip van de regels, tactiek en strategie kan nog onderontwikkeld zijn. Jouw rol is om deze nieuwe generatie voetballers de nodige kennis bij te brengen, hen tactisch inzicht te geven en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Je vrijwilligerswerk draagt ​​aanzienlijk bij aan de ontwikkeling van de sport in het land, waardoor lokale liefdadigheidsorganisaties een breder scala aan spelers kunnen bereiken en andere jeugdsporten op grotere schaal kunnen bevorderen.

Weekend

In het weekend ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar het is zeer aan te raden ook deel te nemen aan onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn bedoeld om het land beter te leren kennen en dragen altijd bij aan de lokale gemeenschappen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen, dus als je van avontuur houdt, zijn dit leuke extra’s van je vrijwilligerswerk in Indonesië.

Volleybal trainer 

Volleybal ontwikkelt zich gestaag in Indonesië, met toenemende interesse en betrokkenheid. Hoewel het land misschien niet zo sterk geassocieerd wordt met volleybal als sommige andere landen, wint de sport hier zeker aan populariteit. Vooral onder de meiden is het populair.

Lokale volleybalverenigingen en -clubs leveren actieve bijdragen aan de bevordering van de sport. Ze organiseren trainingen, wedstrijden en toernooien, waardoor zowel beginners als ervaren spelers de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en deel te nemen aan competitieve evenementen.

Een belangrijk aspect van de groei van volleybal in Indonesië is de betrokkenheid van de jeugd. Jeugdprogramma’s en schoolinitiatieven spelen een cruciale rol bij het introduceren van jongeren tot de sport en het aanmoedigen van hun deelname. Door deze programma’s kunnen kinderen en tieners niet alleen genieten van de fysieke voordelen van volleybal, maar ook van de teamgeest en sociale interactie die de sport bevordert.

Net als bij andere sporten in het land profiteert het volleybal in Indonesië van internationale connecties. Uitwisselingsprogramma’s, internationale toernooien en deelname aan regionale competities dragen bij aan de ontwikkeling van de lokale volleybalgemeenschap en bieden spelers de kans om zich te meten met teams van over de hele wereld.

Hoewel volleybal misschien niet zo wijdverbreid is als sommige andere sporten in Indonesië, is de groeiende interesse en inzet van de lokale bevolking veelbelovend. Volleybal biedt niet alleen een gelegenheid voor fysieke activiteit, maar draagt ook bij aan de opbouw van gemeenschap en teamgeest in het land.

Wat ga je doen?

Het doel van het volleybalproject is ook om de sport aantrekkelijk te maken voor de lokale bevolking. Dit wordt bereikt door de sport te promoten op scholen. Kinderen en jongeren die interesse tonen, kunnen gratis deelnemen aan onze naschoolse volleybaltrainingen en uiteindelijk lid worden van de goed gevestigde volleybalclubs in het land.

Op dit moment is volleybal voornamelijk populair onder de meiden. Door sport als middel te gebruiken, bieden we de kans voor lokale bewoners om volleybal te spelen, een sport die vaak als ‘te duur’ wordt beschouwd.

Weekend

In het weekend ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar het is zeer aan te raden ook deel te nemen aan onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn bedoeld om het land beter te leren kennen en dragen altijd bij aan de lokale gemeenschappen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen, dus als je van avontuur houdt, zijn dit leuke extra’s van je vrijwilligerswerk in Indonesië.

Eigen Sport

In de afgelopen jaren hebben veel vrijwilligers bij onze projecten een eigen sport gepromoot. Dit is niet alleen leuk, maar heeft ook een grote impact, omdat kinderen zo een gevarieerder sportaanbod krijgen. De Kracht van Sport wil je daarbij helpen door deze sporten te introduceren. Er zijn tal van mogelijkheden! Bovendien wil onze stichting financieel je helpen deze sport op te zetten.

Wat ga je doen?

Als vrijwilliger in Indonesië ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle trainingen voor jonge spelers. De beloning hiervan is geweldig omdat het talent vaak aanwezig is, maar kennis over de regels en de structuur ontbreekt. Door structuur aan te brengen en leuke trainingen te verzorgen, ontwikkelen de spelers zich snel. Je krijgt veel steun van andere vrijwilligers en onze lokale medewerkers/partners.
 
De trainingen vinden vijf dagen per week plaats op lokale scholen of op onze sportvelden. Deze scholen trekken kinderen uit de hele omgeving, maar krijgen vaak weinig sporttrainingen of gymlessen. Ze waarderen het dan ook des te meer dat jij als vrijwilliger gestructureerde oefeningen en wedstrijden organiseert. Je zult snel een bekende worden in de lokale gemeenschap en nieuwe vriendschappen sluiten.
 
Elke dag geef je ongeveer drie uur training aan kinderen en jongeren tussen 6 en 13 jaar. Dit zijn vrij intensieve activiteiten, maar er is nog genoeg tijd over om je dag te vullen, zoals het volgens van Indonesische taallessen.
 

Weekend

In het weekend ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar het is zeer aan te raden ook deel te nemen aan onze (culturele) reizen. Deze reizen zijn bedoeld om het land beter te leren kennen en dragen altijd bij aan de lokale gemeenschappen. Deze reizen vind je niet terug in de reisgidsen, dus als je van avontuur houdt, zijn dit leuke extra’s van je vrijwilligerswerk in Indonesië.

Accommodatie

Damai Residence, een gerestaureerd landhuis uit de koloniale tijd, is omgetoverd tot een gastenverblijf. Gelegen in het hart van Semarang, bevindt Damai Residence zich op slechts 8-10 minuten loopafstand van het treinstation Semarang Tawang en 25 minuten rijden van de internationale luchthaven Ahmad Yani. Bovendien ligt Damai Residence op een steenworp afstand van het bruisende stadscentrum van Semarang, bekend als Simpang Lima, slechts 18-25 minuten lopen. Onze ruime kamers, elk met een oppervlakte van 14 m², zijn voorzien van een comfortabel eenpersoonsbed, airconditioning, een warme douche, diverse voorzieningen en gastvrij personeel. Het ligt aan de bezetting maar de kans is groot dat je een kamer voor jezelf krijgt.

AANKOMSTWEEKENDEN 

In Indonesië kun je elk weekend aankomen. Let op dat in de maand maart en augustus vakanties zijn dan worden er zomer en winterkampen georganiseerd. 

Het programma in 2025 begint in april.

WAAROM DE KRACHT VAN SPORT

 • Geen inschrijfgeld en een vrijblijvend intakegesprek.
 • Het project in Indonesië ‘Kekuatan Olahraga’ (De Kracht van Sport) is door onszelf opgericht.
 • Ons vrijwilligerswerk in het buitenland is betaalbaar, vooral gezien hetgeen wat je daarvoor krijgt.
 • Als de enige Nederlandse reisorganisatie die zich volledig richt op sociale sportreizen.
 • We vertellen een eerlijk verhaal en beoordelen of je geschikt bent voor het project.
 • Onze programma’s worden op verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact.
 • Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
 • We bieden goede persoonlijke begeleiding, zowel in Nederland als in het buitenland.
 • We zijn oprichters en onderdeel van het keurmerk ‘volunteer aware’.  Wij willen hiermee benadrukken dat onze projecten geworteld zijn in een oprechte toewijding aan een nobel doel.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar de nieuwe topsporter van Indonesië maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te sporten in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer in Indonesië.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. Ook is het geen vereiste om de Indonesische taal machtig te zijn. Je kan ervoor kiezen Indonesische lessen te nemen maar gelukkig spreekt iedereen de taal van sport!

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent, kunnen ze daar in Indonesië rekening mee houden. 

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
– United Through Sport is de naam van onze stichting. We willen graag onze programma’s ook financieel ondersteunen. Vaak houdt de gastorganisatie in het buitenland ook deze naam aan. 

Kan ik alleen voetbal en volleyballessen geven?
– Nee in principe kun je in bijna elke sport lesgeven. Het project op Indonesië staat nog in zijn kinderschoenen dus we zijn volop bezig onze programma’s uit te breiden. Wellicht leuk voor jou om een impact achter te laten, is om een nieuwe sport te introduceren!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Indonesië zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 5 en 15. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Muhammad Yogi Fajri

Na het behalen van zijn bachelor in Economische Ontwikkelingsstudies aan de Diponegoro Universiteit van Semarang in 2016, zet Muhammad Yogi Fajri zijn werk voort in de horeca/toeristische sector. Nadat hij lid werd van het Bestuur van de Oude Stad Semarang, sloot hij zich in 2018 aan bij de Bersukaria Tour Organizers en ontwikkelde hij wandeltochtprogramma’s die pionierden op het gebied van wandeltochten in de provincies Midden-Java, Indonesië. Zijn vaardigheid in het Engels, verworven tijdens zijn actieve periode bij de internationale organisatie AIESEC, stelde hem in staat om meer buitenlandse toeristen te organiseren voor excursies, FIT-reizen en zelfs stagestudenten. Sinds 2016 heeft hij elk semester studenten van het internationaliseringsprogramma van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) in Semarang ondersteund.

 

Een verblijf van vier weken is €800,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt.
 • Indonesische taallessen.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Gratis VOG.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken


  Elke extra week is €180,- 
  * Elke extra week boven 10 weken is €120,-

Aanmelden