Baowei in Costa Rica

Naam
Baowei

Hoe lang heb je stage gelopen?
20 weken

Korte biografie

Mijn naam is Baowei, ik ben 21 jaar oud en studeer Sport Management en Ondernemen aan de hogeschool. Dit is een super gave opleiding, die veel mogelijkheden biedt om jezelf te kunnen ontwikkelen en krijg je de mogelijkheid om vaak naar het buitenland te mogen reizen voor school! Ik woon in Amsterdam en werk bij PBN, een outdoorbedrijf. Daarnaast fitness ik af en toe en vind ik het leuk om iets te doen met vrienden en familie.

Al met al, een super toffe ervaring om nooit te vergeten! Je krijgt een heel goed beeld van de cultuur in Costa Rica.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding in Nederland was super goed en ben er erg tevreden over. Ruben Baarda was erg aardig, betrokken en behulpzaam. Ook toen ik nog niet zeker wist of ik stage wilde lopen bij De Kracht Van Sport, hielp hij mij graag en ook bij het kiezen van het land heeft Ruben mij goed kunnen helpen. Tijdens mijn verblijf in Costa Rica heb ik ook af en toe contact met Ruben gehad, waarin hij benieuwd was hoe ik de stage vond. Aan het einde van de stage hadden we nog een evaluatiegesprek ingepland staan, waarin ik mijn bevindingen met hem kon delen en stond hij open voor feedback. Je kon altijd om hulp vragen en Ruben stond altijd voor je klaar!

Mijn verhaal

In het derde jaar van mijn studie moest ik 20 weken stage lopen en na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om samen met een studiegenootje Britt naar Costa Rica te gaan in Esparza.

Het was echt een reis om nooit meer te vergeten met zowel leuke als minder leuke dingen. Het was super gaaf om de cultuur en de locale mensen te leren kennnen. Daarnaast heb ik leuke mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt. Maar helaas zat Britt niet lekker in haar vel en ging eerder naar huis. In die periode was het super rustig en waren er maar een paar andere vrijwilligers. Ik heb gemerkt dat de sfeer van de groep heel belangrijk is voor een goede sfeer en dat dat je ervaring kan maken of breken.

Doordeweeks gaf ik twee dagen in de week seniorensport, een project wat ik zelf heb opgezet. Het was heel mooi om te zien hoe je de ouderen positief zag veranderen. Hun motorische vaardigdheden, verfijnde motoriek en balans waren verbeterd en het sociale contact met de buren was een stuk beter geworden. Verder hielp ik mee aan construction, ook bij de oudere plaats. Daar bouwden we bijvoorbeeld trappen voor de ouderen, zodat ze makkelijker het huis konden verlaten of waren we bezig met het bouwen van een nieuw huis. Op maandag had ik altijd office day, waar ik aan mijn verslag kon werken en de andere dag mocht ik altijd kiezen waar ik heen wilde gaan. Zo ging ik af en toe naar day- care, hielp ik met de sportlessen of gaf ik Engelse les. Ik vond het super fijn dat ik de ruimte kreeg om verschillende dingen te mogen doen. Dit gaf niet alleen afwisselend werk, ik kreeg ook een veel beter idee hoe de cultuur in Costa Rica was en hoe je met verschillende doelgroepen moet omgaan.

De weekenden waren het leukst. In Esparza zelf is helaas niks te doen, dus doordeweeks chill je eigenlijk in het huis en in het weekend trek je erop uit, soms met een paar vrijwilligers en soms met een grote groep. Costa Rica heeft prachtige natuur en biedt zowel mooie stranden als regenwoud, waarin je mooie wandelingen kan doen. Bovendien heb ik heel veel mooie dieren mogen spotten, wat super gaaf was;)

Al met al, een super toffe ervaring om nooit te vergeten! Je krijgt een heel goed beeld van de cultuur in Costa Rica.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Probeer gelijk open te staan voor de Costa Ricaanse cultuur en even de Nederlandse cultuur te vergeten. Alles gaat in Costa Rica wat langzamer, alles is minder goed geregeld, maar de locale mensen zijn echt super vriendelijk.