Oscar in Zuid-Afrika

Naam
Oscar

Hoe lang heb je stage gelopen?
10 weken

Korte biografie

Hi! Ik ben 25 jaar oud en woon in De Bilt. Momenteel studeer ik Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast werk ik in een pokébowl zaak en help ik mee bij voetbaldagen. Verder hou ik heel erg van sporten, ik voetbal, wielren, loop hard, en padel en tennis af en toe. Ik heb ook nog een passie voor reizen, zo heb ik op mijn 19e al 3 maanden alleen in Azië gereisd en heb ik nog veel meer mooie plekken op de wereld mogen zien.

Al met al heb ik echt een geweldige tijd gehad. Alles bij elkaar is het te veel om te vertellen en te beschrijven. Ik mis het nu al en het gevoel wat ik daar had zal ik niet meer vergeten.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Heel erg tevreden! Ik wilde graag voor mijn stage naar Zuid-Afrika en na het contactformulier ingevuld te hebben kreeg in nog binnen een uur reactie van Ruben. Ik was eigenlijk verbaast over deze snelle reactie, want ik ging er vanuit dat het veel langer zou duren. Dit deed bij mij gelijk het vuur nog meer aanwakkeren om te gaan. Vervolgens heb ik een aantal meetings gehad met Ruben online en zodoende heeft hij mij goed voorbereid op mijn reis. In Zuid-Afrika was hij ook goed en snel bereikbaar indien nodig.
Al met al een hele goede voorbereiding en begeleiding van Ruben!

Mijn verhaal

Eigenlijk wilde ik al in 2021 naar Zuid-Afrika om stage te gaan lopen. Helaas kwam er een virus tussendoor die de hele wereld platlegde. Zodoende heb ik mijn studie op een lager pitje gezet, aangezien ik toch wel graag naar het buitenland wilde. Bijna 2,5 jaar later heb ik mijn studie weer opgepakt en ben ik een minor Sport Development gaan doen. Hier hoorde ik verhalen van medestudenten over De Kracht van Sport en dacht ik gelijk: “Dit wil ik ook!” In Nederland heb ik alles met school geregeld en met Ruben uiteraard. Begin februari was het eindelijk zo ver en ging mijn reis naar Zuid-Afrika van start!

Eenmaal aangekomen werd ik goed opgevangen en begonnen we met een aankomstweekend, waarin we de nieuwe en andere vrijwilligers leerden kennen. Dit was erg leuk en bereidde je goed voor op wat er de komende weken zou gaan gebeuren. Tijdens deze dagen gaf je ook aan welke sporten je graag zou willen coachen aan de kinderen. Ik heb aangegeven dat ik alles wel prima vond en zodoende ben ik ingedeeld bij verschillende sporten, zoals rugby, tennis, voetbal, basketbal en dansen.

Het is erg leuk om de kinderen sport te coachen op de scholen. Ze hebben zoveel energie en zijn altijd enthousiast als ze je zien. Daarnaast is het altijd weer leuk als je uitgedaagd wordt om nieuwe oefeningen te bedenken, zodat het voor de kinderen ook leuk blijft. Ik was ook erg blij dat je kon aangeven als je iets anders wilde doen of dat je iets niet meer wilde doen, dit werd goed opgepakt en aangepast als het nodig was. Uiteindelijk ben ik heel blij met de sporten die ik gegeven heb en ik zou het zo weer doen.

Naast het coachen moest ik uiteraard ook nog werken voor mijn studie. Ik had als opdracht om een tennisdag (heette uiteindelijk tennis festival) te organiseren en een onderzoek te doen naar de tennisparticipatie onder meisjes en hoe dit verbeterd kan worden door UTS. Vooral het organiseren van het tennisfestival was erg leuk. Na 8 weken voorbereiden konden er 35 kinderen voor het eerst in hun leven tennissen op een echte tennisbaan. Er waren vijf banen en vijf rondes, waardoor ze steeds een nieuwe tennisslag leerde. Na een verzorgde lunch voor de kinderen konden ze nog even wedstrijden spelen. De sfeer die daar hing is niet te omschrijven en de blije gezichten van de kinderen zien is echt onvergetelijk. Ze waren zo onder de indruk en aan het genieten. Na afloop kwamen ze zelfs naar mij toe of het volgende week weer kon, dan weet je dat het goed is gegaan. Verder heb ik het onderzoek uitgevoerd, wat goed is gegaan en waar ik erg trots op ben. Al met al in mijn stage geslaagd.

Uiteindelijk ben je niet alleen en woon je met alle andere vrijwilligers/stagiaires in een accommodatie in Port Elizabeth. Doordat je zo met elkaar woont, word je echt een hechte groep. Je doet leuke uitjes met elkaar, zoals surfen in Jeffrey’s Bay (ik heb een hersenschudding opgelopen door een surfboard), karaoke zingen op de dinsdagavond in Barneys, voetballen en vooral samen met elkaar relaxen. Ik heb ook een hoop potjes padel gespeeld in mijn vrije tijd. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om te skydiven, bungeejumpen en op safari te gaan. De hele ervaring is zo bijzonder, omdat je het met zijn allen beleefd en je echt een vriendengroep wordt voor het leven. Ik vond dit echt heel gaaf! Uiteraard kunnen de mama’s niet ontbreken. Altijd in voor een knuffel of praatje als je net wakker komt of terug komt van coachen. Ze zorgen zo goed voor je, ruimen de kamers op en verschonen de bedden en niet onbelangrijk, zorgen elke avond voor een lekkere en goede maaltijd. De mama’s zijn er echt onmisbaar!

Al met al heb ik echt een geweldige tijd gehad. Alles bij elkaar is het te veel om te vertellen en te beschrijven. Ik mis het nu al en het gevoel wat ik daar had zal ik niet meer vergeten.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Ga ervoor! Ik zou het aan iedereen aanraden om te gaan. Het land, de inwoners, de organisatie, de vrijwilligers en kinderen zijn allemaal zo bijzonder, dat het iets is wat je nooit meer gaat vergeten. De tijd gaat zo snel voorbij, dus zorg er voor dat je af en toe even stilstaat bij wat je aan het doen bent. Probeer echt in het daar te leven en heel veel te genieten van alles wat er op je pad komt.