Noor in Zuid-Afrika

Naam
Noor

Hoe lang heb je stage gelopen?
6,5 week

Korte biografie

Haii, ik ben Noor, 22 jaar oud en ik zit momenteel in de laatste paar weken van mijn studie aan het CIOS in Hoofddorp. Voor het keuzedeel ISO (Internationale Sport Ontwikkeling) ben ik met 3 andere studenten naar Zuid-Afrika geweest van 19 maart tot 4 mei 2024. In het dagelijks leven ben ik ook veel met sport bezig. Ik vind het namelijk heel leuk om te wielrennen en te hardlopen, daarnaast train ik ook nog een aantal keer in de week bij de sportschool. Verder vind ik het heel leuk om dingen te ondernemen met vrienden, zoals festivals, stedentripjes en nog veel meer!

Het is mooi om te zien dat je doormiddel van sport en lach kan toveren op de gezichtjes van deze kindjes.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Wij hebben als groep contact gehad met Ruben en dit contact verliep super goed! Alles is zorgeloos verlopen en toen wij eenmaal aankwamen in Zuid-Afrika stonden onze begeleiders van UTS voor ons klaar, we hebben ons dus helemaal niet zorgen over iets hoeven maken. Het enige wat we hebben moeten regelen is onze eigen vliegtickets en voor de rest hadden we bij Ruben aangegeven wanneer wij wilden komen naar Zuid-Afrika en dat we graag wilden deelnemen aan de Experience week. Al deze informatie over hoe alles zou verlopen en waar wij ons op moesten voorbereiden hebben we te horen gekregen tijdens de meetings die we hadden met Ruben. Hierin is alles super goed en duidelijk verteld en hebben we bijvoorbeeld onze paklijsten en informatie over de vaccinaties gekregen, zodat wij zorgeloos op reis konden gaan.

Mijn verhaal

In het laatste jaar van het CIOS ben ik samen met 3 mede studenten in maart 2024 vertrokken naar Port Elizabeth (Zuid-Afrika). Ik wilde heel graag zo’n reis maken en gezien mijn toekomst plannen kwa studies weet ik niet of ik daar ooit nog tijd voor zal hebben, vandaar dat de keuze snel gemaakt was en ik voor het keuzedeel ISO heb gekozen, om in het buitenland (ontwikkelingsland) stage te gaan lopen. Tijdens de lessen op school waarin wij veel verschillende opties aangeboden kregen over organisaties waarmee wij op reis konden gaan, waren we er best wel snel over uit dat wij met De Kracht van Sport wilden gaan. Er waren al velen ervaringen te vinden op de site van hun en dat gaf ons een goed en vertrouwd beeld om hiermee op reis te gaan.

Afgelopen maart was het dan zo ver, we vetrokken voor bijna 7 weken naar Zuid-Afrika! Onze eindbestemming was Port Elizabeth bij United Through Sports. De eerste week gingen wij gelijk mee met de Experience week. Dit was een week waarin we in delen naar Kaapstad zijn gereden, ook wel de Garden Route genoemd. Als ik er nu op terug kijk, denk ik meteen, WAUW, wat een mooi begin! Zoveel in deze week al mogen doen. Het begon met de eerste dag Quad rijden en Ziplinen en als afsluiter heerlijk geslapen in een prachtige Lodge. De dagen daarna hebben we nog heel veel meer geweldige activiteiten mogen doen, zoals blackwater tubing, Bungee jumpen, surfen, kanoen, door grotten geklommen, naar een struisvogel boerderij, de Tafelberg in Kaapstad beklommen, zonsondergang gekeken op de Signal Hill, wijnproeverij en op het puntje van Kaap de Goede Hoop gestaan. Wat een week was dit alleen al en dan moest eigenlijk ons avontuur met het lesgeven nog beginnen.

Eenmaal terug in Port Elizabeth begonnen na het welkomstweekend, waarin we de hele nieuwe groep doormiddel van kennismakingsspellen hebben leren kennen de coach lessen. Op maandag ging ik altijd naar de Childcare, want naast de coach lessen kan je ook kiezen voor Teaching en Childcare. Bij Childcare was je een ochtendje aanwezig op een peuterspeelzaal en ging je met kindjes tussen de 3 en 5 jaar boekjes lezen, puzzeltjes maken etc. 

De rest van de 4 dagen gingen we elke dag naar 4 verschillende scholen waar je dan 1 uurtje coach les gaf. Je kan uit verschillende sporten kiezen, zoals rugby, voetbal, tennis, hockey, netball en dansen. Ik heb in de weken dat ik coach lessen gaf alleen tennis en hockey les gegeven aan de kinderen op de Primary school. Je mag van te voren je voorkeur aangeven en dan wordt je hierop ingedeeld, vaak sta je samen met nog ongeveer 1 of 2 andere vrijwilligers bij een sport. Je hoeft niet te moeilijk te denken, want de kinderen zijn al super blij dat je er al bent voor hen en dat je iets voor ze kan betekenen. Het is mooi om te zien dat je doormiddel van sport en lach kan toveren op de gezichtjes van deze kindjes. Je ziet veel van deze kinderen elke week weer terug en het is zo mooi om te zien dat je ze ziet verbeteren in de sport en dat je echt een band op bouwt met ze.

Na het lesgeven, wat ongeveer rond een uur of 2 uur klaar is ga je terug naar de accommodatie, dit is een heel groot huis waarin je samen met alle andere vrijwilligers woont. Je hebt hier een heerlijk zwembad en een grote tuin om de hele middag in te kunnen relaxen. Samen met de andere vrijwilligers bouw je echt een super leuke band op en het voelt bijna als familie! Naast deze mensen zijn er 3 mamma’s die voor ons zorgden, het huis schoon maakten, eten voor ons kookten en je onvoorwaardelijke liefde geven, die je echt het gevoel geven dat je thuis bent, ook als je het even ergens moeilijk mee hebt. Elke dag hadden we vaak ook een avondprogramma, zo hadden we elke maandag avond Games Night, dinsdag avond karaoke avond in Barneys, woensdag avond Social Soccer en kregen we lokaal eten en vaak gingen we donderdag en vrijdag avond uit naar een van de clubs zoals, Pool City of Beer Yard. In de weekenden werden er door de organisatie dan weer excursies georganiseerd, waar je je voor kon opgeven. We zijn met z’n allen op Safari geweest, naar Jeffreys Bay geweest (een ultiem surfers paradise), zijn we wezen Sky diven, sandboarden en nog veel meer!

De 6,5 week zijn echt voorbij gevlogen en dat had ik ook wel verwacht, maar het is echt zo. Je moet echt elk moment mega goed in je opnemen, want het avontuur is zo voorbij! Maar wat heb ik een onwijs mooie tijd gehad met de liefste kindjes en de leukste vrijwilligers!

Bedankt UTS voor de tijd van mijn leven en wie weet dat ik in de toekomst nog een keer een reis via jullie zal maken.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Neem alles in je op x100 en grijp deze kans als je dit kan doen met beide handen aan! Ik heb ook zoveel geleerd over mijzelf en zoveel waardering gekregen voor wat er in de wereld is en dat je zo gelukkig kan zijn met heel weinig! Happiness is filling your life with incredible experiences! Maak nu je droomreis!