Puck in Zuid-Afrika

Naam
Puck

Hoe lang heb je stage gelopen?
6 weken

Korte biografie

Mijn naam is Puck ben 18 jaar oud. Ik zit op het CIOS, heb dit dan ook gedaan voor mijn stage. Zelf geef ik in Nederland hockeytraining en doe ik zelf aan hockey.

Zelf gaf ik op maandag en dinsdag hockeylessen en zag ik na een paar weken echt verbetering bij sommige kinderen.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Erg tevreden. Je werd erg goed geholpen en meegenomen tot aan je dat je aan kwam in Zuid Afrika. Ruben kon ik dan ook altijd appen als er iets was of een vraag over daar, je kreeg dan zelfde dag meteen reactie.

Mijn verhaal

Dit was mijn eerste keer alleen naar het buitenland en ik vond het heel spannend, dus ik was echt zenuwachtig. Toen ik het vliegtuig instapte, werd het pas echt en nam de nervositeit toe. Na een lange reis werd ik goed ontvangen op het vliegveld en in het huis. Het voelde voor mij alsof ik er al jaren zat.

De eerste week stond in het teken van kennismaking, wat ik erg leerzaam vond. We kregen ook een rondleiding door de township, wat veel indruk op me maakte omdat je dan echt ziet waar je les gaat geven. Dat weekend zijn we naar Jeffrey’s Bay gegaan, wat onze groep dichter bij elkaar bracht en heel gezellig was.

Toen begonnen we met coachen. Dit deden we vijf keer per week tot twee uur ‘s middags, waarna we konden uitrusten. Ik deed één keer per week kinderopvang, voor de kleintjes. Je begon vroeg, maar was ook eerder klaar. Bij de kinderopvang speelden we vooral met de kinderen of knutselden we met ze.

Van dinsdag tot donderdag gaf ik het eerste uur ‘Learn to Move’, dat mijn favoriete uren van de week waren. Hierbij speelden we kleine spelletjes met de kleintjes, rond de vijf jaar oud. De echte coachlessen gaf ik aan groep zes en zeven, waarbij je je eigen sport koos en werd ingedeeld.

Zelf gaf ik op maandag en dinsdag hockeylessen en zag ik na een paar weken echt verbetering bij sommige kinderen. Op donderdag en vrijdag gaf ik tennisles, wat ik erg leuk vond omdat het niet mijn hoofdsport is en je dan creatiever wordt in het bedenken van spelletjes. Het veld bij de hockeylessen was niet altijd perfect, maar de kinderen waren altijd blij. Tennis is geen bekende sport, dus hadden we vaak een kleinere groep, wat het ook leuker maakte. Hierdoor kregen we ook een hechtere band met de kinderen.

Na het coachen lagen we meestal bij het zwembad of gingen we sporten. Dinsdagavond was altijd muziekbingo en daarna karaokeavond, wat ik eigenlijk helemaal niets vond, maar toch elke dinsdagavond meezong. Als je niet zong, werd je raar aangekeken. Het was zo gezellig dat je eigenlijk wel wilde zingen. Woensdagavond hadden we ‘Sociaal Soccer’, dat echt leuk was. Ik ben een slechte voetballer, maar dit vond ik echt leuk. De jongens lieten de meisjes ook schieten op het doel en speelden niet alleen met de jongens. Donderdagavond gingen we naar Beeryard, een leuke club waar je kon zitten, poolen en dansen. Zelf ging ik niet altijd, omdat je op vrijdag fris moest zijn voor de kinderen. Vrijdagavond gingen we naar Poolcity, waar je kon poolen en dansen.

In de weekenden hadden we steeds activiteiten. We hebben een hele mooie safari gemaakt en bijna de hele ‘Big Five’ gezien, alleen de luipaard misten we. Als groep sliepen we dan in het park, wat een mooie ervaring was. We werden wakker met een groep buffels voor ons hutje. Onze ranger had geregeld dat we ‘s ochtends een wandeling konden maken met een babyleeuw, waar we veel geluk mee hadden. We zijn ook zelf nog een weekend naar Jeffrey’s Bay gegaan, wat heel leuk was. Dit hadden we zelf georganiseerd. De activiteiten worden meestal door UTS georganiseerd, maar als de hele groep iets anders wil, kan dat geregeld worden.

Na zes weken moest ik met veel moeite afscheid nemen en stapte ik het vliegtuig in. Ik ben zo dankbaar dat ik dit heb mogen doen en zou zo snel mogelijk terug willen. Ik ben ook echt dankbaar voor alle mensen die ik heb ontmoet, de moeders die elke avond heerlijk eten maakten, Ashie die alles voor je deed, en Quinten en Aaron, de beste coördinatoren.

Dit was mijn verhaal!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Doe alles wat je wilt en geniet heel veel erg ervan. Wat ik van de mama’s moet doorgeven: neem stroopwafels mee want de mama’s zijn er dol op!!