Jeske in Zuid-Afrika

Naam
Jeske

Hoe lang heb je stage gelopen?
6 weken

Korte biografie

Ik ben 20 jaar, studeer Toegepaste Biologie aan de Has Hogeschool en ben voor mijn minor Global Development Issues aan de Fontys Hogeschool naar Zuid-Afrika geweest. Daarnaast speel ik waterpolo en ben ik het liefst zo veel mogelijk weekenden op een festival te vinden.

Dit is denk ik een van de meest dankbare dingen die ik ooit gedaan heb.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Doordat ik best wel kort van tevoren wist dat ik met UTS naar Zuid-Afrika wilde ben ik niet heel veel in contact geweest voordat ik vertrok. Echter was de begeleiding die ik gehad heb erg goed waardoor alles ondanks de korte tijd toch duidelijk en goed geregeld was.

Mijn verhaal

Voor mijn minor Global Development Issues aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, ben ik opzoek gegaan naar een organisatie waarbij ik vrijwilligerswerk kon doen in een ontwikkelingsland. Zo ben ik via mijn school terecht gekomen bij UTS.
Ik heb me opgegeven om zwemlessen te gaan geven in Port Elisabeth. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik zelf waterpolo speel en bij mijn club ook waterpolo lessen geef aan kinderen onder de 11 jaar. Dus naast dat ik al mijn hele leven zwem is dit ook mijn grote liefde en passie. Hoe mooi is het om daar iets mee te doen op een plaats waar kinderen het zo goed kunnen gebruiken.
Op naar Zuid- Afrika!

Op 12 januari ben ik vertrokken voor 6 weken, via Kaapstad, naar Port Elisabeth. Eenmaal aangekomen werd ik opgehaald bij het vliegveld door twee meiden van UTS en vervolgens zijn we naar de accommodatie gereden. Het eerste weekend had ik een kennismakingsweekend, hierbij hebben we verschillende spellen gedaan en zijn hebben we een tour gemaakt door de sloppenwijken, waar ook een aantal van de scholen zich bevinden. De week erop begon mijn eerste week met vrijwilligerswerk.

De zwemlessen waren maar 3 dagen in de week, waardoor ik voor de andere twee dagen een andere sport kon gaan coachen. Ik heb toen gekozen voor netball, omdat deze sport het meeste in de buurt kwam van waterpolo en de sport alleen maar door meiden werd gespeeld. Ondanks dat ik nog nooit van deze sport had gehoord was het alleen de eerste week even wennen. Na een week leerde ik de meiden van het netball beter kennen en kon ik makkelijker leuke opdrachten bedenken om de trainingen van te maken.
Daarnaast gaf ik de andere 3 dagen zwemlessen. Dit is denk ik een van de meest dankbare dingen die ik ooit gedaan heb. De progressie die ik heb gezien in de 6 weken dat ik er was is niet normaal. Omdat wij na de zomervakantie begonnen hadden sommige van deze kinderen nog nooit in hun leven een zwembad gezien en waren de meeste kinderen extreem bang voor water. Hierdoor was het verschil met de zwemlessen die ik thuis geen bij de waterpolo mega groot. Ik ben begonnen met het aanleren van het blazen van bubbels, het drijven op de buik en op de rug, de basics van de slagen en natuurlijk het plezier van het zwemmen proberen over te dragen door leuke oefeningen tussendoor en aan het einde te doen.

Doordat de kinderen volledig op mij moesten vertrouwen, bouw je heel snel een bijzondere band met de kinderen op. Hierdoor komen de kinderen super enthousiast aanrennen de weken erop en willen ze zelf ook nieuwe dingen proberen.

Naast het vrijwilligerswerk heb ik in de weekenden allerlei super leuke en gave activiteiten gedaan. Zo heb ik twee verschillende safari’s gedaan, ben ik gaan bungeejumpen, naar mosselbaai geweest voor de sharkdiving, een weekend doorgebracht in een echt surfershostel in Jeffery’s Bay, een lokaal festival meegepakt en ben ik een weekend naar Kaapstad gevlogen.
Kort samengevat, een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Probeer zo min mogelijk verwachtingen te hebben en geniet van het moment als je daar bent, want twee keer knipperen en je bent al weer terug in Nederland.