Fiene in Zuid-Afrika

Naam

Fiene

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
7 weken

Korte biografie

Hoi, ik ben Fiene en ik ben 17 jaar. Ik heb vorig jaar mijn VWO diploma gehaald en doe op dit moment een tussenjaar! In mijn vrije tijd ben ik het liefst lekker actief bezig. Ik vind het vooral heel leuk om te hockeyen en met vriendinnen iets gezelligs te doen.

In totaal heb ik ervoor gekozen om 7 weken vrijwilligerswerk te doen bij UTS in Zuid-Afrika. Eigenlijk was het plan om 5 weken vrijwilligerswerk te doen, maar ik wilde toen echt nog niet naar huis, dus heb ik mijn verblijf met 2 weken verlengd. Dat was echt de beste keuze ooit!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik was heel erg tevreden met de begeleiding in Nederland. Ruben heeft alles goed en duidelijk uitgelegd. Als ik nog vragen had kon ik die altijd stellen en kreeg ik ook snel antwoord. Hierdoor ging ik met een heel gerust gevoel op reis en wist ik wat me te wachten stond.

Mijn verhaal

In totaal heb ik ervoor gekozen om 7 weken vrijwilligerswerk te doen bij UTS in Zuid-Afrika. Eigenlijk was het plan om 5 weken vrijwilligerswerk te doen, maar ik wilde toen echt nog niet naar huis, dus heb ik mijn verblijf met 2 weken verlengd. Dat was echt de beste keuze ooit!

Doordeweeks ben ik vooral heel veel bezig geweest met scholen bezoeken en sportlessen geven. Het leukste vond ik om actief met kinderen bezig te zijn, dus ik had ervoor gekozen om iedere dag hockeylessen te geven. Ik vond het echt super fijn dat UTS zo flexibel is, want hierdoor kan je de week inrichten zoals jij het wil, waardoor je echt iets doet wat je leuk vindt en ook telkens iets nieuws kan proberen.
Bij het coachen doe je elke dag 4 sessies. Éen daarvan is een learn to move sessie waarin je eigenlijk met kleine kinderen tussen de 5 en 8 jaar allemaal spelletjes speelt. De kinderen vinden het helemaal geweldig en dat is super om te zien! Je haalt daar echt veel energie uit.
Daarna ga je eigenlijk door met de andere 3 sessies die plaatsvinden op verschillende scholen. Het is heel erg leuk als kinderen bijvoorbeeld elke week jouw sport doen, omdat je hierdoor kan zien dat ze beter worden. Ik had op een gegeven moment ook een super leuk groepje meiden die elke week gingen hockeyen. Ik keek iedere keer weer uit om ze te zien, omdat je ze echt leert kennen!

Meestal kwam ik rond 2/3 uur ‘s middags terug van het coachen en dan had je best veel vrije tijd. Wij gingen dan vaak wat dingen doen zoals naar het winkelcentrum, padellen of hardlopen. We hebben zelfs een middag gekart. Alles is relatief ook echt heel goedkoop, dus je bent er heel weinig geld aan kwijt.
Op woensdagen hadden we elke week een soort voetbaltoernooi met alle vrijwilligers en dat was altijd gezellig. De eerste paar weken is het ook heel nuttig, omdat je makkelijk met andere vrijwilligers in contact komt. Je maakt tijdens je verblijf op UTS echt heel snel nieuwe vrienden, omdat je eigenlijk altijd met elkaar bent en dezelfde dingen meemaakt. Ik heb er echt hele mooie en bijzondere vriendschappen aan overgehouden.

De weekenden waren we vrij en soms werden er dus ook activiteiten aangeboden. Ik heb zelf de safari gedaan en die MOET je echt doen als je hier bent. Het was zo ontzettend gaaf en bijzonder!! We zijn ook naar Jeffrey’s Bay geweest met een overnachting. Je kon hier echt goed surfen en dat hebben we toen ook gedaan.
Sommige activiteiten zijn gratis, maar voor veel moet je toch ook wel betalen. Alle activiteiten zijn wel echt helemaal je geld waard!!

Ik heb hier echt de leukste tijd van mijn leven gehad hier en super mooie dingen meegemaakt. Ik heb geen moment tijdens mijn verblijf thuis gemist of naar huis gewild en had zo nog twee maanden langer kunnen blijven!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Mijn advies is om echt van elk moment te genieten!! Het is zo gaaf wat je allemaal meemaakt en het is ook best bijzonder. Ook zou ik zorgen dat je minimaal 7 weken gaat, want de tijd gaat echt super snel.