Binc in Zuid-Afrika

Naam

Binc

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
4 weken

Korte biografie

Hoii, Ik ben Binc en ben 19 jaar. Ik heb 4 weken vrijwilligerswerk gedaan in Port Elizabeth. Ik had voor de zomer mijn VWO behaald en heb nu een tussenjaar voordat ik ga studeren. In mijn vrije tijd probeer ik vaak met vrienden wat te doen. Lekker sporten vaak, even tennissen of padel bijvoorbeeld.

Al met al een fantastische ervaring waarbij ik zo veel leuke mensen heb leren kennen! Een onvergetelijk avontuur!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding vanuit Nederland was erg goed. Ik heb een paar keer gebeld met Ruben en hij heeft voor mij alles erg duidelijk gemaakt. Daardoor heb ik een hele goede en fijne voorbereiding gehad voor mijn tijd in Zuid-Afrika!

Mijn verhaal

Na de zomervakantie had ik een periode waar ik nog niks op de agenda had staan. Ik was opzoek naar iets leuks en leerzaam. Via een TikTok ben ik op ‘de kracht van sport’ gekomen en heb ik mij verdiept in de verschillende landen waar het vrijwilligerswerk te doen was.

Toen was het zo ver en vertrok ik voor een maand naar Zuid – Afrika. Ik kwam aan op het aankomstweekend in oktober. Dit is echt een aanrader want dan komen er veel mensen ook tegelijk aan en ben je toch niet helemaal alleen. Erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ze kwamen vanuit heel de wereld! Ik zat samen op een kamer met 2 Duitse jongens en wat hadden we het toch leuk. We hadden wat ‘icebreaker’ spelletjes gedaan om iedereen te leren kennen en hadden met iedereen in een bar de halve finale rugby gekeken, de Springboks tegen Engeland.

Toen begon het coachen. Vaak deden we in de ochtenden ‘learn to move’ hier ging het om kleine kids tussen de 5 en 8 jaar oud en ging je spelletjes met ze doen zodat de kinderen lekker bewegen en plezier hebben. Daarna gingen we coachen aan de wat oudere kinderen, deze waren tussen de 9 en 14 jaar oud. Zelf begon ik de eerste week met vooral het coachen van hockey en voetbal. In de tweede week wilde ik graag ook wat anders proberen, de begeleiding daar was daar erg soepel en flexibel mee en waren daarom heel behulpzaam. Later heb ik dus ook nog basketbal, rugby en cricket gecoacht! In de 3e week was er een ‘swimming gala’ en hadden ze een handje nodig en bood ik mij aan om te helpen. Hier kwamen kids naar het complex van UTS en gingen we allemaal spelletjes doen in ons zwembad (Ja, we hadden een heerlijk zwembad voor na een warme dag coachen 😉 ) Het gala werd afgesloten met een braai (soort bbq) voor alle kids.

Na het coachen hadden we steeds een vrije middag, wat erg gezellig was. We gingen naar de winkelcentra en deden ook leuke kleine activiteiten. Elke woensdag hadden we een voetbal toernooi en op de dinsdagen hadden karaoke avond! Ook we zijn een paar keer naar het strand geweest, naar het marktje en zijn (erg goedkoop) gaan Karten! Ja alles daar was zo goedkoop ik was voor een biertje in de bar omgerekend €0,90 kwijt, bizar. Ook hebben we hier met de lokale mensen de WK Rugby finale gekeken! Was zo leuk toen ze gewonnen hadden, iedereen was enorm blij en het was één groot feest!

In de weekenden waren we vrij en heb ik meegedaan aan de aangeboden activiteiten. Het eerste weekend zijn we op safari geweest zo bizar gaaf! Verder zijn wij naar Jeffreys Bay geweest een erg leuk surfdorp! Daar hebben we gesurfd en ben ik gaan skydiven!!! Verder had ik de kans gehad om mee te doen met de SA experience. Hier deden we de tuinroute van Port Elizabeth naar Kaapstad en hebben we verschillende activiteiten gedaan! Zoals op een quad rijden, ziplinen, klimmen door de grotten, een heerlijke wijnproeverij gehad en de Tafelberg in Kaapstad beklommen.

Al met al een fantastische ervaring waarbij ik zo veel leuke mensen heb leren kennen! Een onvergetelijk avontuur!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Zelf ben ik maar 4 weken gehad wat alsnog enorm leuk was! Maar mocht je de optie hebben om langer te gaan, zal ik dat echt doen. Verder geniet echt, de tijd gaat zo snel. Stap maar eens uit je comfort zone. Sta open voor nieuwe dingen en ga het avontuur aan! (Oja, doe de skydive!!! )