Daan in Zuid-Afrika

Naam

Daan

Hoe lang heb je stage gelopen?
16 weken

Korte biografie

Hoii ik ben Daan! Ik ben 22 jaar en ben de afgelopen 4 maanden in Zuid Afrika geweest voor mijn 3de jaars stage van de Hogeschool van Amsterdam: Sport, Management en Ondernemen. Naast het lesgeven, coachen en werken aan mijn stageopdrachten heb ik doordeweeks gevoetbald in een 5 a-side, veel potjes padel gespeeld en vaak de kartbaan bezocht. In de weekenden gingen we vaak leuke activiteiten doen: skydiven, surfen, safari of naar het strand.
In mijn vrije tijd ben ik voornamelijk aan het sporten en feesten.

Ik heb de afgelopen maanden geen seconde spijt gehad van de keuze om stage te gaan lopen in Zuid-Afrika en kan het iedereen aanraden om alleen naar het buitenland te gaan. Binnen een week maak je nieuwe vrienden en voor je het weet is de tijd alweer voorbij.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding vanuit Nederland was heel goed, eerste heb ik een introductiegesprek gehad over De Kracht Van Sport. Hierna hebben we nog een meeting gehad over stageopdrachten en wat ik kon verwachten van mijn tijd in Zuid Afrika. Hierna heb ik een gesprek gehad met Nick, hij is 1 van de oprichters van de stichting in Zuid-Afrika en hij kon mij meer vertellen over de stageopdrachten en hoe deze strategisch genoeg zijn om er een 3de jaars HBO stage van te maken. Tijdens mijn verblijf in Zuid Afrika had ik wat problemen met school en heeft Ruben mij hierbij heel goed geholpen zodat dit snel was opgelost 😉

Mijn verhaal

Als ik andere mensen vertel over mijn tijd in Zuid-Afrika krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht omdat ik er met zoveel plezier aan terug denk. De afgelopen 4 maanden zijn voorbij gevlogen met allemaal hoogtepunten en nieuwe ervaringen. De eerste paar dagen was vooral introductie en kwam ik er achter wat United Through Sport allemaal doet voor kinderen in de townships, en wow wat was dit indrukwekkend.

De weken die daarna volgden was ik vooral bezig met het coachen en lesgeven op scholen en werkte ik 1 dag in de week aan mijn strategische opdracht: How can UTS effectively introduce the tennis program for kids from grade 6 and 7 within townships communities.

Voor deze opdracht heb ik met leerlingen, leraren, lokale inwoners en professionele topsporters gesproken om zo goed mogelijk antwoord te geven op de onderzoeksvraag. Door met deze mensen te praten ben ik er nog beter achter gekomen wat voor verschil een vrijwilliger/stagiair kan maken voor de kinderen hier!

Tijdens een doordeweekse dag gingen we naar meerdere scholen waar we starten met een learn to move sessie met kinderen van 5 tot 8 jaar. Hierna gingen we nog naar 3 andere scholen in townships om sportsessie van elk 1 uur te geven. Dit allemaal om kinderen te inspireren en ze een glimlach te bezorgen. Als je terug bent bij je huisje ben je vrij voor de rest van de dag en gingen we vaak uitjes doen zoals het strand naar een bar of speelden we een 5 a-side voetbal wedstrijd in een zelf opgezet team.

In de weekenden gingen we dus meestal leuke uitjes doen. De uitjes die mij het meeste zijn bijgebleven zijn:
Op 1 van de mooiste surfplekken van de wereld (Jeffers Bay) heb ik leren surfen. De safari waar we meeste dieren van de big 5 hebben gezien en hebben we ook nog overnacht in een boomhut midden in het safaripark. Daarnaast heb ik ook nog geskydived en bij de hoogste bungeejump van Afrika gekeken. Naast deze georganiseerde uitjes ben ik met vrienden ook nog naar Durban (andere stad in Afrika) geweest. Zijn we uiteten geweest en hebben we gechilled op het strand.

In november ben ik nog naar Kaapstad geweest en onderweg de mooiste plekken van de Garden route gezien. Deze week was een hele mooie afsluiting van een geweldige tijd in Zuid-Afrika. Onderweg zijn we gestopt bij Stroms River, Mossel Bay, Plettenberg, Oudtshorn en Kaapstad. Er is in Kaapstad zoveel te doen dat ik er nog langer ben gebleven met een paar nieuwe vrienden van UTS. Het leukste was het beklimmen van Lions Head en de Tafelberg, echt een aanrader als je er heen gaat.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Ik heb de afgelopen maanden geen seconde spijt gehad van de keuze om stage te gaan lopen in Zuid-Afrika en kan het iedereen aanraden om alleen naar het buitenland te gaan. Binnen een week maak je nieuwe vrienden en voor je het weet is de tijd alweer voorbij.