Zus in Ghana

Naam
Zus

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
17 weken

Korte biografie

Mijn naam is Zus en ik ben 18 jaar. Ik heb er voor gekozen om na mijn middelbare school een tussen jaar te nemen. In mijn vrije tijd voetbal en schaats ik veel.

Al met al heb ik een fantastische tijd gehad in Ghana en kan ik het iedereen aanraden.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding vanuit Nederland was enorm goed. Als je vragen hebt over je reis, worden die enorm snel beantwoordt. Als je tegen problemen aanloopt tijdens je vrijwilligers, dan wordt je zo goed mogelijk geholpen.

Mijn verhaal

In het begin van januari ging ik naar Ghana om keeperstraining te geven. De eerste paar dagen was vooral een kennismaking met iedereen, de cultuur en de warmte.

Na een paar dagen wennen, begon ik met training geven. Dit deed ik bij 2 lokale voetbalclubs, de trainingen waren doordeweeks van 16.00 tot 18.00. Dus de rest van de dag kon ik lekker doen wat ik zelf wilde.

In ons huis verbleven ook vrijwilligers van andere organisaties. In de tijd dat ik er was, waren we nooit met enorm veel vrijwilligers. Maar dat vond ik eigenlijk wel fijn, want je leert elkaar een stuk beter kennen als je maar met een kleine hechte groep bent.

Er is heel veel te doen in Accra, dus als je lekker uit wil in de avond, dan zijn er genoeg leuke plekjes. Tijdens het uit gaan, kwamen we vaak andere vrijwilligers tegen.

Ik had besloten om een paar ochtenden in de week mee te gaan naar de school, om bij de rekenles te assisteren. Soms was het wel moeilijk om vroeg op te staan, na een avondje stappen. Maar dat was het allemaal waard, omdat alle kinderen erg blij zijn om je te zien.

Op het begin was het een beetje inkomen met de trainingen, aangezien ik de keepers nog niet zo goed kende. Maar na een paar trainingen leer je iedereen beter kennen. Voor mij was het altijd leuk om naar training te komen, het is gewoon zo leuk om te zien hoeveel plezier iedereen heeft tijdens de trainingen. Ook kon ik de vooruitgang bij vele keepers zien, dan merk je wel echt dat je een verschil maakt.

In het weekend gingen we vaak naar het strand of gingen we op tripjes naar Cape Coast en Volta. Op de dinsdag- of donderdagavond hadden we vaak vrijwilligerswedstrijden. Hierbij speel je, samen met andere vrijwilligers en een aantal vrienden van de coördinator, een voetbalwedstrijd tegen een lokaal team. Dit is altijd enorm gezellig.

Al met al heb ik een fantastische tijd gehad in Ghana en kan ik het iedereen aanraden.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Neem een goede zaklamp en powerbank mee. De stroom valt namelijk best wel vaak uit.

Begin optijd met je visum aanvragen, de ambassade maakt namelijk gebruik van Ghanese tijd: ze doen alles lekkker op hun eigen tempo.