Steven in Ghana

Naam
Steven

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
Ik ben drie maanden naar Ghana geweest om daar vrijwilligerswerk te doen.

Korte biografie

 Mijn naam is Steven, ik ben 24 jaar oud en net terug van mijn reis naar Ghana. Momenteel werk ik als recruiter bij FC Utrecht Werkt, het uitzendbureau van FC Utrecht. Daarnaast studeer ik in Leiden, waar ik na de master Rechtsfilosofie tegenwoordig de master Staats- en Bestuursrecht volg. Ik houd van sporten, met name voetbal en wielrennen vind ik erg leuk om te doen en om te kijken. Vandaar dat ik dan ook naar Ghana ben gegaan om daar voetbaltraining te geven!

Houd je van voetbal, trainen geven en avontuur? Sta je open voor onvergetelijke ervaring? Ga dan naar Ghana, je krijgt er geen spijt van!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding vanuit Nederland was top geregeld! Ruben is een topper, die je zonder moeite met al jouw vragen verder helpt. Hij was altijd goed bereikbaar en dacht graag met me mee. Ook was het fijn dat hij, terwijl ik in Ghana was, vroeg hoe het ging. Toen ik vervolgens aangaf dat er bepaalde dingen onverwachts wat stroever verliepen, heeft hij gelijk weer met mij meegedacht; hij was erg flexibel, ik waardeer dit enorm!

Mijn verhaal

Begin oktober vloog ik naar Accra om aan mijn avontuur in Ghana te beginnen. Geen idee wat me te wachten stond, maar ik wist dat ik voetbaltraining zou gaan geven aan een groep talentvolle Ghanese jongeren. Dat het werken met die jongens zo leuk zou zijn, had ik alleen niet verwacht.

‘s Avonds werd ik opgehaald van het vliegveld, waarna ik naar het vrijwilligershuis in de stad werd gebracht. Op deze locatie heb ik ongeveer de helft van mijn tijd doorgebracht. We gingen hier namelijk heen als we toernooien gingen spelen voor scouts, die van over de hele wereld kwamen om de beste jongens een kans te geven in het buitenland. Tijdens deze toernooien was het erg leuk om de jongens te coachen; de sfeer was competitief en relaxt tegelijkertijd en ik kon volledig mijn ei kwijt in het sportieve aspect van het coachen. Overigens was Accra zelf erg chaotisch en hectisch, maar bood het me daarom wel echt het ‘onderdompelen’, wat ik vooraf hoopte in Ghana te kunnen vinden.

Nog beter zat ik op mijn plek in Kyebi, een klein plaatsje twee uur landinwaarts, waar het trainingskamp gelegen was. Op dit trainingskamp gaf ik twee keer per dag trainen aan de jongens, samen met Bekoe (de Afrikaanse medetrainer). Ik genoot ontzettend van het voetbal, het contact met de jongens en de prachtige omgeving. Ik had veel vrije tijd, wat ik benutte door op mijn daar gekochte (half kapotte) mountainbike te fietsen. Op de accommodatie werd er alles aan gedaan om mij een mooie tijd te bezorgen, en de jongens waren erg dankbaar. Ik heb erg veel plezier gehaald uit het contact met de ‘locals’, die me met veel enthousiasme ontvingen en mij het Afrikaans bijbrachten. Ook hier heb ik kortom een fantastische tijd gehad.

Mijn reis naar Ghana betekende voor mij, met andere woorden, een prachtige ervaring. Ik heb gelachen, de buurt verkend, ontzettend veel op het veld gestaan en – voor mij het belangrijkste – mij onderdeel gevoeld van een totaal andere cultuur dan de Nederlandse. Ik heb momenten gekend waarop ik er even doorheen zat, maar deze momenten wogen geenszins op tegen het unieke karakter van de belevenissen die ik (samen met de jongens) heb beleefd.

Houd je van voetbal, trainen geven en avontuur? Sta je open voor onvergetelijke ervaring? Ga dan naar Ghana, je krijgt er geen spijt van!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Laat het hele avontuur lekker op je af komen en ga er niet met teveel verwachtingen die kant op! Het is goed om een beeld te hebben van het land en van wat je uit je reis hoopt te halen, maar teveel vastzitten aan een ideaalbeeld gaat alleen maar tegen je werken. Daarnaast lijkt het me goed om je erop in te stellen dat je ook gewoon ‘jezelf’ meeneemt; de dingen waar je hier tegenaan kunt lopen, zal je nooit helemaal achter je laten in het buitenland. Het is het nooit de héle tijd leuk en er zullen ongetwijfeld momenten komen waarop je chagrijnig of moe bent. Zolang je daar vrede mee hebt, moet het helemaal goed komen!