Hero in Ghana

Naam
Hero 

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
13 weken

Korte biografie

Ik ben Hero, ik ben 22 jaar oud en studeer international sports management and business op de HVA. Ik houd heel erg van voetbal. Ik moest in mijn laatste jaar een 20 weekse stage lopen. Ik ben ook gek van reizen en nieuwe dingen ontdekken. Daarom sprak deze stage bij een voetbal academie in Ghana mij heel erg aan.

Ik heb tijdens mijn stage heel veel lieve en leuke nieuwe mensen ontmoet en ben heel dankbaar voor deze ervaring

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

De begeleiding vanuit Nederland en Ruben was perfect. Ik kon Ruben makkelijk en snel bereiken als ik ergens tegen aan liep hier in Ghana. Ruben is altijd eerlijk en denkt mee in oplossingen. Ook vroeg hij regelmatig hoe het ging. Ik voelde me altijd erg op mijn gemak bij Ruben. Ik had het gevoel dat ik alles bij hem kwijt kon of vragen wanneer dit nodig was. Ook heeft hij me in de voorbereiding goed geholpen.

Mijn verhaal

Ik liep een stage bij een voetbal academie (Rising stars of Africa). In de voorbereidingen naar mijn stage toe ging alles erg soepel. Ik heb een fijne begeleiding vanuit Nederlands gekregen en met mijn supervisor vanuit Ghana ging ook alles goed.

Ik liep stage als academy manager en deed ook administratief werk, ging mee naar alle wedstrijden en hielp de spelers waar nodig. Het leuke aan mijn werk vond ik de diversiteit. De Ghaneze manier van werken is compleet anders dan de gestructureerde manier van werken die ik vanuit Nederland kende. In het begin was dit erg wennen en soms lastig, omdat dingen zoals tijd en afspraken hier heel anders zijn. Na even wennen vond ik het erg fijn, omdat alles mogelijk is en er veel kan gebeuren op een dag. Het is nooit saai. Ook voelde ik me super erg gewaardeerd. Ik heb goede banden opgebouwd met de spelers en zij waarderen het heel erg dat er iemand vanuit Europa komt om hun hier te helpen. Dit voelt heel erg fijn.

Het land Ghana zelf is ook een super ervaring. Ik ben hiervoor nog nooit in Afrika geweest. Alles was voor mij nieuw. In het begin was het iets wat heftig en indrukwekkend, maar uiteindelijk wen je hier erg snel aan. Omdat je samen woont met andere vrijwilligers heb je in je vrije tijd ook veel leuke dingen te doen. Ik heb veel leuke weekend tripjes mogen maken door Ghana om het land te zien, en s’avonds gingen we vaak op stap. Ik heb tijdens mijn stage heel veel lieve en leuke nieuwe mensen ontmoet en ben heel dankbaar voor deze ervaring. Ik heb veel dingen gezien en meegemaakt die ik niet zal vergeten.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

De Ghaneze manier van werken is heel anders dan in Nederland. Dit is al te merken bij het aanvragen van een visum. Mijn advies zou dus zijn begin op tijd met alles. En wees in de voorbereidingen en tijdens je stage heel erg pro actief en duidelijk. Afwachten of onduidelijkheid zijn niet fijn in combinatie met de Ghaneze werkwijze. Wees ook vooral niet bang om zelf deze duidelijkheid te creëren.