Fijs in Ghana

Naam
Fijs

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
2 maanden

Korte biografie

Mijn naam is Fijs, ik ben 19 jaar oud ( gedurende de stage 18 jaar). Ik studeer hbo psycholochie en daarnaast hockey en rugby ik.

Je leert ontzettend veel mensen heel goed kennen en houdt er vrienden verspreid over de hele wereld aan over.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Als begeleider had ik ruben die mij enorm goed begeleid heeft in het process waar nodig. Tijdens mijn stage in ghana checkte hij ook regelmatig hoe het met mij ging dat was erg fijn.

Mijn verhaal

In eerste instantie zou ik vanuit school een stage in het buitenland moeten doen en kwam toen terecht bij De Kracht van Sport. Zij zorgde ervoor dat ik precies de stage ging doen die ik zocht, namelijk sporten (rugby).

Om 2 uur ‘s nachts landde ik in Ghana en 11 uur ‘s ochtends speelde ik de eerste rugby wedstrijd al. Het ging allemaal heel erg spontaan en dat vond ik wel lekker. De ene keer werd ik om 2 uur ‘s middags opgehaald om training te geven terwijl de andere keer het al donker was voordat we begonnen en we dan maar een half uurtje trainden. De mensen waar je het voor doet zijn erg dankbaar voor ieder klein dingetje. Ik heb geprobeerd alles voor de kinderen te doen wat ik kon omdat ik vond dat ze het echt verdiende. En ik denk en hoop dat dat mij best goed gelukt is. Ik heb de kinderen die ik trainde iedere dag zien lachen en nog steeds krijg ik dagelijks berichtjes met foto’s en bedankjes voor alles dat ik met ze gedaan heb. Los van het daadwerkelijke vrijwilligerswerk heb ik nog zoveel leuke dingen gedaan, uitgenodigd worden door lokale mensen voor traditionele feesten, op gaan in een andere cultuur, heel het land afgereisd in de weekenden en nog veel meer.

Ik ben 2 maanden vrijwilliger geweest in Ghana wat de eerste 2 a 3 weken best pittig was, echter werd ik door alle begeleiders goed ondersteund zoals ik het nu noem maar naderhand zou ik hen eerder vrienden noemen. Zo heb ik het namelijk echt ervaren. De tijd die je doorbrengt met andere vrijwilligers en de lokale mensen zijn heel close. Ondanks dat 2 maanden niet eens zo heel lang is, zorgen de omstandigheden die horen bij het zitten in een ontwikkelingsland waar je je soms wast met een emmer water en met 6 man op matjes ligt in een benauwde kamer ervoor dat je snel banden opbouwt met mensen. Dat vind ik denk ik het mooiste van het programma, je leert ontzettend veel mensen heel goed kennen en houdt er vrienden verspreid over de hele wereld aan over.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

De mensen waar je mee zult gaan werken hebben zulke andere gewoontes waardoor jij enorm veel over jezelf zult gaan leren. Deze ervaring ga je nooit van je leven vergeten.