Tessa in Zuid-Afrika

Mijn naam is Tessa en ik ben 22 jaar. Ik studeer International Leisure Management aan de NHTV in Breda en ik heb 8 maanden stage gelopen bij United Through Sport in Zuid-Afrika. Het kiezen van een (afstudeer)stage vond ik persoonlijk één van de lastigste dingen om te doen, vooral omdat ik geen idee had wat ik wilde. Het enige wat ik wél wist, was dat ik een kantoorbaan moest en zou vermijden. Al snel kwam de optie om stage in het buitenland te doen. Ik vind het belangrijk om goed Engels te spreken en te schrijven, en ik ben eigenlijk wel een beetje uitgekeken op Nederland. De keuze om naar het buitenland te gaan was dus al snel gemaakt. Ik heb eigenlijk niet naar de landen gekeken, maar naar de stageplekken. Toch was ik wel heel erg nieuwsgierig naar Zuid-Afrika, en zo kwam ik dus al snel bij United Through Sport terecht.

Allereerst, wat een ongelooflijk leuke organisatie is dit! Het feit dat het wereldwijd gevestigd zit, geeft je veel mogelijkheden (ook voor in de toekomst). Ik vond daarnaast het erg bijzonder dat ik middels deze stage de Zuid-Afrikaanse communities kon ondersteunen.

Een kantoorbaan heb ik zeker niet gehad. Vaak werden er drie dagen in de week sportlessen gegeven in de townships. Ik wist eigenlijk vrij weinig van alle sporten af, maar door middel van een goede introductie week en alle andere vrijwilligers (waar vaak wel een professional bij zat) stond je hier nooit alleen voor. Doordat je veel in het werkveld bent, krijg je goed mee welke impact United Through Sport heeft op de kinderen en de townships. Een ander, totaal niet relevant, voordeel: doordat je de hele dag buiten bent, krijg je een heerlijk kleurtje waar de mensen thuis jaloers van worden!

Ik heb 8 maanden lang genoten van mijn stage en ik kan het iedereen aanbevelen!

De andere twee dagen zat ik op kantoor met stagiaires om evenementen voor UTS te organiseren. De evenementen zelf waren niet persé een grote uitdaging, maar het feit dat ze je helemaal los laten in hoe je het wilt organiseren, maakt dat je veel verantwoordelijkheden krijgt en daar leer je heel veel van. Ook is de organisatie best flexibel. Als er drukkere tijden aankomen, kan je best een extra dag kantoor vragen zodat je niet alles in je eigen tijd moet doen. Ik heb 8 maanden stage gelopen, wat ik persoonlijk wel de maximale tijd vind voor deze stage (misschien zelfs wel iets te lang). Op een gegeven moment wordt het steeds lastiger om de uitdaging uit het coachen en de evenementen te halen, maar dat heeft mijn tijd in Port Elizabeth zeker niet minder leuk gemaakt. Waar je wel goed tegen moet kunnen, is mensen om je heen hebben.

Doordat je in een redelijk kleine ruimte met veel vrijwilligers woont, heb je altijd mensen om je heen. Wat mij betreft: SUPERGEZELLIG!

Ook het leven in Port Elizabeth is leuk. Dinsdag stond ik vaak met volle borst mee te zingen op de karaokeavond bij Barneys en in het weekend deed ik vaak dansjes bij White Tiger en Beershack. Een avondje rustig op de bank een filmpje kijken kon natuurlijk ook. Laat je vooral ook niet gek maken door alle verhalen over de criminaliteit die er in Zuid-Afrika plaatsvindt. Ik heb ervaren dat er wel veel criminaliteit is, maar dat het in Port Elizabeth best meevalt. Wij maakten altijd gebruik van Uber in de avond, en volgde netjes de adviezen vanuit UTS op. Zolang jij geen gekke dingen doet, gebeurd er waarschijnlijk ook niks.

Wat mij vooral is bijgebleven is de Zuid-Afrikaanse cultuur. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar het hele leventje daar vond ik echt geweldig. Ik heb 8 maanden lang genoten van mijn stage en ik kan het iedereen aanbevelen. Het is misschien niet de meest uitdagende stage qua evenementenorganisatie, maar 8 maanden in het buitenland leven is al een uitdaging op zich. Ik heb onwijs veel geleerd van verschillende culturen en er een nieuwe familie bij gekregen. Het is zeker het overwegen waard om je stage bij UTS te doen!

Succes met de stage keuze!

Groetjes,

Tessa