Koen in Zuid-Afrika

Naam

Koen

Hoe lang heb je stage gelopen?
8 weken

Korte biografie

Heyy ik ben Koen! Ik ben 23 jaar en voor mijn studie ben ik 2 maanden lang stage gaan lopen in Port-Elizabeth. Ik deed de Haagse academie voor lichamelijke opvoeding (HALO) en kon via de minor: extra stage, stage lopen bij United Through Sport in Zuid-Afrika. Naast het lesgeven en coachen nam ik ook deel aan een 5 a-side voetbaltoernooi en een padel competitie met mijn begeleider!

Hoe meer energie je in de kinderen steekt hoe meer je ervoor terug krijgt!!

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Mijn begeleiding verliep via Ruben Baarda. Voor alle vragen die ik had kon ik bij hem terecht. Vaak binnen een dag kreeg ik al reactie op mijn vragen. Ook vond ik het fijn dat wij vaak telefonisch contact hadden of via teams, zodat je ook een beeld bij elkaar hebt. De begeleiding vanuit Nederland was ook tijdens mijn periode in Zuid-Afrika soepel verlopen. Er werd gevraagd naar hoe de eerste indruk was en of zij nog wat konden doen voor mij om de periode in Zuid-Afrika zo aangenaam mogelijk te maken!!

Mijn verhaal

Hi ik ben Koen!

Ik zal een beeld geven over wat ik in 2 maanden heb meegemaakt tijdens mijn stage bij United Through Sport in Zuid-Afrika.

AANKOMSTWEEKEND:
Het begon met een aankomst weekend waar ik na 2 vluchten vanuit Amsterdam en Johannesburg aankwam in Port Elizabeth. Gedurende dit weekend kregen we uitleg over de veiligheid in de omgeving, de organisatie, de cultuur en geschiedenis van Zuid Afrika en een tour door de townships. Tijdens de tour in de townships kregen wij ook een heerlijke smiley (een schapenhoofd) voorgeschoteld, waarna wij die met alle vrijwilligers hadden opgegeten. Smaakte oprecht wel oke!

MAMA’s:
Voordat ik mijn verhaal ga delen met jullie is het belangrijk om te weten dat je naast je eigen moeder nog 3 anderes mama’s hebt. De ‘mama’s’ zorgen ervoor dat je te eten krijgt en dat je beddengoed wordt gewassen. Noem ze vooral ook mama en geef ze altijd een dikke knuffel. Het zijn echt geweldige vrouwen!!

WEEKPLANNING:
Op een kort beeld te geven van hoe een normale week eruit ziet zal ik mijn eigen weekplanning met jullie delen. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag gaf ik coaching en op de woensdagen gaf ik teaching. Coaching begint op maandag om 09:30 en op de andere dagen om 8:45. Teaching begint elke dag om 7:30. Tijdens coaching geef je op elke school een uur les, waarna je vervolgens doorgaat naar de volgende school. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers geef je of alleen les of met anderen. Zelf kan je zelf een sport aangeven waarin je wilt coachen. Tijdens teaching blijf je op 1 school en kan jezelf aangeven in welke klas je wilt meelopen. Ook kan je ervoor kiezen om van klas te switchen als je dat wilt. Zelf gaf ik tennis en voetbalcoaching. Houd bij voetbal rekening mee dat de velden niet zo goed zijn als in Nederland. Wel zijn de kinderen met de kleinste dingen al enthousiast en word je als een beroemdheid behandeld!! Naast het coachen ga je ook lesgeven in ‘learn to move’. Dit is voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar die voor het eerst kennis maken met sporten op school. Hierbij moet je vooral simpele spellen spelen en heel veel energie stoppen in de kinderen. Hoe meer energie je in de kinderen steekt hoe meer je ervoor terug krijgt!!

ACTIVITEITEN:
Naast het lesgeven gedurende de week is er ook een programma voor de vrijwilligers gedurende de avonden. Elke maandag is er gamesnight, waarbij de managers verschillende spellen organiseren!! Zelf ging ik met alle vrijwilligers elke dinsdag naar de karaoke bar: Barneyss! Persoonlijk vond ik dit de leukste avond, aangezien je met alle vrijwilligers vanuit heel Port-Elizabeth bent. Naast de vrijwilligers gaan ook alle internationale studenten hiernaar toe! Nog een voordeel: alle drank is heeel goedkoop. Oftewel een goedkope avond, maaaarrr zekerr een hele gezellige avond!!
Op woensdag en donderdag kan je ervoor kiezen om te voetballen. De woensdag is voor iedereen en speel je vrije partijtjes tegen elkaar. Op de donderdag is er een 5a-side competitie. Tijdens mijn periode ging het er heel fanatiek aan toe!! Aangezien er veel Engelsen in mijn team zaten werd er op zijn tijd ook wel iets te fanatiek gespeeld, wat resulteerde in schelden en smerige overtredingen. Zelf deed ik ook mee aan een padel competitie. Dit deed ik samen met Morgan en speelden wij elke dinsdag tegen de locals uit Port-Elizabeth. De verwachting lagen hoog, alleen kwamen deze verwachtingen helaas niet altijd uit.

WEEKENDEN:
Elk weekend zijn er activiteiten die je kan plannen of al ingepland staan. Mijn eerste normale weekend ben ik op safari geweest. Wij verbleven in een bush camp midden in het wildlife. Alles wat je inbeeld bij een safari kwam overeen met hetgene wat ik had ingebeeld over hoe een safari zou moeten zijn. Van leeuwen tot olifanten de safari had alles!! Naast de safari heb ik ook de white-shark cage diving gedaan. Dit was een prachtige 5 uur durende tocht naar Mosselbay, waarna je de volgende dag met een bood het open water opging om vervolgens in een kooi te gaan zwemmen met de witte haaien. Het engste wat er bij mij was gebeurd is dat er een zeehond de kooi in probeerde te komen, aangezien de haai deze probeerde op te eten. Al met al een geweldige ervaring. Daarnaast kan je ook gaan bungeejumpen van de hoogste brug ter wereld en skydiven in Jeffreys bay. Maaaar mij niet gezien! Veelse te bang voor. Naast het skydiven in Jeffreys bay kan je daar ook super goed surfen! Zelf ben ik 3 weekende daar geweest in het hostel: surfvibes!! Een geweldige plek om te surfen en te chillen!! Zeker een aanrader. Ben er niet voor niks 3 weekenden geweest. Ook ben ik 2 weekenden naar Kaapstad geweest. 1 keer met alle vrijwilligers en 1 keer helemaal alleen. Ik kan villa viva zeker aanraden. Dit is een hostel waar veel solo backpackers komen en je met alle vrijwilligers heel relax kan chillen. Ook ligt het op een veilige plek en is het centraal gelegen. Tips: beklim Lion’s head en de tafelberg.

Groetjesss Koen!!!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Mijn grootste advies voor toekomstige stagairs en vrijwilligers is durf uit je comfortzone te stappen en geniet van elk moment. Hou wel rekening mee met een cultuurshock en het is oke om je af en toe minder te voelen. Het is een hele andere cultuur en het kost nou eenmaal tijd op je hierop aan te passen. Dus geef je zelf de tijd hiervoor.

DOWNLOAD uber. Dit is DE manier op van A naar B te komen. Ga niet alleen op pad, maar zorg ervoor hoe groot de afstand ook is om een uber te regelen. De ubers zijn super goedkoop en is een veilige manier om te reizen.