Juliette in Zuid-Afrika

Naam
Juliette

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
5 weken

Korte biografie
Ik ben juliette van der Ham, ik ben 19 jaar en ik kom uit Leiden. Ik heb mijn stage in Zuid-Afrika gelopen omdat ik het keuzevak ISO heb gekozen op het CIOS. Ik doe aan hockey, squashen en hardlopen.

Ik vond het zelf zo leuk dat ik van plan ben volgend jaar met De Kracht van Sport naar Argentinië te gaan!

Juliette in Zuid-Afrika

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik was tevreden met de begeleiding vanuit Nederland. Je werd goed op de hoogte gehouden en het is makkelijker als je vragen hebt om dit in Nederland te stellen dan dat je op en neer moet mailen naar Zuid-Afrika. Alles was duidelijk.

Mijn Verhaal

Ik ben samen met twee vriendinnen aan dit avontuur begonnen, Lotte en Rosa. We hadden een vlucht van Amsterdam naar Port Elizabeth met twee overstappen op Londen en Johannesburg. In totaal duurde onze reis 17 uur. Zodra we aankwamen in PE (Port Elizabeth) stond er een coördinator op ons te wachten om ons naar de plek te brengen waar we de komende vijf weken zouden wonen. Het terrein waar wij voor vijf weken zaten is best groot. Er zijn drie huizen waar je in kan slapen. Ik zat in de kamer waar je met tien meiden in kon slapen.

Mij andere twee vriendinnen zaten in het andere huis waar je met z’n 2e op een kamer slaapt. In dit gebouw slapen acht meiden. In het grotere gebouw zijn alle kamers van de jongens. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet precies hoeveel jongens hierin kunnen slapen (Wij zaten met 14 jongens en het zat niet vol) Voor de rest is er een zwembad, een voetbalveldje, een ruimte waar je met iedereen spelletjes kan spelen (hier zit een pooltafel, tennistafel en een tafelvoetbaltafel in), een ruimte waar je gezamenlijk eet, wifikamer en het kantoor zit vast aan het terrein. Het terrein zit op een afstand van 5 minuutjes op een shoppingmall en 10 minuutjes van het centrum vandaan. De Uber is veilig in Zuid-Afrika, hier werd daarom veel gebruik van gemaakt.

De kinderen die naar jouw sport komen zijn allemaal super enthousiast!

Wij kwamen aan in het weekend. In de weekenden ben je vrij, hier kan je zelf bepalen wat je wilt gaan doen. Vanuit United Through Sport zijn er ook verschillende georganiseerde tripjes in het weekend. Ik heb zelf deelgenomen aan de overnight safari en aan de bungeejump. Je hoeft hiervoor alleen het uitstapje te betalen, het vervoer wordt voor je geregeld.

Er zijn meer uitjes die je kan doen zoals: één dag safari, in een kooi tussen de haaien, ziplining en nog veel meer. De eerste maandag zijn wij gelijk mee gegaan naar de scholen. Er zijn vijf verschillende sporten die er gegeven worden: hockey, voetbal, rugby, tennis en basketbal. Ik zat in een groepje met ongeveer vier andere vrijwilligers. Je verzint met je groepje een warming up, een spel en een eind wedstrijdje. Een
dag is ongeveer van 10 tot 4, je hebt vier scholen (behalve op de vrijdag, dan heb je er 3) op een dag waar je ongeveer 45 minuten tot een uur bent.

Ik zou mijn vijf weken zo weer over willen doen, zo leuk heb ik het gehad in Zuid-Afrika.

Zelf gaf ik hockey en tennis. De materialen die er aanwezig zijn beperkt maar genoeg om jouw sport te kunnen uitoefenen. De kinderen die naar jouw sport komen zijn allemaal super enthousiast! De taal die de kinderen naar ons spreken in Engels, een enkele keer spreken ze geen Engels waardoor het soms moeilijk is om met de kinderen te communiceren. Ondanks dat het soms lastig is met de taal, blijven de kinderen altijd enthousiast en helpen ze je graag.

Omdat wij voor stage kwamen hadden wij één  kantoor dag. Dit betekende dat wij in het kantoor aan onze stageopdrachten mochten werken. Wij hadden daarom vier dagen om te coachen en één dag voor een kantoor dag. De vrijwilligers die er zaten waren tussen de 18 en 30 jaar oud. Iedereen is van elkaars leeftijd en iedereen komt overal vandaan. Ik heb heel erg genoten van mijn tijd daar en ook van de groep. Ik kwam aan toen de groep al 2 weken bij elkaar was. Ze waren het weekend ervoor weg geweest voor twee dagen om elkaar te leren kennen.

Dit weekend heb ik helaas gemist. Doordat ik het beginstuk gemist had heb ik de tour door de de wijken van Port Elizabeth gemist en de ice breakers. Dit vond ik op zich niet erg omdat ik in een andere setting aankwam. Ik zou mijn vijf weken zo weer over willen doen, zo leuk heb ik het gehad in Zuid-Afrika. Het was echt mijn thuis voor vijf weken! Ik vond het zelf zo leuk dat ik van plan ben volgend jaar met De Kracht van Sport naar Argentinië te gaan!