Jet in Costa Rica

Naam
Jet

Hoe lang heb je stage gelopen?
23 weken

Korte biografie

Mijn naam is Jet. Ik ben 17 jaar. Ik volg de studie Sociaal Werk niveau 4 en werk vooral door heel erg veel op te passen op kinderen.

Ik heb een geweldige ervaring gehad in Costa Rica en ik heb super veel herinneringen gemaakt die niemand mij ooit meer kan afpakken.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Ik had mij aangemeld bij De Kracht Van Sport en ging op gesprek om te bespreken waar ik naartoe zou willen. Dit waren duidelijke gesprekken en goed geregeld. Ik kon vragen stellen aan iemand die daar al zat en werd in contact gebracht met de persoon die alles daar regelde.

Voor school moest ik verschillende opdrachten maken en Ruben volledig open om ons daar nog extra mee te hebben, aangezien deze natuurlijk in het Nederlands waren geschreven en niet in het Engels… mijn opdrachten voor school moesten besproken worden met een collega daar(die geen Nederlands sprak). Ruben vond het geen probleem om daarmee te helpen.

Mijn verhaal

Samen met twee andere Nederlandse meiden (Jade en Nina) ging ik voor 23 weken naar Costa Rica waar ik les heb gegeven in Engels en zwemmen, ik een school heb geholpen met het verven van de buitenmuur en een familie in de bergen heb geholpen met hun boerderij. De reden dat ik graag naar Costa Rica wilde was: omdat ik het super belangrijk vind om nieuwe mensen en culturen te leren kennen waardoor je andere manieren van leven ziet en je je eigen manier van leven misschien zelfs aanpast. En natuurlijk de winter overslaan in Nederland;)

Toen ik aankwam in Costa Rica was dat voor mij best even wennen. Ik kon nog niet helemaal geloven dat ik hier echt 23 weken zou zitten. Na een paar weken voelde ik mij helemaal thuis en heb ik geweldige tripjes gemaakt met de groep waar ik toen het vrijwilligerswerk mee deed. We zijn zelfs naar Panama gegaan (voor een stempel), ik was namelijk langer dan 3 maanden in Costa Rica en dan heb je een visum nodig en die had ik niet.

Ik was samen met Jade nog in Costa Rica met kerst en oud en nieuw. Dit is super leuk om te zien hoe zij dit vieren, want dat is net even anders dan in Nederland. Kerst vierde ik samen met ook mijn moeder en een vriendin van haar erbij. Zij kwamen namelijk langs om ons te bezoeken. Oud en nieuw vierde wij op het strand met vrienden die we hadden gemaakt.

Spaans was niet mijn beste punt. Het heeft best wel even geduurd voordat ik moeite ging doen om Spaans te leren. Op de boerderij was Engels spreken niet mogelijk, je was namelijk met een lokale familie aan het werk die alleen Spaans kan. Dat was super leuk. Ze waarderen wat je doet en ik ben zelfs met de familie naar een rivier geweest om te gaan zwemmen met ze (met de ouders en hun 4 kinderen). Ook hebben wij verse honing uit een bijennest gegeten, wat ik best bijzonder vond omdat wij hun nest kapot maakte en de bijen niet staken(zei de vader) en dat klopte:)

Ik heb een geweldige ervaring gehad in Costa Rica en ik heb super veel herinneringen gemaakt die niemand mij ooit meer kan afpakken.

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Het is wel echt beter als je al wat Spaans kan van te voren. Het maakt alles zo veel makkelijker! En kijk naar de vakanties in Costa Rica. Mijn plan was namelijk om langer les te geven, maar ze kregen zomervakantie, dus dat was voor mij snel klaar.