Nina in Zuid-Afrika

Naam
Nina

Hoe lang heb je stage gelopen?
5 weken

Korte biografie

hey, mijn naam is Nina en ik ben 19 jaar. ik zit op het CIOS in Haarlem daar doe ik het profieldeel buitensport. In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen met vrienden. En ik hou er van om extremen sporten te doen.

Het is gewoon zo mooi om te zien dat je in zo’n korte tijd zulke goede vrienden kunt worden en zo’n hechte band met elkaar kunt krijgen dat het gewoon voelt als familie.

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

ik was zeer tevreden met mijn begeleiding in Nederland. Ruben heeft mij goed voorbereid. en het was fijn dat we van te voren met allen Nederlanders in een groepsapp wordt gezet want dan kan je samen heen reizen als iemand toevallig de zelfde dag gaat. Ook is Ruben altijd bereikbaar als je hem nodig heb.

Mijn verhaal

Ten eerste, deze 5 weken bij UTS in Zuid-Afrika waren echt fantastisch en onvergetelijk! Dit was voor mij de eerste keer buiten Europa en ik vond het aan het begin wel spannend om alleen met het vliegtuig te gaan want dit was de eerste keer voor mijn. Maar door dat we al in een groepsapp zaten met een aantal mensen die dezelfde weken naar Zuid-Afrika gingen, kwam ik erachter dat er iemand was die dezelfde vlucht als ik had. We hadden ontmoet op het vliegveld, gedag gezegd tegen onze ouders en daar begon het avontuur! ook al zaten we niet naast elkaar in het vliegtuig het was super chill om iemand te hebben op de overstap. Zo duurt de vlucht een stuk minder lang. Aangekomen in Port Elizabeth werden we opgewacht met nog een hoop anderen en gingen we met een busje naar het huis van UTS. Daar aangekomen kregen we een rondleiding en konden we ons zelf een beetje settelen. In de avond hadden we een Zuid-Afrikaanse braai.

In de eerste week werden we aan het hele team voorgesteld. We kregen een rondleiding en kregen les over de cultuur, de verschillende community’s, over hygiëne en hoe we sportles moesten geven. We hebben ook aan elkaar les gegeven. Dit was ook echt super leuk om te doen. Ook zijn we met z’n allen naar de mall geweest om voor iedereen een simkaart te halen zodat we data hadden.

De week daarop begon dan het echte lesgeven. Je gaf vijf dagen in de week les en in het weekend was je vrij om activiteiten te doen. Elke dag bezocht je drie verschillende scholen en op dinsdag, woensdag en donderdag had je ook elke ochtend een uurtje “Learn to Move”. Dit was met de kleine kindjes, die elke ochtend weer helemaal over je heen klommen. Hier merkte je wel dat de kinderen een stukje aandacht thuis misten. Soms maakten ze zelfs ruzie om je hand vast te houden. En elke keer weer kwamen al die lieve lachende gezichtjes op je afrennen om je een knuffel te geven. Met deze kids deden we allemaal leuke spelletjes zoals Annemaria koekoek, zakdoekje leggen of kleine estafettes. De andere lessen coachte je een van de sporten. Ik gaf elke maandag cricket, wat ik voordat ik naar Zuid-Afrika ging niet eens wist wat het was, maar uiteindelijk super leuk vond om les te geven. Op dinsdag gaf ik rugby, op woensdag en donderdag zwemmen. Dit was zo gaaf om te coachen omdat de kinderen vaak heel bang zijn aan het begin om het water in te gaan. Maar met kleine stapjes durven ze steeds meer en bouw je zo een band op met die kinderen omdat ze zoveel vertrouwen in jou hebben. Dat is echt iets heel moois om te kunnen doen. Op vrijdag gaf ik dansen en wat hebben die kids toch een ritmegevoel, dat is echt ongelooflijk. Het was ook echt heel leuk als ze ons ook dansjes gingen leren.

Na het lesgeven hadden we altijd nog tijd om te chillen. Op maandag hadden we elke avond een games night waar we altijd super leuke dingen deden zoals padel, een muziekquiz, garden volleybal, bierpong of een talentenjacht. Op dinsdag gingen we vaak met z’n allen naar een bar genaamd Barney’s waar elke dinsdag karaokeavond was en hier werd heel wat afgezongen. Op woensdag hadden we local dish en kookten de mama’s iets lokaals voor ons. Ook hadden we woensdagavond 5-a-side voetbal. De rest van de dagen gingen we naar het strand of chillden we aan het zwembad op de accommodatie. Helaas moest ik ook in de eerste week mijn enkelbanden verrekken en daardoor een bezoekje brengen aan de dokter omdat mijn enkel wel heel erg dik was. Bij de dokter werden er foto’s gemaakt en kreeg ik een injectie in mijn bil tegen de pijn en de zwelling. Zo veel mogelijk met het pootje omhoog was het advies, maar dat werd lastig met zoveel leuke dingen om te doen en ik wou ook heel graag mee met het coachen dus hebben we hem goed ingetapet en dat hielp al een hele hoop.

In het weekend kon je verschillende activiteiten doen. Zo ben ik in de eerste week wezen bungeejumpen en de tweede week wezen skydiven, dit waren twee dingen die ik altijd al een keer had willen doen en ben zo blij dat ik dat op deze super mooie plek heb mogen doen, wat gaaf was dit om te doen. De derde week gingen we eerst naar een drive-to-safari en daarna zijn we naar Jeffreys Bay geweest, een klein surf dorpje. Dit was ook echt een van mijn hoogtepunten. We zijn daar wezen sandboarden en wezen surfen. In de avond hadden we nog een neon party en hadden we onszelf lekker ondergekliederd met facepaint. Echt een mega leuk hostel waar we zaten, Island Vibes heet het, zeker een aanrader. In de vierde week kwam mijn meisjesdroom uit en zijn we op safari geweest. We zijn de hele middag over het park gereden, later hebben we op het park gegeten. Dit was echt super leuk, we konden nog even een drankje doen bij het kampvuur en daarna vertrokken we voor de overnightsafari. We sliepen die avond op het terrein in kleine hutjes met ons eigen kampvuurplaatsje. De volgende ochtend stonden we alweer vroeg op om nog een keer over het terrein te rijden en te kijken welke dieren we nog konden spotten. Het was echt heel gaaf en onze gids wist ook super veel over de dieren te vertellen. In week 5 zijn we naar Mossel Bay geweest, dit was meteen ook mijn laatste weekend want vanuit daar ging ik alleen door naar Kaapstad om nog een weekje te verblijven met Selina, iemand die ik bij UTS heb ontmoet. In Mossel Bay zijn we wezen sharkcagediven alleen hebben we jammer genoeg geen haaien gezien, wel hebben we dolfijnen en zeehonden gezien en was de ervaring super leuk. We deden nog een hike langs de cliffs en zijn nog wezen zwemmen tussen de rotsen in. In de avond nog even met z’n allen uit eten en gezellig in de bar wat drinken.

Helaas moest ik nu echt afscheid nemen de volgende ochtend, dit was toch wel lastiger dan ik had verwacht ondanks dat er al een groot deel van de eerste groep was vertrokken. Het is gewoon zo mooi om te zien dat je in zo’n korte tijd zulke goede vrienden kunt worden en zo’n hechte band met elkaar kunt krijgen dat het gewoon voelt als familie. Ik ben zo dankbaar voor iedereen die ik heb mogen leren kennen op dit avontuur, de kinderen die ik heb mogen lesgeven, de mama’s, Ashie onze allesman, de coördinatoren en alle anderen nieuwe vriendschappen. Zonder hen was dit niet zo’n geweldig maar ook heel leerzaam en mooi avontuur.

Dit was mijn verhaal, x

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Voor de stagiairs: begin op tijd met je stageopdrachten dan heb je er later geen zorg meer aan. Probeer ook om sporten te geven die je misschien normaal niet zou les geven, want dat is echt de moeite waart het is super leuk om nieuwe dingen te proberen.