Mycka in Zuid-Afrika

Naam
Mycka

Hoe lang heb je vrijwilligerswerk gedaan?
8 weken

Korte biografie

Mijn naam is Mycka Bogert ik ben 19 jaar oud en ik heb vrijwilligerswerk gedaan vanuit mijzelf en niet voor mijn opleiding. Ik heb wel een sportopleiding gevolgd waardoor mij dit heel leuk leek! Ik voetbal zelf ook erg veel en werk ik een sportwinkel.

Je maakt je eigen sportlessen en omdat je elke week op dezelfde dagen naar dezelfde scholen gaat, kun je een goede methodiek ontwikkelen

Hoe tevreden was je met de begeleiding in Nederland?

Zeer tevreden. Een paar goede calls gehad en kon altijd terecht met mijn vragen.

Mijn naam is Mycka Bogert. In mei 2023 zag ik een video voorbijkomen van een vriendin. Zij was vrijwilligerswerk aan het doen in Zuid-Afrika. Toen ik dit zag wist ik dat dit iets voor mij zou zijn. De combinatie van Lesgeven, Coachen & de activiteiten in de weekenden maakte mij heel erg enthousiast.

Ik kwam al snel in contact met De Kracht van Sport om kennis te maken en om meer informatie te krijgen over het project. Na een paar goede online meetings besloot ik om in april 2024 de Reis naar Zuid-Afrika te maken.

De reis + het werk dat je doet

Na een lange vlucht ben ik aangekomen in Kaapstad, waar ik moest overstappen op de vlucht naar Port Elizabeth. Ik arriveerde uiteindelijk op een prachtige accommodatie met veel faciliteiten. Nog nooit heb ik me ergens zo snel thuis gevoeld. Ook de groep waarin ik terechtkwam, was erg gezellig, bestaande uit jongeren uit heel Europa en andere continenten. Het werd verwacht dat we altijd Engels spraken.

In het begin was het programma voor mij nog wat onduidelijk en wist ik niet precies wat ik ervan moest verwachten. Maar het bleek veel eenvoudiger te zijn dan ik dacht. Vijf dagen per week doe je vrijwilligerswerk en je kunt je dagen zelf indelen. Je hebt de keuze uit:

  • Coaching: Sportlessen geven op scholen. Je bezoekt samen met een groep verschillende scholen en geeft sportlessen van een uur.
  • Teaching: Engels lesgeven als een leraar of lerares op een school. Je leest één op één met kinderen om hun leesvaardigheden te verbeteren.
  • Childcare: Ondersteunen van leraren in een groep met kinderen van 0 tot 5 jaar. Dit omvat het zingen van liedjes, het geven van eten en vooral veel knuffelen.

Ik heb gekozen voor drie dagen coaching en twee dagen teaching. Je maakt je eigen sportlessen en omdat je elke week op dezelfde dagen naar dezelfde scholen gaat, kun je een goede methodiek ontwikkelen. Bij het lesgeven kun je zelf een klas uitzoeken waar je je het meest comfortabel bij voelt en daar blijven. Dit kan altijd nog veranderd worden. Je bouwt hierdoor een band op met de leerlingen en klassen. Soms geef je zelf een les en soms ondersteun je de docent. Het is prachtig om te zien hoeveel waardering de kinderen laten zien. Hoe meer energie je aan de kinderen geeft, hoe meer energie je van hen terugkrijgt.

Activiteiten

Van maandag tot en met vrijdag ben je bezig met het coachen of lesgeven, wat al fantastisch is om te doen. Maar de weekenden zijn vaak nog beter. Elke week kun je kiezen uit verschillende activiteiten. Tot nu toe heb ik de volgende activiteiten gedaan:

  • Een wedstrijd in het Nelson Mandela Bay Stadion bezocht
  • Bungeejumpen
  • Een olifantenopvang bezocht en met de olifanten gewandeld
  • Skydiven
  • Een weekend naar Mossel Bay (shark cage diving)
  • Safari

We sloten uiteindelijk af met de Garden Route, waarbij we de beste activiteiten deden en de mooiste hikes maakten in Kaapstad. Ik wil De Kracht van Sport heel erg bedanken en ik kom zeker terug!

Welk advies zou je mee willen geven aan toekomstige stagiairs/vrijwilligers?

Maak je niet druk, want alles komt goed. Vergeet niet te genieten want de tijd gaat veels te snel.