OVER MAURITIUS

Mauritius is een zeer afgelegen eiland in de Indische Oceaan, ongeveer 2.000 kilometer voor de zuidoostkust van het Afrikaanse continent. De mensen op Mauritius zijn multi-etnisch, multi-religieus, multicultureel en meertalig. Het land heeft een koloniale geschiedenis, waar onder andere Nederland, Frankrijk en Engeland een rol in speelden. Het eiland is het meest bekend omdat hier de uitgestorven dodo leefde. Verder is Mauritius een ontwikkeld eiland en goed ingericht voor toerisme. De mensen zijn vriendelijk, de wegen zijn goed, er is heerlijk eten en natuurlijk zijn er de prachtige stranden. 

De taal op Mauritius weerspiegelt de diverse culturele achtergronden van het eiland. Het meest gesproken is het Mauritiaans Creools, een mengeling van Frans, Engels, Afrikaanse en Aziatische invloeden, al zullen de mensen op Mauritius je goed aan kunnen spreken in het Engels. Bovendien spreekt een deel van de bevolking Bhojpuri, een Indo-Arische taal. Het taallandschap symboliseert de rijke geschiedenis van immigratie en koloniale invloeden op Mauritius, waarbij meertaligheid essentieel is voor interculturele communicatie en nationale identiteit.

Als vrijwilliger op Mauritius ga je aan de slag als sporttrainer op verschillende sportvelden en scholen over het hele eiland. De kinderen die hier aanwezig zullen zijn, zijn kinderen met allerlei verschillende achtergronden die geen gestructureerde sportlessen krijgen, niet op school alsook in verengingsverband. Daarom zet onze stichting hier sport in omdat dit de de ideale manier is om deze kinderen in contact te laten komen. Verder zet onze stichting sport in als middel om maatschappelijke problemen in deze wijken aan te pakken. De sportlessen zijn bedoeld om kinderen belangrijke competenties bij te leren zoals samenwerking, besluitvaardigheid en leiderschap. Daarnaast bieden wij kinderen educatie aan om hun talent te kunnen ontwikkelen. 

Sporten in Mauritius

Voetbal is immens populair op het eiland en de mensen zijn dan ook helemaal verzot op het spelletje. Een goede premier league wedstrijd wordt gezien als een nationale feestdag. Opvallend aan Mauritius is dat ze  veel bekende voetbalscheidsrechters voortbrengen die aanwezig zijn op grote toernooien. Het voetbaltalent op het eiland is ook opgevallen bij Liverpool. Zo heeft de club een jeugdacademy op Mauritius gevestigd. Een andere veel beoefende sport is basketbal al wordt dit meer als een straatsport aanschouwd en niet echt een sport die in clubverband wordt gespeeld. Handbal komt op een derde plek en is ook een populaire strandsport.

 
Aanmelden

basketbaltrainer 

Basketbal is een populaire gemeenschapssport voor jongeren die voornamelijk buiten wordt gespeeld vanwege de zon die het hele jaar door schijnt. Er is een nationale competitie maar wordt ook veel beoefend buiten clubverband. De basketbaltrainers van de school trainen ook de lokale competitieteams. De kans om in het buitenland te spelen is beperkt en daarom moedigt het project getalenteerde basketballers en trainers aan om naar Mauritius te komen om hun kennis van het spel te delen.

wat ga je doen?

De basketbaltraining vindt plaats op schoolterreinen op tal van locaties op het eiland. Je ondersteunt gymlessen en geeft les aan verschillende leeftijdsgroepen. Er worden ook wekelijks naschoolse kampen georganiseerd en je zult trainingssessies moeten voorbereiden voor deze enthousiaste basketballers.

Een typische dag omvat 4-5 uur trainig per dag voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar. Over het algemeen gezien zullen ze redelijk bekwaam zijn, maar het is jouw rol om het vaardigheidsniveau te verhogen door middel van gestructureerde oefeningen zoals passen, schieten, positionering, beweging en  techniek. Je krijgt de steun van de lokale basketbalcoaches en trainers om je te helpen bij het geven van deze trainingen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om de sessies zelfstandig te leiden.
 
Een belangrijke vereiste zal zijn om getalenteerde individuen te identificeren en hen coaching te bieden om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Hopelijk is het mogelijk dat er eentje wordt uitgenodigd om mee te mogen doen met een van de nationale jeugdteams. 
 
Tijdens schoolvakanties worden er doordeweeks dagelijks een reeks basketbalkampen georganiseerd. Het is jouw taak om deze te helpen organiseren en deel uit te maken van het basketbaltrainersteam. Tijdens de kampen worden er inter-college toernooien georganiseerd waar je de impact van je basketbaltrainingen kunt zien.

Handbaltrainer

Mauritius heeft op het internationale toneel gestreden tegen enkele van de beste handballanden. Daarnaast organiseerde Mauritius in 2017 de Wereldkampioenschappen Strandhandbal voor de jeugd. De sport wordt gespeeld op scholen over het hele eiland en er is een programma om het niveau van de sport te verhogen om de talentenpool voor het internationale jeugdteam te verbeteren. Er zijn tal van trainingsfaciliteiten voor binnen en buiten en de scholen waarmee we samenwerken, hebben allemaal trainingsfaciliteiten voor buiten. De Mauritian Handball Association zet zich in voor het leveren van een progressieve sportontwikkelingsstructuur, van basis tot topprestaties.

wat ga je doen?
Je werkplek is gecentreerd binnen twee scholen op het eiland en biedt handbaltrainingen tijdens de gymlessen. Deze sessies voor de beginnende handballer zijn en zijn er ook op gericht om meer jongeren aan te moedigen om de sport te beoefenen. Tijdens de naschoolse kampen worden er sessies aangeboden voor diegenen die willen blijven leren binnen de sport. Avondsessies zullen plaatsvinden bij lokale clubs, hier kun je dan ook een hoger niveau verwachten. 
 
Gemiddeld besteed je 4-5 uur per dag aan het trainen van kinderen van 11 tot en met 17 jaar. Je bereid je lessen voor om belangrijke vaardigheden te leveren, zoals passen, verdedigen, aanvallen, positionering en scoretechnieken. Er wordt van je verwacht dat je de trainingssessies kunt leiden, maar dat je de steun krijgt van leraren en coaches.
 
Als vrijwilliger dien je over voldoende kennis te beschikken over de basisregels van handbal, maar er is geen kwalificatie of ervaring vereist. Dus ben jij op zoek naar een avontuur, waarbij je je in kan zetten voor de lokale bevolking door het geven van handbaltrainingen, en daarbij de mogelijkheid krijgt het prachtige eiland Mauritius te ontdekken? Dan is dit project helemaal voor jou!

Voetbaltrainer 

Voetbal is verreweg de populairste sport op het eiland en de mensen hebben een ontzettende grote interesse in de Engelse premier league. Zo zul je regelmatig mensen in voetbalshirtjes tegen komen van hun favoriete Engelse club. Historisch gezien had Mauritius een zeer sterke nationale club- en competitiestructuur dat veel publiek trok. Na een dramatische wedstrijd eind jaren negentig, waarbij het resultaat een nationaal debat veroorzaakte, werd vervolgens besloten het voetbal op lokaal niveau 18 maanden te verbieden. Het trieste resultaat was dat de infrastructuur en het aantal fans afnam en dat lokale clubs nooit meer herstelden. Mauritius speelt nog steeds op een zeer hoog niveau voetbal maar er is geen mogelijkheid om de jeugd verder te ontwikkelen. In 2019 stemde Liverpool Football Club er echter mee in om de eerste voetbalacademie in Mauritius te openen. De toekomst ziet er weer rooskleurig uit en nu vinden er het hele jaar door uitstekende voetbalkampen en toernooien plaats met een grote nadruk op voetbaltrainers om deze initiatieven voor sportontwikkeling te ondersteunen.
 

wat ga je doen?

Samen met andere voettrainers maak je deel uit van een team die voetbalvaardigheden leveren aan verschillende leeftijdsgroepen tijdens gymlessen en naschoolse voetbalkampen. Regelmatig nemen scholen het tegen andere scholen op. Afhankelijk van je ervaring en trainerskwaliteiten is er de mogelijkheid om trainers te ondersteunen bij de nationale juniorenteams om te helpen bij voetbaltrainingen. Onze organisatie zet zich in om een ​​voetbalontwikkeling te bieden, van basis tot high performance.
 
Gemiddeld besteed je 4-5 uur per dag aan het trainen van kinderen van 11 tot en met 17 jaar. Over het algemeen gezien zullen ze redelijk bekwaam zijn, maar het is jouw rol om het vaardigheidsniveau te verhogen door middel van gestructureerde oefeningen zoals passen, schieten, positionering, beweging en  techniek. Je krijgt de steun van de lokale voetbalcoaches en trainers om je te helpen bij het geven van deze trainingen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om de sessies zelfstandig te leiden.
 
Een belangrijke vereiste zal zijn om getalenteerde individuen te identificeren en hen gerichte coaching te bieden om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken.
 
Als vrijwilliger dien je over voldoende kennis te beschikken over de basisregels van voetbal, maar er is geen kwalificatie of ervaring vereist. Dus ben jij op zoek naar een avontuur, waarbij je je in kan zetten voor de lokale bevolking door het geven van voetbaltrainingen, en daarbij de mogelijkheid krijgt het prachtige eiland Mauritius te ontdekken? Dan is dit project helemaal voor jou!

Zwemleraar

In veel landen met een kustlijn of waterrijke omgeving is zwemmen een belangrijke vaardigheid voor de jeugd vanwege veiligheidsredenen en recreatieve activiteiten. In Mauritius, waar de zee een prominente rol speelt in het dagelijks leven en toerisme, kan zwemmen zowel een belangrijke levensvaardigheid als een populaire activiteit zijn.  De kinderen en jongeren uit onze programma’s kunnen helaas nog niet zwemmen goed genoeg zwemmen. Dit komt om verschillende redenen zoals gebrek aan toegang tot zwembaden, zwemlessen of bewustwording van het belang van zwemmen. 
 

wat ga je doen?

Samen met andere zwemdocenten maak je deel uit van een team die zwemlessen leveren aan verschillende leeftijdsgroepen. De zwemlessen vinden zowel plaats in een professioneel zwembad alsook in de zee. 
 
Gemiddeld besteed je 4-5 uur per dag aan het trainen van kinderen van 5 tot en met 15 jaar. Over het algemeen gezien kunnen de kinderen en jongeren al enigszins zwemmen, maar het is jouw rol om het vaardigheidsniveau te verhogen door middel van gestructureerde oefeningen. Je krijgt de steun van de lokale badmeesters en docenten om je te helpen bij het geven van deze trainingen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om de sessies zelfstandig te leiden.
 
Een belangrijke vereiste zal zijn om getalenteerde individuen te identificeren en hen gerichte coaching te bieden om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken.
 
Als vrijwilliger dien je over voldoende kennis te beschikken over een zwemdiploma en enige ervaring in het geven van zwemlessen vereist. Dus ben jij op zoek naar een avontuur, waarbij je je in kan zetten voor de lokale bevolking door het geven van zwemlessen, en daarbij de mogelijkheid krijgt het prachtige eiland Mauritius te ontdekken? Dan is dit project helemaal voor jou!

Accommodatie

De accommodatie is gelegen in ‘Flic en Flac’. Flic en Flac is een schilderachtige badplaats aan de westkust van Mauritius. Met zijn witte zandstranden en kristalhelder turkoois water trekt Flic en Flac jaarlijks duizenden toeristen aan. De bestemming staat bekend om zijn adembenemende zonsondergangen en diverse watersportmogelijkheden, waaronder snorkelen en duiken in het nabijgelegen koraalrif. Langs de kustlijn vind je talloze restaurants, bars en winkels waar je kunt genieten van lokale gerechten en souvenirs kunt kopen. Flic en Flac biedt ook een levendig nachtleven met diverse clubs en entertainmentopties. Met zijn tropische charme en ontspannen sfeer is Flic en Flac een ideale bestemming voor zowel rustzoekers als avonturiers. Op Flic en Flac verblijf je in een villa dat van alle gemakken is voorzien.

AANKOMSTWEEKENDEN 

Op Mauritius kun je op elk weekend aankomen. Houd er rekening mee dat het programma van maart tot november loopt. Het is belangrijk dat je op een zaterdag of zondag aankomt.

Waarom De Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.
 

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. We zijn niet per se op zoek naar de nieuwe Messi maar we willen kinderen met alle sociale achtergronden helpen om sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen door middel van sport. Je geeft de volgende generatie de kans om te voetballen in een leuke en georganiseerde omgeving. Dus wat je achtergrond en ervaring ook is, je kunt er zeker van zijn dat je een positieve bijdrage levert door vrijwilligerswerk te doen als trainer op Mauritius.

Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt. 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Mauritius rekening mee houden. 

Kan ik ook korter dan vier weken vrijwilligerswerk doen?
– Voor je eigen persoonlijke ontwikkeling is het het beste als je voor langere tijd in het buitenland zit. Ga je korter dan vier weken heb je eerder een ‘vakantie’ ervaring. Daarom is het pas mogelijk om vanaf vier weken vrijwilligerswerk te doen. Om de beste leerervaring te hebben, raden we aan om 12 weken of langer te gaan.

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
– United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund, zo ook dit project in Mauritius. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sport in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
– United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Het project op Mauritius heet ook United Through Sport. De Kracht van Sport is een overkoepelende organisatie.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven over je reis naar Mauritius. Deze Welcome Pack nemen we samen door via een online video meeting.

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie in Mauritius zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 5 en 10 mensen. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

 

Darren Taylor

Darren Taylor is onze coördinator in Mauritius. Hij is half Engels en half Mauritiaans. Darren is een groot sportfanaat met een voorkeur voor basketbal en voetbal. Hij is een bekende in de travel branche waardoor hij je alles kan vertellen over de geheime plekken en bezienswaardigheden van het eiland. Darren wilt zich meer gaan bezighouden met sociale projecten en ziet de combinatie met sport als de beste manier om zijn steentje bij te dragen voor het eiland waar zijn roots en hart liggen.

Een verblijf van vier weken is €1190,  inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt (ook in de weekenden).
 • Introductie en rondleiding bij aankomst. 
 • Gratis VOG.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken

  Elke extra week is €240,- 

Aanmelden