OVER ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een republiek dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land heeft een rijke koloniale geschiedenis, waar onder andere Nederland en Engeland een rol in speelden.
Een groot probleem van het recente Zuid-Afrika is het onderwijs. Door extreme armoede en de nasleep van apartheid in het land is er nog steeds voor velen geen toegang tot educatie of is de kwaliteit slecht.

Als Sport Vrijwilliger Zuid Afrika ga je aan de slag in de townships van Port Elizabeth. Jij gaat hier sporttraining geven aan kinderen uit achtergestelde gemeenschappen. De stichting zet sport in als middel om maatschappelijke problemen in deze wijken aan te pakken. De sportlessen zijn bedoeld om kinderen belangrijke competenties bij te leren zoals samenwerking, besluitvaardigheid en leiderschap. Daarnaast bieden wij kinderen educatie aan om hun talent te kunnen ontwikkelen. Ook geven we voorlichting over HIV, aids en gender gelijkheid. Het programma wordt steeds groter. Jaarlijks nemen al zo’n 18.000 kinderen deel aan onze projecten en activiteiten!

Waar kom je terecht?

Je gaat wonen en werken in Port Elizabeth, een stad met ruim 300.000 inwoners. Deze havenstad is gelegen in de Oost Kaap en wordt ook ‘Windy City’ genoemd. De naam verraadt het al: dit gebied is ideaal om te surfen. In Port Elizabeth worden drie talen gesproken: Engels, Afrikaans en Xhosa. De stad is erg levendig, maar is nou niet bepaald mooi te noemen. De regio daarentegen is prachtig. Hier kan je het echte Afrika beleven.

Waarom de Kracht van Sport

– Betaalbare vrijwilligersreizen buiten Europa. (in Europa gratis – zie Erasmus+)
– De enige Nederlands stichting die zich volledig richt op sport.
– Geen inschrijfgeld. 
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal. 
– Onze programma’s worden op een  verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising. 
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.
aanmelden
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika
hockey sport-Stage Zuid Afrika

hockeytrainer 

De passie voor hockey in Zuid-Afrika is er altijd al geweest. Het nationale team heeft ook indrukwekkende prestaties behaald op internationaal én Olympisch niveau. Helaas krijgt hockey niet dezelfde investering en aandacht als andere sporten zoals rugby, cricket en voetbal. Daarom ontbreken de kansen om de jongere hockeygeneraties te ontwikkelen in de achtergestelde wijken van Port Elizabeth.
Via ons hockeyproject kunnen meer jonge spelers nu hockeyen in de hoop zichzelf te kunnen ontwikkelen in deze sport. De lokale hockeytrainers hopen natuurlijk dat er een nieuw generatie hockeytalent uit deze wijken zal opstaan…
 

Wat ga je doen?

We verwelkomen hockeyvrijwilligers van alle niveau’s. De nadruk ligt op het aangaan van vriendschappen met kinderen van achtergestelde achtergronden door middel van hockey.
De eerste fase als hockeytrainer is om hockeylessen voor de kinderen te organiseren en hen te voorzien van fatsoenlijke hockeyuitrusting. Dit is een geweldige manier om relaties met je hockeyspelers op te bouwen en om je eigen zelfvertrouwen als vrijwillige hockeytrainer te ontwikkelen. De Kracht van Sport geeft je graag sportkleding mee die door hockeyclubs is gedoneerd aan onze stichting.
Daarnaast worden hockeytoernooien gepland die zowel hockeywedstrijden als teambuildingsactiviteiten omvatten. Hoewel de nadruk ligt op persoonlijke vaardigheden en sportontwikkeling, kun je uitkijken naar getalenteerde hockeyers die wellicht ooit professioneel hockey kunnen gaan spelen. De sportacademies waarmee we samenwerken willen graag de jonge atleten identificeren die de volgende generatie pro-hockeyspelers van Zuid-Afrika zullen vormen.
 
Als vrijwillige hockeytrainer in Zuid-Afrika ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren en begeleiden van alle hockeytrainingen en hockeywedstrijden voor je hockeyspelers. De beloning is geweldig omdat het natuurlijke hockeyvermogen er vaak is, maar de ervaring van het spelen in een teamstructuur vaak ontbreekt. Door het introduceren van passing, positionering, beweging en teamspelen, zullen je jonge hockeyspelers zich snel ontwikkelen. Je krijgt ook veel steun van de andere vrijwillige sporttrainers en onze lokale medewerkers.
sa-football
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika
Stage lopen Zuid Afrika

Voetbaltrainer 

Nadat Zuid Afrika gastland was van het WK 2010 kon de liefde voor voetbal niet groter zijn. De townships rond Porth Elisabeth zitten dan ook vol met enthousiaste en vaak getalenteerde jonge voetballers. Helaas zijn de mogelijkheden om te voetballen en om zichzelf te ontwikkelen vaak zeer beperkt voor deze talenten. De voetballers die je gaat trainen zijn grotendeels gecentreerd in de townships en scholen die de stad omsingelen.
De eerste fase als vrijwillige voetbaltrainer is het helpen organiseren van trainingen en voetbalwedstrijden. Vaak bieden wij bieden zelfs de kans om deze te voorzien van fatsoenlijke voetbaluitrusting. Dit is geweldig voor het vormen van relaties met de voetballers en het ontwikkelen van je eigen zelfvertrouwen.
In de tweede fase worden voetbaltoernooien gepland die voetbalwedstrijden en teambuildingsactiviteiten omvatten. Hoewel de nadruk ligt op persoonlijke vaardigheden en sportontwikkeling zal er voldoende gelegenheid zijn om te zoeken naar getalenteerde individuen. Wellicht kunnen die met de juiste ondersteuning en training doorgaan met het spelen van professioneel voetbal. De sportacademies waarmee we samenwerken willen de personen identificeren die de volgende generatie professionele voetballers van Zuid-Afrika zullen vormen.

wat ga je doen?

Als je een vrijwillige voetbaltrainer bent in Zuid-Afrika, ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle trainingen en voetbalwedstrijden voor de spelers. De beloningen zijn geweldig omdat het ruwe talent er vaak is, maar de ervaring van een teamstructuur niet. Door de beginselen van teamsport, beweging en positie vast te stellen ontwikkelen je spelers zich snel.
Je krijgt veel steun van de andere vrijwilligers in het project, onze lokale medewerkers en lokale sportcoaches. Van ingewikkelde technische spelen tot simpele pass vormen, je zult snel je eigen voetbalprogramma ontwikkelen dat uniek is voor jou en je spelers.
Sport vrijwilligerswerk Zuid Afrika

tennistrainer

Tennis heeft de traditie om een ​​sport te zijn die geassocieerd wordt met mensen met rijke  achtergronden. Hoewel Zuid-Afrika door de jaren heen veel topspelers heeft gehad, zoals Wayne Ferreira, David Adams en Wesley Moodie, is er geen enkele afkomstig uit de armere gebieden en townships van Zuid-Afrika. Er is echter een echte passie voor het tennis onder de jongeren in de scholen en townships. Helaas is er zeer weinig infrastructuur beschikbaar om deze tennisliefhebbers zelf te laten spelen. Gelukkig kun je via ons tennisproject in Zuid-Afrika samenwerken met lokale organisaties die worden ondersteund door de Roger Federer Foundation. Het doel hiervan is om een ​​aantal jonge tennissers de kans te geven om deze sport te beoefenen in Zuid-Afrika.

wat ga je doen?

We verwelkomen sportvrijwilligers die graag tennis spelen of coachen van alle niveau’s. De nadruk ligt echter niet op het ontwikkelen van de volgende grote tennisster van Afrika, maar veel meer op het samenzijn met jeugdspelers uit de achterstelde wijken. Je bouwt snel vriendschappen op basis van een gemeenschappelijke passie: liefde voor tennis. Het is vanuit hier dat je gepassioneerde tennissers de kans geeft om te tennissen in een georganiseerde en leuke sportomgeving.
Tijdens het tennisproject sta je onder begeleiding van ons team in het land en op townships en scholen die de stad Port Elizabeth omsingelen.
De eerste fase als tenniscoach is om te helpen bij het organiseren en uitvoeren van trainingsklinieken en tenniswedstrijden voor de kinderen. Ook steun je de jonge spelers door hen te voorzien van fatsoenlijke sportkleding. Dit zal een geweldige manier zijn om vriendschappen te sluiten met je tennissers en ook om je eigen zelfvertrouwen als tenniscoach te ontwikkelen.
In de tweede fase worden tennistoernooien gepland en uitgevoerd die zowel tenniswedstrijden als teambuildingsactiviteiten omvatten.
Het tennisproject bestaat voornamelijk uit het werken in townships wat betekent dat er soms een gebrek aan organisatie is. Zolang je echter de mogelijkheid hebt om te accepteren dat dingen niet altijd zoals gepland gaan, zorgt dit juist voor een spannend en lonend vrijwilligersproject. Je staat er nooit alleen voor, je wordt altijd ondersteunt door speciale locals die worden gefinancierd door de Roger Federer Foundation.
Kortom ben je als vrijwillige tennistrainer in Zuid-Afrika verantwoordelijk voor het uitvoeren en begeleiden van alle trainings- en tenniswedstrijden. Dit is geweldig om te doen omdat het ruwe tennistalent er vaak is, maar het begrip van de basistechnieken en regels ontbreekt. Je besteedt daarom tijd aan het introduceren en ontwikkelen van de basisprincipes van tennis. Dit is inclusief de technische aspecten van serveren, volleyen en backhand/forehand slagen, waarmee je het repertoire van je spelers kunt verbeteren. Je werkt ook aan de algemene gezondheid en conditie van je spelers, meestal tijdens leuke groepssessies.

Rugby trainer 

Zuid-Afrikanen zijn zeer gepassioneerd als het rugby gaat en dit volk staat ​​bekend als een zeer harde en technische kracht op internationaal gebied. Hoewel rugby een passie is voor velen, kunnen maar heel weinig mensen het spel spelen. Laat staan hoeveel mensen de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen in een goed gestructureerde omgeving. Veelbelovende rugbyspelers wonen in en rond de vele townships van Zuid-Afrika, maar hun sporttalent is nog niet ontdekt en onontwikkeld. De mogelijkheden om rugby te spelen in de townships zijn zeer beperkt, maar je gaat zien dat er geïmproviseerde rugbywedstrijden op straat worden gespeeld. Veel kinderen dromen ervan om de volgende Afrikaan te zijn die op een dag die wereldbeker in zijn hand heeft. Helaas blijft dit voor de meesten ook een droom, simpelweg omdat ze de kans niet krijgen om het spel te spelen.

wat ga je doen?

Met jouw steun als vrijwillige rugbytrainer kunnen deze dromen worden omgezet naar realiteit. De nadruk ligt niet op het ontwikkelen van de volgende internationale rugbyspelers van Afrika, maar op het omgaan met kinderen uit kansarme milieus. Wat je achtergrond ook is, wij zijn er zeker van dat je iets positiefs kunt bieden aan de kinderen en projecten waar je aan meewerkt.
Je staat onder leiding van ons team in het land en je bent gevestigd in de townships en scholen rondom Port Elizabeth. Je focus als vrijwillige rugbytrainer is om te helpen bij het organiseren van trainingsklinieken en rugbywedstrijden voor de kinderen en hen te voorzien van fatsoenlijke rugby-uitrusting. Dit zal een geweldige ervaring zijn voor het opbouwen van vriendschappen en het ontwikkelen van je eigen vertrouwen in training geven.
Als je vrijwilliger bent in Zuid-Afrika, ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van alle rugbytrainingen en wedstrijden voor je rugbyspelers. De beloningen zijn geweldig omdat het ruwe sporttalent er vaak is, maar het begrijpen van de basis en de ervaring van een teamstructuur vaak niet. Door eenvoudige trainingen in vaardigheden, beweging, positie houden en teamspel te introduceren zullen de rugbyspelers zich snel ontwikkelen.
Uiteraard word je ondersteund door de andere vrijwillige sporttrainers en onze lokale medewerkers. Deze hebben eigen trainingsmethodes en ideeën over rugby en delen deze graag met je.
Sport vrijwilligerswerk Zuid Afrika

zwemtrainer 

Zwemmen in Zuid-Afrika vertelt een verhaal van twee kanten. Aan de ene kant is het Zuid-Afrikaanse zwemteam duidelijk een kracht waarmee op internationaal niveau rekening moet worden gehouden. Helaas vertelt de andere kant van de sport een ander verhaal. Meer dan 70% van de bevolking heeft weinig of geen zwemervaring. Dit leidt tot meer dan 1000 verdrinkingen per jaar. Deze schokkende cijfers hebben ertoe geleid dat Swimming South Africa (SSA), het nationale bestuursorgaan voor zwemmen, in 1999 een nationale zwemcampagne lanceerde. Het doel van dit programma is om elke Zuid-Afrikaan te leren zwemmen, ook de mensen die achtergestelde gemeenschappen komen.

wat ga je doen?

Ons project als zwemtrainer geeft vrijwilligers de kans om bij te dragen aan lessen waardoor Zuid-Afrikaanse kinderen leren zwemmen. Hoewel er mogelijkheden zijn om zwemmers op provinciaal niveau te coachen, ligt de nadruk vooral op de zwemcampagne van de overheid. Deze leert jongeren de techniek om veilig te blijven in het zwembad en op het strand. Je ontvangt ook een officiële Lifeguard Award (geaccrediteerd door Life Saving South Africa) als onderdeel van dit zwemproject.
De focus ligt dus op het werken met kinderen uit de arme wijken. De overheid subsidieert zwemles voor townshipscholen zodat de leerlingen lessen kunnen volgen bij lokale zwembaden. Er is echter nog steeds een gebrek aan zweminstructeurs en algemene assistenten om de zwemlessen te begeleiden.
Of je nu gekwalificeerd bent als trainer of gewoon geniet van zwemmen en interactie met kinderen, er is altijd plaats voor jou. De leeftijd van de zwemmers varieert van 5 tot 12 jaar en er is een verscheidenheid aan vaardigheden.
Veel van deze kinderen begeleidt je vanaf de eerste keer dat ze een zwembad hebben betreden, maar je kan ook meer ervaren kinderen begeleiden in de zwemsport. Je kunt dus net zo veel verantwoordelijkheid nemen als je denkt dat je expertise toelaat.
Uiteraard werk je samen met gekwalificeerde zweminstructeurs. Terwijl je de capaciteiten en het potentieel van individuele zwemmers bepaalt, kun je je eigen ideeën voor zwemcoaching introduceren en zelfs één-op-één zwemlessen aanbieden. Het gekwalificeerde lokale personeel zal echter altijd aanwezig zijn om toezicht te houden op deze zwemlessen.
Houd er rekening mee dat zwemlessen plaatsvinden in buitenzwembaden en daarom wordt beïnvloed door incidenteel slecht weer. Als een zwemles wordt geannuleerd kan je deelnemen aan andere activiteiten in de omgeving of deze vrije tijd gebruiken voor ontspanning.
Stage lopen Zuid Afrika
Stage lopen Zuid Afrika _netball

basketbaltrainer 

De focus van het basketbalproject is om  basketbaltrainingen en speelomgevingen te creëren voor enthousiaste spelers in en rond de townships van Port Elizabeth. Deze basketbalspelers zijn voornamelijk tussen de 8 en 16 jaar oud. Helaas krijgt basketbal niet dezelfde focus en aandacht als andere sporten in Zuid-Afrika en zal het grootste deel van je tijd als vrijwillige trainer worden besteed aan het ondersteunen van basketbalteams in de townships. Hoewel dit misschien een extra niveau van inzet en initiatief van jouw kant vereist, zul je hiermee wel een directe impact hebben op het basketbal in Zuid-Afrika. Als vrijwilliger heb je ook positief effect op de levens van de basketbalspelers die je traint.

wat ga je doen?

Het doel als vrijwillige basketbaltrainer is niet om de volgende internationale sterspeler van Afrika op te leiden. Je hoeft dus geen gekwalificeerde of zeer ervaren basketbaltrainer te zijn. Zolang je een basiskennis hebt van het spel en de mogelijkheid om groepsspellen en -trainingen te organiseren, kun je veel bieden aan dit basketbalproject en de enthousiaste kinderen.
In samenwerking met onze medewerkers in het land, start je met het organiseren van basketbalclinics en basketbalwedstrijden voor spelers die al deelnemen aan informele straatliga’s. Dit omvat het introduceren en verfijnen van de fundamenten van basketbal. Van dribbelen en passeren, tot positie houden, passen en schieten. Deze reguliere basketbaltrainingen bieden een solide platform om vriendschappen te sluiten en vertrouwen te winnen bij je spelers. Je wordt vervolgens uitgenodigd om een ​​aantal formele basketbaltoernooien voor de spelers te organiseren en te helpen bij het onderhouden van een reguliere basketbalcompetitie binnen de townships. Er kan ook een mogelijkheid zijn om je basketbaltrainingen naar de scholen in en rond Port Elizabeth te brengen, door basketbalworkshops en basketbalcoaching voor de studenten te verzorgen.

Video’s

Foto’s

Accommodatie

In deze prachtige accommodatie slaap je samen met alle andere vrijwilligers. De kamer waarin je slaap moet je delen met andere vrijwilligers. Echter, als je voor een langere periode gaat, kan het zijn dat je een kamer voor jezelf krijgt. De accommodatie is voorzien van een woonkamer, relax ruimte, zwembad en keuken. Daarnaast is er 24/7 beveiliging aanwezig.

Coördinator

Nick Mould
Vrijwilligers Coördinator

Nick Mould is onze coördinator in Port Elizabeth. Hij is half Engels en half Zuid-Afrikaans net zoals hij half voetballer en half rugbyer is. In 2004 verruilde hij Engeland voor Zuid-Afrika om zich in te zetten voor de minderbedeelde lokale bevolking in Port Elizabeth. Dit heeft hij dan ook met succes gedaan en daarover vertelt hij graag.

 

Partnerorganisatie

United Through Sport

KOsten

aanmelden