Word trainer in Zuid-Afrika

Een groot deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking heeft nog steeds geen toegang tot educatie. Door armoede in het land is er soms geen onderwijs mogelijk of is de kwaliteit slecht. Zo ook in Port Elizabeth; een havenstad met veel maatschappelijke problemen in de Oost-Kaap van Zuid-Afrika.

Onze werkzaamheden vinden plaats in de achtergestelde wijken (ook wel townships genoemd) van Port Elizabeth. Omdat er geen gymlessen worden gegeven op scholen in deze wijken verzorgen wij die. Je zal sporttraining geven aan kinderen en jongeren. De stichting zet sport als middel in om maatschappelijke problemen in deze wijken aan te pakken zoals voorlichting over HIV, AIDS en gendergelijkheid. Bovendien zijn de lessen bedoeld om de kinderen belangrijke competenties bij te leren zoals samenwerking, besluitvaardigheid en leiderschap. Daarnaast bieden wij kinderen educatie aan om hun talent te kunnen ontwikkelen. Jaarlijks nemen al zo’n 18.000 kinderen deel aan onze projecten en activiteiten!

Het is als stagiair mogelijk lessen te geven in je favoriete sport (voetbal, hockey, rugby, zwemmen, tennis etc.). Daarnaast mag je ook assisteren bij lessen op diverse scholen die wij ondersteunen, aangezien er een onderbezetting van docenten is. Wij kunnen de hulp van stagiairs goed gebruiken bij het managen van onze projecten.

Het stageadres bevindt zich in Port-Elizabeth (P.E.) een stad met ruim 300.000 inwoners (1.300.000 als je de aangrenzende plaatsen meerekent). De havenstad is gelegen in de Oost Kaap en wordt ook wel de ‘Windy City’ genoemd, ideaal om te surfen dus! In Port Elizabeth worden drie talen gesproken: Engels, Afrikaans en Xhosa.

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

 

Aanmelden / vrijblijvend gesprek

ACCOMMODATIE

Op deze accommodatie in Port Elizabeth is ruimte genoeg voor jou en je vrienden om te verblijven. Je zult altijd je kamer moeten delen met anderen. Als je voor een langere periode gaat, kan het zijn dat je een kamer voor jezelf krijgt hier zitten wel extra kosten bij verbonden. Je verblijfplaats is voorzien van een woonkamer, relax ruimte, zwembad, keuken en er is 24/7 beveiliging aanwezig. Aan de accommodatie zit ook een kantoor waar je aan je schoolopdrachten kan werken.

 

Voor wie is deze stage geschikt?

Je doel als stagiair is niet om de volgende international van Zuid-Afrika op te leiden, hoewel dit altijd zomaar kan gebeuren. Je hoeft daarom geen doorgewinterde trainer te zijn of certificaten te bezitten. Een basiskennis van de door jouw gegeven sport is wel zo fijn. Maar het allerbelangrijkste is dat je enthousiasme uitstraalt bij het geven van jouw lessen. 
 
Deze stage is ideaal voor sportgerelateerde studies maar ook voor event/vrijetijdsmanagement, marketing, educatieve en culturele studies. Belangrijk om te weten is dat je altijd ingezet wordt als sporttrainer en/of docent. Je kan in Zuid-Afrika kiezen om sommige dagen op kantoor door te brengen om aan je school/stage opdrachten te werken. Enkele leuke stageopdrachten zijn: Grootschalig sportevenement opzetten / eigen sport inbrengen in het curriculum / onderzoek / fundraise evenement opzetten.  
 

Klik op onderstaande knoppen om meer te weten te komen over de mogelijke stages in Zuid-Afrika. We kunnen altijd rekening houden met je eigen wensen. Het is ook mogelijk om in Zuid-Afrika een onderzoek te doen, contacteer ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Waarom de Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Sporten in Zuid-Afrika

In tegenstelling tot andere landen is voetbal niet de populairste sport in Zuid-Afrika. De bevolking vindt rugby nóg interessanter. De Zuid-Afrikanen zijn ook gek op boksen, cricket en vooruit: ook voetbal. Daarnaast doen de extreme sporten het goed zoals surfen, abseilen en bungee jumpen. De apartheid zie je helaas ook terug in de sportwereld al is dit wel aan het veranderen. Zo is Rugby meer de sport voor de witte bevolking, gaan de ‘coloureds’ graag naar het cricket en is voetbal de sport voor de zwarte bevolking.

 

Aankomstweekenden 

Het is zeer aan te raden bij een van onderstaande aankomstweekenden aan te sluiten. Dit zijn weekenden waarin veel vrijwilligers/stagiairs tegelijk aankomen en er een introductie, oriëntatie en ijsbrekersactiviteiten plaatsvinden. Het is dus altijd beter als je op een van deze zaterdagen aankomt. 

Een sessie sluit altijd af met een vakantieweek. Het is mogelijk om deze week op de accommodatie te blijven of ervoor te kiezen om een week op vakantie te gaan. Je kunt de week erop weer aansluiten met een nieuwe sessie.

2023

14 januari – 4 tot 12 weken 
11 februari – 4 tot 8 weken
11 maart – 4 weken
15 april – 4 tot 11 weken
13 mei – 4 tot 7 weken
03 juni – 4 weken
15 juli – 5 weken
26 augustus – 4 tot 12 weken
23 september – 4 tot 8 weken
21 oktober – 4 weken

2022

15 Januari – 4 tot 11 weken
12 Februari – 4 tot 7 weken
05 Maart  – 4 weken
02 April – 4 tot 12 weken
30 April – 4 tot 8 weken
28 Mei – 4 weken
16 Juli – 5 weken
27 Augustus – 4 tot 12 weken
24 September – 4 tot 8 weken
22 Oktober – 4 weken

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Zuid-Afrika rekening mee houden. 

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Kan ik ook eerder/later aankomen dan een aankomstweekend?
– Dit is mogelijk maar wordt sterk afgeraden. Niet alleen mis je dan de introductie en de oriëntatie ook treed je dan toe tot een bestaande vaak hechte groep en het is altijd moeilijker een groep te behagen als de groep al gemaakt is. Mocht je echt niet eerder/laten kunnen of is de vlucht veel goedkoper dan is het ook aan te raden de eerste paar dagen voor een hostel te nemen voordat je naar onze accommodatie gaat. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Zuid-Afrika zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 15 en 35. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

 

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten (ook in de weekenden).
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken


  Elke extra week is €195,- 
  * Elke extra week boven 12 weken is €150,-

vrijwilligerswerk Zuid Afrika
Aanmelden / vrijblijvend gesprek