OVER COSTA RICA

Costa Rica een land in Midden-Amerika met ongeveer 5 miljoen inwoners. Er wonen naar schatting 333.980 mensen in de hoofdstad, San José, met ongeveer 2 miljoen mensen in het omliggende grootstedelijk gebied waar ons project zich ook bevindt. Costa Rica is de afgelopen jaren een toevluchtsoord voor reizigers geworden vanwege de diverse avontuurlijke mogelijkheden en onovertroffen natuurlijke schoonheid.

Wat minder bekend is over Costa Rica, is dat het eigenlijk erg goed gaat. Zo presteert het consistent positief in de Human Development Index (HDI) Heeft het een vooruitstrevend milieubeleid dat als enige voldoet aan alle vijf UNDP-criteria die zijn vastgesteld om de ecologische duurzaamheid te meten én staat het bovendien op het moment (2020) op de eerste plaats in de happy planet index. Opmerkelijk is ook dat Costa Rica geen leger heeft – vrediger kan niet! 

Als stagiair in Costa Rica ga je aan de slag op lokale scholen en wijken van Esparza. Jij gaat hier sporttraining geven aan kinderen uit achtergestelde gemeenschappen. De stichting zet sport in als middel om kinderen met alle sociale achtergronden te helpen, sociaal te ontwikkelen en levensvaardigheden op te bouwen. Als stagiair wordt je ook betrokken bij andere community building projecten. 

Waar kom je terecht?

Als stagiair in Costa Rica woon en werk je in Esparza. Deze stad met ruim 35.000 inwoners ligt niet ver van de hoofdstad San José dat omringd is met prachtige natuur en niet ver ligt van de bekende zandstranden als Playa Doña Ana, Caldera en Mata de Limon. Enkele recreatieve activiteiten die erg populair zijn om te doen zijn surfen, golfen, diepzeevissen, duiken en dansen. Je accommodatie zal in het centrum van Esparza bevinden in één van onze twee eco-huizen maar het is ook mogelijk om bij een gastgezin in te trekken.

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

Aanmelden / vrijblijvend gesprek

Andrew John Hoyle-Horton
Oprichter

Andy is een Brit die neergestreken is in Costa Rica waar hij zich inmiddels enorm thuis voelt en vastberaden is om de lokale jeugd te ondersteunen o.a. door middel van sport. Andrew gelooft dat hij hier een grote impact heeft op de gezondheid en het plezier van kinderen/jongeren en hen echt kunnen helpen.

Ervaringen

ACCOMMODATIE

De accommodatie ligt in het centrum van Esparza en je zult hier één van de twee eco-huizen betrekken genaamd: Jaguar House en Toucan House. Deze huizen kunnen maximaal 22 personen betrekken. De kamers zijn voor vier personen en je zult slapen in stapelbedden. Mocht je behoefte hebben aan extra privacy of ga je samen met je vriend of vriendin dan hebben we ook twee privékamers beschikbaar. Elk huis heeft twee westerse toiletten / doucheruimtes met koud water, wat verfrissend is in de hitte van Esparza. Verder zijn de kamers voorzien van horren en twee ventilatoren. Er zijn wasfaciliteiten, een keuken, een grote eetzaal, chillruimte, gemeenschappelijke ruimte die door beide huizen wordt gedeeld, gratis WiFi, tv en tafeltennis, plus een grote tuin met tropische planten, waaronder kokospalm, papaja, banaan en citrus.

Mocht je het leuker vinden om bij lokale Costa Ricanen in te wonen, is dit ook mogelijk.

Voor wie is deze stage geschikt?

Je doel als stagiair is niet om de volgende Bryan Ruiz van Costa Rica op te leiden, hoewel dit altijd zomaar kan gebeuren. Je hoeft daarom geen doorgewinterde trainer te zijn of certificaten te bezitten. Een basiskennis van de door jouw gegeven sport is wel handig maar het allerbelangrijkste is dat je enthousiasme uitstraalt bij het geven van jouw lessen. 
 
Deze stage is ideaal voor sportgerelateerde studies maar ook voor event/vrijetijdsmanagement, marketing, educatieve en culturele studies. Belangrijk om te weten is dat je altijd ingezet wordt als sporttrainer. Je kan in Costa Rica kiezen om sommige dagen op kantoor door te brengen om aan je school/stage opdrachten te werken. Enkele leuke stageopdrachten zijn: grootschalig sportevenement opzetten / eigen sport inbrengen in het curriculum / onderzoek / fundraise evenement opzetten.  
 

We kunnen altijd rekening houden met je eigen wensen. Het is ook mogelijk om in Costa Rica een onderzoek te doen, contacteer ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Waarom de Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland.
– Betaalbare stages in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt. (met de optie om een beurs te krijgen)
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Sporten in Costa Rica

Fútbol zoals ze het Spaans uitspreken is verre weg de meest populaire sport in Costa Rica. De Ticos (Costa Ricanen) voetballen al rond 1876 toen Spaanse kolonisten hun liefde voor het spel naar Costa Rica brachten. Costa Rica doet het internationaal verdienstelijk en doen vaak mee op het WK met de voor ons bekende aanvoerder ‘Bryan Ruiz’. Als je snel vrienden wilt maken met een Tico, vraag ze dan gewoon naar hun favoriete fútbol-team – en spreek hem vooral niet tegen! Op de tweede plaats surfen Tico’s ook graag, vooral voor degenen die aan de Pacifische of Atlantische kust wonen. Costa Rica is al decennia een van de beste plekken ter wereld om te surfen en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar de 40 in kaart gebrachte surfstranden van het land. Net zoals andere voormalige Spaanse koloniën zijn de fel bekritiseerde stierenvechten populair. Costa Rica heeft echter zijn eigen progressieve kijk op de ‘sport’. In feite zijn er stierengevechten in Costa Rica, maar de stier wordt NOOIT geschaad!

Aankomstweekenden 

In Costa Rica kun je elk weekend aankomen. Bij voorkeur na 8.00 en voor 22.00. Houd er rekening mee dat er tijdens de paasvakantie, de eerste twee weken van juli en de kerstvakantie geen sportprojecten zijn.
 
 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Costa Rica rekening mee houden.  

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
-United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sporten in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Moet ik Spaans spreken voor mijn stage in Costa Rica?
Het is geen must maar het zal je stage wel aanzienlijk makkelijker maken. Medewerkers van onze stichting spreken goed Engels maar in Costa Rica kunnen de mensen nog vrij slecht Engels. Wij zullen daarom ook aanmoedigen om een Spaanse cursus van te voren te nemen. We kunnen je daarbij helpen en mogelijk vergoeden we deze uit de stichting. Gelukkig is sport een taal is die iedereen spreekt.

Hoe ziet mijn Spaanse lesweek eruit?
-Voor stagiairs die 10 weken of langer blijven vergoeden we een Spaanse lesweek in Costa Rica. Ga je korter kun je ervoor kiezen om deze erbij te nemen. Deze is €200,-. Mocht je ver van te voren weten dat je stage wilt lopen in Costa Rica kunnen we kijken of we een Spaanse cursus in Nederland kunnen vergoeden zodat je de Spaanse taal al een beetje machtig bent voordat je aankomt.

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik stage lopen?
– Op de accommodatie in Costa Rica zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 15. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Vanaf 2022 is het mogelijk om voor je buitenlandse stage een Erasmusbeurs aan te vragen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we je kunnen vertellen hoe dit moet.

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt, lunch, avondeten.
 • Bij een verblijf van 10+ weken een gratis Spaanse lesweek, anders is deze €200,-.
 • Introductie en rondleiding bij aankomst.
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning.
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina.
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken.

  Elke extra week is €240,-

Aanmelden / vrijblijvend gesprek