Over Tanzania

Tanzania is een land in Oost-Afrika dat onder toeristen bekendheid geniet vanwege de aanwezigheid van de Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Tanzania is met ruim 63 miljoen inwoners het dichtstbevolkte land ten zuiden van de evenaar. De bevolking van Tanzania bestaat uit ongeveer 120 etnische groepen met elk hun eigen taal. 

Waar ben je actief?

Als vrijwilliger woon en werk je in Iringa. Iringa is een stad in Tanzania met ruim 150.000 inwoners. Vanwege haar geografische ligging is Iringa qua weer een van de meest aangename regio’s van Tanzania. Daarnaast staat Iringa bekend om een van Afrika’s grootste nationale parken: het Ruaha National Park.

Wat ga je doen?

Door de armoede in Iringa, hebben de kinderen geen mogelijkheden om lid te worden van sportverenigingen. Ook is sport vaak niet opgenomen in de schoolprogramma’s. Om die reden zijn er diverse sportprojecten gestart op scholen in Iringa en in de omgeving ervan. Als vrijwilliger kun je deze projecten actief mee helpen uitvoeren. Je kunt je ook opgeven om sportlessen te geven aan jongeren tussen 10 en 18 jaar die dag en nacht op straat leven. Dit project voorziet naast sport ook in het geven van voedselhulp, kleding en gezondheidszorg.

De sporten die wij aanbieden op de scholen in Iringa zijn: dans, Afrikaanse dans (breakdance), yoga, voetbal, volleybal en basketbal. Mocht je die wens hebben, we staan zeker open om nieuwe sporten te introduceren bij onze doelgroep!

Als sporttrainer vrijwilligerswerk doen klinkt misschien eenvoudig, maar het heeft een grote impact hebben op het leven van de kinderen in Iringa. Je gaat aan de slag op verschillende scholen en sportvelden. Jouw taken omvatten het plannen, ontwerpen en uitvoeren van lessen, terwijl je kinderen ook leert verschillende sporten te spelen en deel te nemen aan leuke activiteiten. De lessen helpen kinderen hun concentratie en vaardigheden op het gebied van leiderschap, communicatie en teamwork te vergroten. Er zijn ook speciale projecten waar we het sporten gebruiken om tienerjongens te helpen bij het verwerken van een getraumatiseerd verleden. Ook krijg je de mogelijkheid om sportlessen te geven aan kinderen/jongeren die doof of slechthorend zijn.

 

aanmelden

Het SportTrainers project

Als vrijwilliger ga je aan de slag op verschillende scholen in en rond Iringa waar je je sportlessen gaat geven aan kinderen en jongeren. De kwaliteit van de sportvelden verschilt enorm. Sommige scholen hebben beduidend betere sportverlden/uitrusting dan andere scholen. Het is ook de missie van De Kracht van Sport om dit in de toekomst gelijk te trekken. De volgende sporten worden momenteel beoefend: Afrikaanse dans, breakdance, Yoga volleybal, Basketbal, Tennis en uiteraard voetbal.
 
In de nabije toekomst willen we meer sporten aanbieden zoals softbal, trefbal, en hockey. Mocht je dus vaardig zijn in één van deze sporten dan kun je meehelpen met het opzetten van deze sportprogramma’s. Ons einddoel is om een ​​sportcentrum te bouwen waar kinderen kunnen komen sporten.

In de scholen waar we actief zijn wordt sport niet erkend als een belangrijk onderdeel van het curriculum. Met ons sportprogramma en de steun van enkele lokale scholen in de regio hebben we voor een aantal kinderen extra sportmogelijkheden gecreëerd. 

wat ga je doen?

Jouw rol is om samen met ons team leuke sportlessen te geven aan kinderen en jongeren van de lagere en middelbare scholen. Sport is een krachtig hulpmiddel om kinderen te helpen beter te presteren in de klasomgeving, dus we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Het is een goede manier om kinderen samen te brengen, plezier te hebben en ze bovendien Engels te leren. Onze algemene doelstellingen voor het sportproject zijn:
– Ontwikkeling van capaciteiten als leiderschap, sociale vaardigheden, tactisch denken, emotionele vaardigheden, samenwerken, fysieke vaardigheden, levensvaardigheden, spraak en taalvaardigheid, hand-oogcoördinatie en intelligentie.- Opbouwen van discipline, vastberadenheid, zelfvertrouwen en onafhankelijk zijn.
– Ontwikkeling van talenten
– Leren om te gaan met winnen en verliezen
– Mogelijkheden om te socializen en te concurreren met verschillende scholen en kinderen via toernooien, evenementen, wedstrijden
– Bezig zijn met sporten voorkomt overgewicht en diabetes
– Zie de kinderen vreugde, geluk, glimlachen, een andere manier van aandacht krijgen, liefde en zorg
– Ontwikkeling van het het fysieke gesteldheid
 
– De leeftijden van de kinderen op de basisschool zijn  5-16 jaar en op de middelbare school zitten jongeren van 15-20 jaar.
– Leeftijden op de school voor speciaal onderwijs is 4-16 jaar.
– Leeftijden van de straatjongens zijn 10-18 jaar oud.
 
Als vrijwilliger is het mogelijk om een voorkeur aan te geven welke in welke sport je graag zou willen lesgeven maar het is ook mogelijk een combinatie te doen. Mocht je interesse hebben om te helpen bij het geven van Engelse lessen is dat ook mogelijk. Onze gastorganisatie in Tanzania heeft verschillende projecten die bevoordelijk zijn voor de lokale bevolking. Bij de Kracht van Sport helpen we je graag om je eigen rooster samen te stellen zodat jij de beste leerervaring voor jezelf kan creëren.

Foto’s

Video’s

Accommodatie

Het huis heeft 4 slaapkamers met stapelbedden (dubbeldekbedden). Dat betekent dat je je kamer deelt met andere stagiaires of vrijwilligers. Er is een woonkamer, eetkamer, keuken, badkamers, toiletten en een groot hek om het huis en de tuin. Een dada (de gastvrouw) zal in het huis zijn en zal ervoor zorgen dat het huis schoon blijft, ze kan koken maar je kan natuurlijk ook zelf koken. Voor de rest is er 24/7 bewaking aanwezig.

Waarom de Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland (ook via Skype/Zoom).
– Betaalbare vrijwilligerswerk in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Aankomstweekenden 

In Tanzania zijn er geen specifieke aankomst weekenden. We geven er wel de voorkeur aan dat de vrijwilligers en stagiaires op dezelfde datum arriveren vanwege de lange reis van het vliegveld naar de accommodatie (9 uur per enkele rit). 

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt.  Het is wel een vereiste dat je het Engels kunt verstaan en een aardig woordje spreekt. 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Tanzania rekening mee houden. 

Kan ik ook korter dan vier weken vrijwilligerswerk doen?
– Voor je eigen persoonlijke ontwikkeling is het het beste als je voor langere tijd in het buitenland verkeerd. Ga je korter dan vier weken heb je eerder een ‘vakantie’ ervaring. Daarom is het pas mogelijk om vanaf vier weken vrijwilligerswerk te doen. Om de beste leerervaring te hebben, raden we aan om 12 weken of langer te gaan.

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
– United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund, zo ook dit project in Mauritius. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sport in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie in Tanzania zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 20 mensen. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

Mijn Naam is Andrea Mos en ben de oprichter van Mama Dani Centre. In 2021 ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Tanzania. Ik geloof in het verdrag van de rechten van het kind en al snel merkte ik op dat de kinderen hier niks of nauwelijks hebben. Kinderen die leven en slapen op straat en geen hulp krijgen van de gemeenschap, mensen met een beperking worden genegeerd, kinderen met een beperking worden verwaarloosd, achtergelaten of zelfs vermoord.

Tijdens het werken op Shule ya Viziwi (een dovenschool, soort kostschool) merkte ik op dat de educatie alleen basisvakken heeft. Geen sport, geen creatieve lessen etc. Dit soort lessen wordt niet meegenomen in het landelijk schoolprogramma omdat ze het niet belangrijk vinden. Ook in gespreken met lokale vrienden (nu ook het team) kwam ik er achter dat het nergens gegeven wordt. Door de ernstige armoede in het land zijn er ook geen mogelijkheden voor de kinderen om ergens te kunnen sporten. Mijn team en ik hebben daarom besloten om een sportproject te starten. Eerst bij Shule ya Viziwi, waar we de reactie van de kinderen zagen. Dit was een prachtig moment!! De kinderen vinden het geweldig!! Doen eigenlijk allemaal mee, ze lachen, ze zijn enthousiast. Tot onze verbazing zitten er enorme talenten tussen. Daarna hebben we besloten om dit ook te doen met de straatkinderen. Ook zij zijn erg enthousiast als we samen sporten. Zij kunnen weer even kind zijn tijdens deze momenten en hoeven zich even geen zorgen te maken. Ook houdt het ze op dat momenten uit de problemen. De straatkinderen zijn vaak slachtoffer van geweld op straat, mishandeling (zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel) en sommigen komen terecht in de criminele wereld. Door ze zoveel mogelijk van de straat te houden kunnen we deze dingen zoveel mogelijk voorkomen. Daarna ben ik  sportprogramma’s gestart op verschillende basisscholen en middelbare scholen in min geliefde Tanzania!

Andrea Mos
Vrijwilligers Coördinator

Een verblijf van vier weken is €1195,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • 3 maaltijden per dag.
 • Een introductie-, oriëntatie- en trainingssessie.
 • Een aangewezen coördinator op je project locatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken

  Elke extra week is €240,-