Over Tanzania

Tanzania is een land in Oost-Afrika dat bekent staat om Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika dat in het noordoosten van Tanzania ligt. Volgens de Verenigde Naties heeft Tanzania 63,59 miljoen inwoners, waardoor het het dichtstbevolkte land is dat volledig ten zuiden van de evenaar ligt. De bevolking van Tanzania bestaat uit ongeveer 120 etnische, taalkundige en religieuze groepen. 

Als vrijwilliger woon en werk je in Iringa. Door de armoede in Iringa, hebben de kinderen geen mogelijkheden om lid te worden van sportverenigingen. Ook is sport vaak niet opgenomen in de schoolprogramma’s. Om die reden is er een sportproject gestart op verschillende scholen in en in de omgeving van Iringa. Als vrijwilliger kun je deze projecten ondersteunen en geef je sportlessen aan straatjongens. Het project voorziet ze daarnaast van voedsel, kleding en gezondheidszorg aan jongeren tussen 10 en 18 jaar die op straat leven.

Als vrijwilliger in Tanzania ga je aan de slag als sporttrainer op verschillende sportvelden en scholenAls sporttrainer kun je kinderen helpen bij het vergroten van de concentratie en vaardigheden op het gebied van leiderschap, communicatie en teamwork te ontwikkelen. Je taken omvatten het plannen, ontwerpen en uitvoeren van lessen, terwijl je kinderen ook leert verschillende sporten te spelen en deel te nemen aan leuke fysieke activiteiten. Er zijn ook speciale projecten waar we sport als middel inzetten om tienerjongens te helpen met het verwerken van een lastig verleden of geef je lessen aan kinderen/jongeren die doof of slechthorend zijn.

Vrijwilligerswerk doen als sporttrainer klinkt misschien eenvoudig, maar het kan een grote impact hebben op het leven van de lokale kinderen in Iringa Tanzania.

Waar kom je terecht?

Iringa is een stad in Tanzania met 151.345 inwoners. Iringa is een van de koudste regio’s in Tanzania vanwege de geografische ligging. Daarnaast staat Iringa bekend omdat het ook een van Afrika’s grootste nationale parken herbergt, het Ruaha National Park.
 
Historisch gezien was Iringa een centrum van koloniaal bestuur. Tijdens de Duitse bezetting bouwde het Duitse leger de stad als een versterkte verdediging tegen plunderende Hehe-stamstrijders die hen uit de regio wilden verdrijven. Gangilonga Rock, een plek net buiten de stad, is een legendarische plek waar de toenmalige chef van Hehe, Chief Mkwawa, zijn mensen ontmoette en besloot hoe hij de Duitsers moest bestrijden. 

Sporten in Tanzania

Voetbal is immens populair op het eiland en de mensen zijn dan ook helemaal verzot op het spelletje. Een goede premier league wedstrijd wordt gezien als een nationale feestdag. Opvallend aan Mauritius is dat ze  veel bekende voetbalscheidsrechters voortbrengen die aanwezig zijn op grote toernooien. Het voetbaltalent op het eiland is ook opgevallen bij Liverpool. Zo heeft de club een jeugdacademy op Mauritius gevestigd. Een andere veel beoefende sport is basketbal al wordt dit meer als een straatsport aanschouwd en niet echt een sport die in clubverband wordt gespeeld. Handbal komt op een derde plek en is ook een populaire strandsport.

aanmelden
blank
blank
blank

basketbaltrainer 

Basketbal is een populaire gemeenschapssport voor jongeren die voornamelijk buiten wordt gespeeld vanwege de zon die het hele jaar door schijnt. Er is een nationale competitie maar wordt ook veel beoefend buiten clubverband. De basketbaltrainers van de school trainen ook de lokale competitieteams. De kans om in het buitenland te spelen is beperkt en daarom moedigt het project getalenteerde basketballers en trainers aan om naar Mauritius te komen om hun kennis van het spel te delen.

wat ga je doen?

De basketbaltraining vindt plaats op schoolterreinen op tal van locaties op het eiland. Je ondersteunt gymlessen en geeft les aan verschillende leeftijdsgroepen. Er worden ook wekelijks naschoolse kampen georganiseerd en je zult trainingssessies moeten voorbereiden voor deze enthousiaste basketballers.

Een typische dag omvat 4-5 uur trainig per dag voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar. Over het algemeen gezien zullen ze redelijk bekwaam zijn, maar het is jouw rol om het vaardigheidsniveau te verhogen door middel van gestructureerde oefeningen zoals passen, schieten, positionering, beweging en  techniek. Je krijgt de steun van de lokale basketbalcoaches en trainers om je te helpen bij het geven van deze trainingen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om de sessies zelfstandig te leiden.
 
Een belangrijke vereiste zal zijn om getalenteerde individuen te identificeren en hen coaching te bieden om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Hopelijk is het mogelijk dat er eentje wordt uitgenodigd om mee te mogen doen met een van de nationale jeugdteams. 
 
Tijdens schoolvakanties worden er doordeweeks dagelijks een reeks basketbalkampen georganiseerd. Het is jouw taak om deze te helpen organiseren en deel uit te maken van het basketbaltrainersteam. Tijdens de kampen worden er inter-college toernooien georganiseerd waar je de impact van je basketbaltrainingen kunt zien.
blank
blank
blank

Handbaltrainer

Mauritius heeft op het internationale toneel gestreden tegen enkele van de beste handballanden. Daarnaast organiseerde Mauritius in 2017 de Wereldkampioenschappen Strandhandbal voor de jeugd. De sport wordt gespeeld op scholen over het hele eiland en er is een programma om het niveau van de sport te verhogen om de talentenpool voor het internationale jeugdteam te verbeteren. Er zijn tal van trainingsfaciliteiten voor binnen en buiten en de scholen waarmee we samenwerken, hebben allemaal trainingsfaciliteiten voor buiten. De Mauritian Handball Association zet zich in voor het leveren van een progressieve sportontwikkelingsstructuur, van basis tot topprestaties.

wat ga je doen?
Je werkplek is gecentreerd binnen twee scholen op het eiland en biedt handbaltrainingen tijdens de gymlessen. Deze sessies voor de beginnende handballer zijn en zijn er ook op gericht om meer jongeren aan te moedigen om de sport te beoefenen. Tijdens de naschoolse kampen worden er sessies aangeboden voor diegenen die willen blijven leren binnen de sport. Avondsessies zullen plaatsvinden bij lokale clubs, hier kun je dan ook een hoger niveau verwachten. 
 
Gemiddeld besteed je 4-5 uur per dag aan het trainen van kinderen van 11 tot en met 17 jaar. Je bereid je lessen voor om belangrijke vaardigheden te leveren, zoals passen, verdedigen, aanvallen, positionering en scoretechnieken. Er wordt van je verwacht dat je de trainingssessies kunt leiden, maar dat je de steun krijgt van leraren en coaches.
 
Als vrijwilliger dien je over voldoende kennis te beschikken over de basisregels van handbal, maar er is geen kwalificatie of ervaring vereist. Dus ben jij op zoek naar een avontuur, waarbij je je in kan zetten voor de lokale bevolking door het geven van handbaltrainingen, en daarbij de mogelijkheid krijgt het prachtige eiland Mauritius te ontdekken? Dan is dit project helemaal voor jou!
blank
blank
blank

Voetbaltrainer 

Voetbal is verreweg de populairste sport op het eiland en de mensen hebben een ontzettende grote interesse in de Engelse premier league. Zo zul je regelmatig mensen in voetbalshirtjes tegen komen van hun favoriete Engelse club. Historisch gezien had Mauritius een zeer sterke nationale club- en competitiestructuur dat veel publiek trok. Na een dramatische wedstrijd eind jaren negentig, waarbij het resultaat een nationaal debat veroorzaakte, werd vervolgens besloten het voetbal op lokaal niveau 18 maanden te verbieden. Het trieste resultaat was dat de infrastructuur en het aantal fans afnam en dat lokale clubs nooit meer herstelden. Mauritius speelt nog steeds op een zeer hoog niveau voetbal maar er is geen mogelijkheid om de jeugd verder te ontwikkelen. In 2019 stemde Liverpool Football Club er echter mee in om de eerste voetbalacademie in Mauritius te openen. De toekomst ziet er weer rooskleurig uit en nu vinden er het hele jaar door uitstekende voetbalkampen en toernooien plaats met een grote nadruk op voetbaltrainers om deze initiatieven voor sportontwikkeling te ondersteunen.
 

wat ga je doen?

Samen met andere voettrainers maak je deel uit van een team die voetbalvaardigheden leveren aan verschillende leeftijdsgroepen tijdens gymlessen en naschoolse voetbalkampen. Regelmatig nemen scholen het tegen andere scholen op. Afhankelijk van je ervaring en trainerskwaliteiten is er de mogelijkheid om trainers te ondersteunen bij de nationale juniorenteams om te helpen bij voetbaltrainingen. Onze organisatie zet zich in om een ​​voetbalontwikkeling te bieden, van basis tot high performance.
 
Gemiddeld besteed je 4-5 uur per dag aan het trainen van kinderen van 11 tot en met 17 jaar. Over het algemeen gezien zullen ze redelijk bekwaam zijn, maar het is jouw rol om het vaardigheidsniveau te verhogen door middel van gestructureerde oefeningen zoals passen, schieten, positionering, beweging en  techniek. Je krijgt de steun van de lokale voetbalcoaches en trainers om je te helpen bij het geven van deze trainingen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om de sessies zelfstandig te leiden.
 
Een belangrijke vereiste zal zijn om getalenteerde individuen te identificeren en hen gerichte coaching te bieden om ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken.
 
Als vrijwilliger dien je over voldoende kennis te beschikken over de basisregels van voetbal, maar er is geen kwalificatie of ervaring vereist. Dus ben jij op zoek naar een avontuur, waarbij je je in kan zetten voor de lokale bevolking door het geven van voetbaltrainingen, en daarbij de mogelijkheid krijgt het prachtige eiland Mauritius te ontdekken? Dan is dit project helemaal voor jou!

Foto’s

Video’s

blank

Accommodatie

Het huis heeft 4 slaapkamers met stapelbedden (dubbeldekbedden). Dat betekent dat je je kamer deelt met andere stagiaires of vrijwilligers. Er is een woonkamer, eetkamer, keuken, badkamers, toiletten, een groot hek om het huis en de tuin. Een dada (de gastvrouw) zal in het huis zijn en zal ervoor zorgen dat het huis schoon blijft, ze kan koken maar je kan natuurlijk ook zelf koken. Voor de rest is er 24/7 bewaking aanwezig.

Waarom de Kracht van Sport

– Geen inschrijfgeld en vrijblijvend intakegesprek op vele locaties in Nederland (ook via Skype/Zoom).
– Betaalbare vrijwilligerswerk in het buitenland, zeker als je kijkt wat je ervoor krijgt.
– De enige Nederlandse stichting die zich volledig richt op sport.
– Wij verkondigen een eerlijk verhaal en kijken of je ook geschikt bent voor het project.
– Onze programma’s worden op een verantwoorde wijze uitgevoerd en hebben een bewezen positieve impact. 
– Al onze medewerkers zijn goed bekend met onze buitenlandse programma’s.
– Medewerkers van De Kracht van Sport helpen je mee met fundraising.
– Goede persoonlijke begeleiding zowel in Nederland als in het buitenland.

Aankomstweekenden 

In Mauritius kun je op elk weekend aankomen. Houd er rekening mee dat er in de maand februari en de kerstvakantie geen sportprojecten zijn.

Hoe ervaren moet ik zijn voor mijn vrijwilligerswerk?

Bij geen van onze projecten is het nodig om certificaten te bezitten of één (sport)studie te hebben gevolgd. Als vrijwilliger heb je een ondersteunende rol en zul je er nooit alleen voor staan. Wat wel belangrijk is dat je een basiskennis hebt van de regels van de gegeven sport en dat je vooral veel enthousiasme uitstraalt.  Het is wel een vereiste dat je het Engels kunt verstaan en een aardig woordje spreekt. 

Ik ben vegetariër. Wordt er rekening gehouden met mijn eetwensen?
-Als je van te voren aan ons aangeeft dat je vegetariër bent kunnen ze daar in Mauritius rekening mee houden. 

Kan ik ook korter dan vier weken vrijwilligerswerk doen?
– Voor je eigen persoonlijke ontwikkeling is het het beste als je voor langere tijd in het buitenland verkeerd. Ga je korter dan vier weken heb je eerder een ‘vakantie’ ervaring. Daarom is het pas mogelijk om vanaf vier weken vrijwilligerswerk te doen. Om de beste leerervaring te hebben, raden we aan om 12 weken of langer te gaan.

Ik zie vaak United Through Sport wat is dat?
– United Through Sport is de naam van onze stichting die voornamelijk de gelijknamige stichtingen in het buitenland ondersteund, zo ook dit project in Mauritius. Met die reden zijn we in 2013 ook begonnen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar ‘De Kracht van Sport’ waarbij je nog veel meer kan doen op het gebied van sport in het buitenland maar nog altijd met het oog voor de goede zaak!

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in het buitenland?
-Na ons vrijblijvend gesprek waar het e.e.a. al wordt doorgenomen, sturen we je ook de ‘welcome pack’ toe waarin alles tot in detail staat uitgeschreven waar je rekening mee moet houden, wat je mee moet nemen, waar je uit voor moet kijken etc.

Kan ik ook eerder/later aankomen dan een aankomstweekend?
– Dit is mogelijk maar wordt sterk afgeraden. Niet alleen mis je dan de introductie en de oriëntatie ook treed je dan toe tot een bestaande vaak hechte groep en het is altijd moeilijker een groep te behagen als de groep al gemaakt is. Mocht je echt niet eerder/laten kunnen of is de vlucht veel goedkoper dan is het ook aan te raden de eerste paar dagen voor een hostel te nemen voordat je naar onze accommodatie gaat. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Met hoeveel andere mensen zal ik vrijwilligerswerk doen?
– Op de accommodatie in Mauritius zijn altijd andere stagiairs/vrijwilligers aanwezig. De grote van de groep verschilt tussen de 10 en 20 mensen. Deze komen niet allemaal uit Nederland maar ook uit andere landen. Je kan contact met ons opnemen om na te vragen hoeveel anderen er tijdens jouw periode zitten. Bovendien maken we een groepsapp met andere Nederlanders die in hetzelfde tijdsbestek de reis gaan maken. Zo kun je van te voren al even kennismaken.

 

Mijn Naam is Andrea Mos en ben de oprichter van Mama Dani Centre. In 2021 ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in Tanzania. Ik geloof in het verdrag van de rechten van het kind en al snel merkte ik op dat de kinderen hier niks of nauwelijks hebben. Kinderen die leven en slapen op straat en geen hulp krijgen van de gemeenschap, mensen met een beperking worden genegeerd, kinderen met een beperking worden verwaarloosd, achtergelaten of zelfs vermoord.

Tijdens het werken op Shule ya Viziwi (een dovenschool, soort kostschool) merkte ik op dat de educatie alleen basisvakken heeft. Geen sport, geen creatieve lessen etc. Dit soort lessen wordt niet meegenomen in het landelijk schoolprogramma omdat ze het niet belangrijk vinden. Ook in gespreken met lokale vrienden (nu ook het team) kwam ik er achter dat het nergens gegeven wordt. Door de ernstige armoede in het land zijn er ook geen mogelijkheden voor de kinderen om ergens te kunnen sporten. Mijn team en ik hebben daarom besloten om een sportproject te starten. Eerst bij Shule ya Viziwi, waar we de reactie van de kinderen zagen. Dit was een prachtig moment!! De kinderen vinden het geweldig!! Doen eigenlijk allemaal mee, ze lachen, ze zijn enthousiast. Tot onze verbazing zitten er enorme talenten tussen. Daarna hebben we besloten om dit ook te doen met de straatkinderen. Ook zij zijn erg enthousiast als we samen sporten. Zij kunnen weer even kind zijn tijdens deze momenten en hoeven zich even geen zorgen te maken. Ook houdt het ze op dat momenten uit de problemen. De straatkinderen zijn vaak slachtoffer van geweld op straat, mishandeling (zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel) en sommigen komen terecht in de criminele wereld. Door ze zoveel mogelijk van de straat te houden kunnen we deze dingen zoveel mogelijk voorkomen.

Daarna sport gestart op verschillende basisscholen en middelbare scholen.

blank

Andrea Mos
Vrijwilligers Coördinator

Een verblijf van vier weken is €1190,- inclusief:

 • Prachtige accommodatie.
 • Airport pick-up and drop-off.
 • Ontbijt (ook in de weekenden).
 • Introductie en rondleiding bij aankomst. 
 • Een aangewezen coördinator op je projectlocatie.
 • Reguliere sociale evenementen en gemeenschappelijke activiteiten met andere vrijwilligers en stagiaires.
 • Visumadvies en ondersteuning
 • Hulp bij fundraising, waaronder een persoonlijke fundraisingspagina
 • Toegang tot de groupsapp met alle andere vrijwilligers/stagiairs die op hetzelfde moment op reis gaan.
 • Contactgegevens van je coördinator om van te voren kennis te maken

  Elke extra week is €240,-

blank