Ik ben Femke van der Zwaan, 19 jaar en ik doe de opleiding Sportkunde in Haarlem. De afgelopen periode heb ik stage gelopen via De Kracht van Sport bij United Through Sport in Zuid-Afrika.

“Ik heb nieuwe mensen leren kennen en kennis gemaakt met de Afrikaanse cultuur. Ik ben blij dat ik iets voor de kinderen heb kunnen betekenen!” Femke van der Zwaan

Femke I

Mijn verhaal:

Ik ben dit avontuur gestart om de kinderen te helpen in Zuid-Afrika, omdat dit naar mijn mening harder nodig is dan in Nederland. En dit is precies wat ik gedaan heb. Ik heb alleen nog zoveel meer kunnen doen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en onwijs gave excursies gedaan, waaronder bungee jumpen, shark cage diving en een safari-drive en ik heb kennis gemaakt met de Afrikaanse cultuur.

Wat mij heel blij heeft gemaakt is het contact met de kinderen. Het programma bestaat uit coachen, teachen en childcare. Je kunt zelf kiezen wat je precies wil doen en je krijgt naar mijn mening ook veel vrijheid in hoe je de sessies voorbereid. Tijdens het coachen ga je naar 4 scholen op een dag, waarbij je lesgeeft aan de meest schattige kinderen die je constant willen knuffelen. We deden meestal een energizer, een warming-up, oefenvormen en aan het eind een dans. Ze hebben me hier allemaal nieuwe dansmoves aangeleerd en de kinderen hebben veel energie. Wanneer we aan komen rijden met de bus staan ze allemaal te juichen en te springen en als we weg gaan, rennen ze zwaaiend achter de bus aan.

“Kortom, ik heb er onwijs van genoten en ik ben blij dat ik iets voor de kinderen heb kunnen betekenen!.”

Ik ben altijd blij als ik weer naar de scholen mag, het is zo leuk om mijn maatjes weer te zien. Echt, als ik zie dat de kinderen op me af komen rennen omdat ze zo blij zijn om me te zien, voel ik me zo intens blij. Ik moest vandaag, in plaats van lezen met de kinderen, voor de klas staan. Ik heb les gegeven in Afrikaans, Life Skills (EHBO) en Drama.
Astra is een basisschool, maar ze werken met het systeem van een middelbare school. Ik heb dus telkens nieuwe klassen gehad. Ik heb onwijs genoten van het lesgeven en ik vind het veel leuker dan ik had gedacht. In de eerste pauze zag ik mijn kleine vriend op me af rennen om me te knuffelen. Ik vind het zo intens mooi om te zien dat de kinderen je herkennen. Hij wist zelfs onze handshake nog na twee weken.

Kortom, ik heb er onwijs van genoten en ik ben blij dat ik iets voor de kinderen heb kunnen betekenen!

Bedankt voor het lezen!

Femke